İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin kaza geçirdiğini duyurdu. Açıklamada kazanın nedeninin hava koşulları olduğu belirtilerek, ölü ve yaralı bilgisinin doğrulanamadığı kaydedildi. Reisi'nin helikopterinin bulunduğunu iddia edildi.

Son Güncelleme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı. İran devlet televizyonu, mürettebattan bir kişi ve bir yolcu ile temas kurulduğunu duyurdu.

Açıklamada kazanın nedeninin hava koşulları olduğu belirtilerek, ölü ve yaralı bilgisinin doğrulanamadığı kaydedildi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

Kurtarma ekipleri kötü hava koşulları altında kazanın gerçekleştiği bölgeye ulaşmaya çalışıyor.

Kaza yapan helikopterde, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu ileri sürüldü. 

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

22:59 İRANLILAR MEYDANDA

İranlılar, helikopter kazası sonrası İran Cumhurbaşkanı ve İran Dışişleri Bakanı için Tahran meydanında dua etti.

22:46 KAZAYA UĞRAYAN HELİKOPTERİN YERİ TESPİT EDİLDİ

 İran Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA, Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, helikopter ve kaza yerindeki mürettebattan birinin cep telefonundan sinyal alındığı ve bölgeye askerlerin sevk edildiği belirtildi.

22:12 SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR'DAN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan ve Katar, helikopteri arama çalışmaları konusunda İran’a yardım teklif etti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Krallığın bu zor koşullarda kardeş İran’ın yanında olduğunu ve İranlı kurumların ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu teyit ediyoruz" denildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, yaptığı açıklamada, Katar’ın İran’a Reisi ve Abdullahiyan’ın içinde bulunduğu helikopteri bulmaya yönelik çalışmalara her türlü desteği vermeyi teklif etti.

21:15 REİSİ'NİN HELİKOPTERİ BULUNDU İDDİASI

İran Devlet Televizyonu Reisi'nin helikopterinin bulunduğunu duyurdu. İddia daha sonra yalanlandı. İran İçişleri Bakanı Ahmet vahidi, Arama-kurtarma ekipleri Reisi'nin helikopterinin düştüğü yere henüz ulaşmadığını açıkladı. 

21:05 2 KİŞİ İLE İRTİBAT KURULDU

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopteri ile temas kurduklarını belirterek, “Birkaç kez helikopterdeki 2 kişi ile irtibat kurduk ve konuştuk. İki kilometrelik bir alan içerisinde arama yapıyoruz. Umarım güzel haberler ulaşır” dedi.

20:32 ORDU HAREKETE GEÇTİ

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin bulunması için tüm imkan, teçhizat ve kapasitenin kullanılması talimatı verdi. Bakıri, “İran Silahlı Kuvvetleri, Devrim muhafızları Ordusu ve kolluk kuvvetlerinin tüm imkan, teçhizat ve kapasiteleri Cumhurbaşkanının helikopterinin bulunması ve arama kurtarma çalışmaları için kullanılmalıdır” dedi.

20:31 İRAN'A DESTEK MESAJI YAYIMLADILAR

Helikopter kazası geçiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, Azerbaycan, Irak ve Pakistan, İran’a destek mesajı yayınladı.

 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile dostça vedalaştıktan sonra yüksek düzeydeki temsilci heyetini taşıyan helikopterin İran'da sert iniş yapması bizi derinden üzdü. Dualarımız, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve yanındaki temsilci heyetiyle. Komşu, dost ve kardeş ülke olarak, Azerbaycan her türlü desteği vermeye hazırdır” dedi.

 Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, "Kurtarma ekibi olay yerine ulaşmaya çalışırken onların güvenliği ve korunması için dua ediyoruz. Azerbaycan, dost ve kardeş bir millet olarak, gerekli tüm desteği sağlamaya hazırdır" ifadeleri kullanıldı.

