İran kara kutuyu Ukrayna'ya gönderecek!

İran yakınlarında 'yanlışlıkla' füzeyle vurulan ve 176 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna yolcu uçağının kara kutusu, bu ay içinde Ukrayna'ya ulaşacak.

Son Güncelleme:

İran medyası, Devrim Muhafızları tarafından füzelerle düşürülen Ukrayna Havayolları uçağının kara kutusuna ilişkin duyurduğu son dakika haberinde, Tahran yönetiminin 176 yolcu ve mürettebatın feci şekilde can verdiği uçağın kara kutusunu Ukrayna'ya göndereceğini bildirdi. Kara kutu, bu ay sonuna kadar Ukrayna'ya ulaşmış olacak.

Ukrayna'dan olayı incelemek için gelen uzmanlarla toplantılar yaptıklarını aktaran  İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza Ofisi Genel Müdürü Hasan Rızayifer, "Uçağın kara kutusu İran'da okunmayacak. Kara kutu, Ukraynalıların talebi doğrultusunda bu ülkeye nakledilecek." dedi.

Rızayifer, Fransa, Kanada ve ABD'li uzmanların yardımıyla kara kutunun öncelikle Kiev'de analiz edilmesinin kararlaştırıldığını belirterek "Bunda başarılı olunamazsa kara kutu Fransa'ya gönderilecek." ifadesinin kullandı.

UKRAYNA VATANDAŞLARININ CENAZELERİ YARIN ÜLKEYE GETİRİLECEK

Ukrayna Havayolları'ndan yapılan açıklamada, İran'da düşürülen uçakta hayatını kaybeden Ukrayna vatandaşlarının cenazelerinin yarın ülkeye getirileceği duyuruldu.

Ukrayna Havayolları Basın Ofisi'nden tarafından yapılan açıklamada, "İran'da uçak kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın cenazeleri yarın (Pazar) ülkemize gelecek. Saat 12.00'den itibaren havaalanında düzenlenecek anma programına giriş herkese açık olacak. 13.00'dan itibaren cenaze merasimi başlayacak ve 19.00'a kadar devam edecektir" ifadeleri kullanıldı. Ukrayna Havayolları Basın Ofisi tarafından yapılan açıklama, Ukrayna Başkanlık Ofisi tarafından da doğrulandı. 

KANADA'DAN MADDİ YARDIM

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna uçağının Tahran’da düşürülmesi nedeniyle ölen Kanada vatandaşlarının yakınlarına maddi yardımda bulunacaklarını açıkladı. Trudeau, "İlk etapta Kanada hükümeti olarak, kazada hayatını kaybeden Kanada vatandaşı ya da ülkemizde sürekli oturumu olan kişilere 25 bin Kanada doları yardımda bulunacağız. Bu eşi benzeri olmayan olay, İran’a uygulanan uluslararası yaptırımlarında bir sonucu. Hayatını kaybedenlerin ailelerine İran’ın tazminat ödeyeceğinden eminiz. Ancak o ailelerle görüştüm. Haftalarca bekleyemezler, onların şu anda desteğe ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. 

8 Ocak tarihinde Tahran’dan kalkan ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e uçmaya hazırlanan Ukrayna Havayolları’na (MAU) ait Boeing 737 tipindeki yolcu uçağı, İran Devrim Muhafızları tarafından ateşlenen 2 roketle vurularak düşürülmüştü ve uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.


Sonraki Haber