İran'da kaybolan FBI ajanı için 20 milyon dolar ödül!

ABD 2007 yılında İran'da kaybolan eski FBI ajanı Robert Levinson hakkında bilgi sağlayanlara 20 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıkladı.

Son Güncelleme:

Trump yönetimi 2007 yılında İran'da kaybolan eski Federal Araştırma Bürosu (FBI) ajanı Robert Levinson hakkında bilgi sağlayanlara 20 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıkladı. 4 bin 624 günden beri Levinson'dan haber alınamıyor.

Levinson'un bulunmasına yardım edecek kişi ya da kişilere 5 milyon doları ödül verileceği açıklanmıştı, 20 milyon doların daha eklenmesiyle toplam ödül miktarı 25 milyon dolara çıktı.

Levinson'un ailesi yaptığı yazılı açıklamada 4 Kasım 1979'da İran'daki ABD Büyükelçiliği'nin saldırıya uğradığı gün 52 Amerikalının 444 gün boyunca rehin alındığını hatırlatarak ajanın bu süreden 10 kattan daha fazla zamandan beri kayıp olduğunu açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı İran rejiminin dahil olmasıyla ajan Levinson'un rehin alındığını iddia ediyor. 

ABD'DEN İRAN'A REHİNE KRİZİNİN 40'INCI YIL DÖNÜMÜNDE YAPTIRIM 

ABD Hazine Bakanlığı, Tahran Büyükelçiliğinin işgalinin 40'ıncı yıl dönümünde İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney'in oğlu Mucteba Hamaney, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri dahil 9 üst düzey İranlı yetkiliye yaptırım uyguladı.

ABD İLE İRAN'I SAVAŞIN EŞİĞİNE GETİREN REHİNE KRİZİ 

Ayetullah Humeyni'nin "casusluk yuvası" ilan ettiği ABD'nin Tahran Büyükelçiliği, İran devriminden 9 ay sonra 4 Kasım 1979'da, kendilerine "İmam'ın Çizgisindeki Öğrenciler" adını veren ve sayıları binlerle ifade edilen silahlı gruplar tarafından işgal edilmişti.

10 Şubat 1979 devriminin ardından Humeyni'nin "birincisinden daha büyük bir devrim" olarak nitelendirdiği olaydan sonra İran ile ABD arasındaki tüm diplomatik köprüler atılmıştı. 

Modern dünya diplomasi tarihinde en uzun diplomatik rehine krizi olarak kayıtlara geçen olayda, Büyükelçiliği işgal eden silahlı gruplar, gizlice kaçmayı başaranların ardından kalan 66 diplomattan hasta bir kadın ile 13 Afrika kökenli Amerikalıyı serbest bırakmış ve 52 kişiyi de 444 gün boyunca rehin tutmuştu. 

ABD ile İran arasında uzun süren Cezayir müzakerelerinin ardından 20 Ocak 1981'de varılan anlaşmanın resmen imzalanmasıyla rehinelerin bırakılması kabul edilmiş ve 21 Ocak 1981'de esirlerin teslimi Almanya'daki bir Amerikan askeri havaalanında gerçekleştirilmişti.

Sonraki Haber