 “DUALARIMIZ VE EN İYİ DİLEKLERİMİZ SAYIN CUMHURBAŞKANI REİSİ VE TÜM İRAN HALKIYLA BİRLİKTE”

 Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif yaptığı açıklamada, “İran'dan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteriyle ilgili üzücü haberler geldi. Her şeyin yolunda olduğuna dair iyi haberleri büyük bir endişeyle bekliyoruz. Dualarımız ve en iyi dileklerimiz Sayın Cumhurbaşkanı Reisi ve tüm İran halkıyla birlikte” dedi.

 Irak hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Irak İçişleri Bakanlığına, Kızılay ve diğer ilgili kurumlara, komşusu İran'a yardım teklifinde bulunmaları ve Cumhurbaşkanı Reisi'nin kayıp helikopterinin aranmasına yardımcı olmaları talimatı verildiği ifade edildi.

20:29 DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İran liderinin yaşadığı helikopter kazasıyla ilgili Türkiye'den açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İran’da bugün (19 Mayıs) yaşanan helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu İranlı yetkililerin güvende ve sağlıklı olmalarını temenni ediyor, kardeş İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir." denildi.

20:25 HAMANEY'DEN İLK AÇIKLAMA

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçirdiği helikopter kazasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” ifadelerini kullandı.

19:10 ACİL TOPLANTI İDDİALARI YALANLANDI

İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin acil toplantı yaptığı iddialarına yalanlama geldi. İran basınının adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, “İran Ulusal Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin kazasına ilişkin acil toplantı düzenlenmedi. Sosyal medyada yer alan bu bilgi asılsızdır” ifadeleri kullanıldı.

19:06 ALİYEV: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin acil iniş yapması konusunda endişelendiklerini ve İran’a destek için hazır olduklarını açıkladı. Aliyev, yaptığı açıklamada, “Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ardından, üst düzey heyeti taşıyan helikopterin İran'a acil iniş yaptığı haberi bizleri ciddi şekilde endişelendirdi. Yüce Allah'a dualarımız Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetle birlikte. Azerbaycan Cumhuriyeti komşu, dost ve kardeş bir ülke olarak her türlü desteği vermeye hazırdır” dedi.

18:50 ABD: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı: Reisi'yi taşıyan uçağın sert iniş yaptığına dair haberleri yakından takip ediyoruz

18:41 DURUM ENDİŞE VERİCİ

İranlı bir yetkili Reuters'a "Helikopter kazasının ardından Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan'ın hayatı risk altında" açıklamasında bulundu.

18:35 BİR EKİP BÖLGEYE ULAŞTI

İran Kızılayı Başkanı, bir arama kurtarma ekibinin olay yerine gittiğini açıkladı. 

18:27 2 HELİKOPTER GÜVENLİ ŞEKİLDE ULAŞTI

İran Acil Durumlar Departmanı Sözcüsü, yoğun sis nedeniyle havadan kurtarma operasyonunun mümkün olmadığını belirtti.

İran medyası, konvoyda 3 helikopterin bulunduğunu, 2 helikopter güvenli bir şekilde hedeflerine ulaştığını duyurdu.

18:20 BENİM İÇİN DUA EDİN

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından paylaşım yapıldı. Yapılan paylaşımda, "Benim için dua edin" ifadelerine yer verildi.

HAVADAN ARAMA ÇALIŞMALARI DURDURULDU

İran Olağanüstü Haller Bakanlığı, olumsuz hava koşulları nedeniyle havadan arama çalışmaları durdurulduğunu açıkladı.

İran devlet televizyonu, Reisi'yi taşıyan helikopterde, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de bulunduğunu duyurdu.

İRAN İÇİŞLERİ BAKANI VAHİDİ “SERT İNİŞİ” DOĞRULADI

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, iddiaların ardından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanını taşıyan helikopter, yoğun sis nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. Ancak arama kurtarma ekipleri henüz olay mahalline ulaşmadı” dedi. Vahidi, Reisi’nin sağlık durumu ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı.

REİSİ İÇİN DUA ÇAĞRISI

İran'ın Fars haber ajansı, helikopter kazası haberlerinin ardından İranlıları Cumhubaşkanı Reisi için dua etmeye çağırdı.

Sonraki Haber