İran'daki rejim karşıtı gösteriler ülkenin tamamına yayılıyor

İran'da yolcu uçağının düşürülmesine tepki amacıyla dün Tahran'da başlayan rejim karşıtı gösteriler, ülkenin birçok kentine yayıldı.

Son Güncelleme:

İran’ın Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağını vurduğunu kabul etmesinin üzerine başkent Tahran'da yüzlerce kişi hükümeti protesto etti. 8 Ocak tarihinde düşürülen uçakta ölen 176 kişiyi anmak için Cumartesi akşamı Amir Kabir Üniversitesi'nde bir anma düzenlendi. Anma töreni kısa sürede hükümeti protesto gösterisine dönüştü. Göstericiler uçağın vurulmasında ve olayın bir süre örtbas edilmesinde sorumluluğu bulunanların istifasını talep etti. Güvenlik güçleri göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Pazar günü de hükümetin başkent Tahran'daki üç büyük üniversitede ve iki önemli meydanda polis ve asker konuşlandırdığı görüldü.

"DİKTATÖRE ÖLÜM" SLOGANLARI ATILDI

Göstericiler, Tahran'da ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani'nin posterini yırttı. Tahran'ın ara sokaklarında çöp konteynerlerini yakarak yolları trafiğe kapatan göstericiler, "Diktatöre ölüm" ve "Hamaney'e ölüm" sloganları attı. 

TRUMP'TAN GÖSTERİCİLERE DESTEK

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden göstericilere destek verdi. Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Cesur, cefakar İran halkına: Başkanlığımın başından beri sizin tarafınızdayım, yönetimim sizin tarafınızda durmaya devam edecek. Protestolarınızı yakından izliyoruz ve cesaretinizden esinleniyoruz" ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca "İran hükümeti insan hakları gruplarının İran halkının süren protestoları bakımından sahadaki olguları gözlemlemesine ve rapor etmesine izin vermek zorundadır. Barışçıl gösterilere yönelik bir başka katliam olamaz, internet kapatılamaz. Dünya izliyor." açıklamasını yaptı. 

Trump bugün de İran hükümetine protestolara şiddetle müdahale etmeme uyarısında bulunarak "Binlercesi zaten sizler tarafından ya öldürüldü ya da tutuklandı" dedi. ABD'nin olayları izlediğini belirten Trump, "Büyük İran halkını öldürmeyi bırakın!" diye konuştu. 

Sonraki Haber