İran'dan İsrail'e yeni uyarı: Karşılık veririz

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneybatısında kara operasyonlarına başlayarak Hizbullah ile çatışmaların birinci yılında saldırılarını yeni bir bölgeyi kapsayacak şekilde genişlettiğini açıklarken, Birleşmiş Milletler (BM) diplomatik çözüm çağrısında bulundu. İran, İsrail'e füze saldırısı düzenledikten bir hafta sonra bugün İsrail'i İran'a yönelik herhangi bir saldırıya karşı uyardı.

Son Güncelleme:

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneybatısında kara operasyonlarına başlayarak Hizbullah ile çatışmaların birinci yılında saldırılarını yeni bir bölgeyi kapsayacak şekilde genişlettiğini açıklarken, Birleşmiş Milletler (BM) diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

Hamas'ın İsrail'in güneyinde bir yıl önce düzenlediği saldırının ardından çıkan çatışmaların, İsrail'in Lübnan'a kara ve hava operasyonları düzenlemesine ve İran'ın İsrail'in askeri tesislerine doğrudan saldırı düzenlemesine yol açmasıyla bölgede gerilim tırmanmıştı.

İran, İsrail'e füze saldırısı düzenleyerek Ortadoğu'da endişeleri kuvvetlendirdikten bir hafta sonra bugün İsrail'i İran'a yönelik herhangi bir saldırıya karşı uyardı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi, İran'ın altyapısına yönelik bir saldırı yapılması durumunda karşılık verileceğini söyledi.

İran'ın ISNA haber ajansında yer alan haberde, Araqchi'nin bugün itibariyle İsrail'in Gazze'de ve Lübnan'da işlediği "suçları" durdurmak üzere Suudi Arabistan'ı ve bölgedeki diğer ülkeleri ziyaret edeceği bildirildi.

İsrail ordusu, İsrail'in Lübnan'ın güneydoğudaki sınır bölgesinin ardından güneybatısında da "sınırlı, bölgesel, hedefe yönelik" operasyonlar başlatarak Hizbullah üzerindeki baskıyı arttırdı.

İsrail ordusu ayrıca dün Beyrut'un güneyindeki banliyöleri vurduğunu ve Hizbullah'ın bütçesi ve lojistikten sorumlu üst düzey yetkilisi Suhail Hussein Husseini'yi öldürdüğünü açıkladı.

Ölümünün teyit edilmesi durumunda, Husseini İsrail'in bir süredir hedef aldığı ve öldürdüğü Hizbullah ve Hamas liderleri ile komutanlarından sonuncusu olacak.

İsrail, geçen ay Beyrut'un güneyindeki banliyölere düzenlediği hava saldırısında da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmüştü.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Lübnan'dan sorumlu Özel Koordinatörü ve BM'nin Lübnan'daki barış gücü misyonunun başındaki yetkili birçok kez itidal çağrısında bulunduklarını ve bu çağrılarının İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların başlangıcından bu yana "dikkate alınmadığını" söyledi.

İki yetkili yaptıkları ortak açıklamada "Bugün, bir yıl sonrasında neredeyse her gün devam eden çatışmalar insani sonuçları felaket olan bir askeri harekata dönüştü" ifadelerini kullandı.

İsrail kuvvetleri, yakında Hizbullah'a karşı denizden operasyonlara da başlayacaklarını söyleyerek, Lübnan sahilinin bir bölümünden uzak durmaları için sahildeki kişilere yönelik Arapça bir uyarı yayınladı.

İsrail ordusu, Lübnan'daki kara operasyonları bölgesel ve sınırlı olarak nitelese de geçen haftadan bu yana operasyonların kapsamını düzenli olarak genişletti.

Sonraki Haber