Irak'ta hükümet karşıtı protestolarda 4 günde 60 kişi öldü

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde ölü sayısı 60'ye yükselirken, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığı açıklandı.

Son Güncelleme:

Eylemciler, Irak'ın genelinde yaygın olan işsizlik, bürokrasideki yolsuzluk ve hükümetin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle Bağdat hükümetini protesto ediyor. Yerel medya, ölü sayısının 60'ye çıktığını, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığını açıkladı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, televizyonda yaptığı açıklamada halka seslenerek, kabine revizyonunun olacağını ve dar gelirli Iraklılara temel gelir sağlayacaklarını duyurmuştu. Göstericilerin yolsuzluğun sona erdirilmesi taleplerinin haklı bir talep olduğuna dikkat çeken Abdülmehdi, hükümetin bu konunun üzerine gidebilmesi için yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.  

Irak Meclisi göstericilerin taleplerini görüşecek

Irak Meclisi, göstericilerin taleplerini görüşmek üzere yarın toplanacak.

Irak resmi ajansının duyurduğu haberde Meclis Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi'nin açıklamalarına da yer verildi.

Kaabi, "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı maaşlarının yüzde 5'inin yoksul ve ihtiyaç sahiplerine tahsis edilmesine yönelik bir yasa çıkarmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Katar ve Kuveyt'ten Irak çağrısı

Katar ve Kuveyt, 4 gündür devam eden hükümet karşıtı gösteriler ve güvenlik gerekçesiyle vatandaşlarına Irak'a seyahat etmemeleri ve bu ülkede bulunanlara da geri dönmeleri çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü ise Irak hükümetine, güvenlik güçlerine göstericilerin ölümüne neden olan aşırı güç kullanmayı derhal durdurması talimatı vermesi, ölümler konusunda başlatılan soruşturmanın tamamen bağımsız ve tarafsız olmasını temin etmesi çağrısında bulundu. 

Sonraki Haber