İran Devlet Televizyonu: İran gemisi Türkiye limanına gidecek

İran Devlet Televizyonu Press TV, Cebelitarık yönetiminin önce el koyup sonra serbest bıraktığı, ABD'nin ise "Yardım edene yaptırım" tehdidinde bulunduğu İran petrol tankerinin listelenen varış noktasını bir Türk limanını olarak değiştirdiğini açıkladı

Son Güncelleme:

İran'ın İngilizce yayına yapar resmi devlet televizyonu Press TV'nin twitter hesabından yapılan paylaşımda, "İngiltere'nin ABD'nin isteği üzerine gözaltına aldığı İran petrol tankeri Adrian Darya 1 (Değiştirilmeden önceki ismi Grace 1), listelenen varış noktasını Türkiye'de bir liman olarak değiştirdi" denildi.
ABD ile İran arasındaki çatışmanın merkezinde bulunan Cebelitarık'ın el koyduğu İranlı petrol tankeri, serbest bırakıldıktan sonra yardım almak için Yunanistan'a yönelmiş, ancak Yunanistan hükümeti yeni ismi "Adrian Darya" olan İran bandıralı gemiye yardım etmeyeceklerini duyurmuştu. Kamuya açık yayınlanan gemi radarlarına göre, İran bandıralı gemi, rotasını bu sefer Türkiye'ye doğru çevirmişti. MarineTraffic isimli gemi takip sistemi, geminin 31 Ağustos'ta Mersin limanına demirlemeyi planladığı bilgisini paylaşmıştı. 

YÜZEN GLOBAL KRİZ
Cebelitarık yönetimi, eskiden Grace 1 olarak adlandırılan Adrian Darya gemisine, Avrupa Birliği yaptırımlarına aykırı olarak İran petrolünü Suriye'ye taşıdığı şüphesiyle Ağustos ayının ortalarında el koymuştu. Gemi, beş hafta süren bir duruşma sonrasında serbest bırakılmıştı. Gemi fiilen serbest bırakılmadan önce ABD tarafından el koyma talebinde bulunulmuş fakat gemi serbest bırakılmıştı. 
ABD yönetimi, tankerin terörist bir grup olarak kabul ettikleri İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edildiğini iddia ederek, bölgedeki ülkelere yardım etmemeleri, yardım edenlerin ABD yaptırımlarına maruz kalacağı çağrısında bulunmuştu.  

Sonraki Haber