İngiltere'de sağlık sistemi nasıl krize girdi? 'Ölümcül bir durum yoksa acile gitmeyin!'
İngiltere'de sağlık sistemi tam bir krize girmiş durumda. Raporlar, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) tarihinin en kötü kışını geçirdiğini söylüyor. Acillerde yaşanan gecikmelerin can kayıplarına sebep olabileceği ifade edilirken oklar hükümete döndü. Peki krizin sebebi ne?
Birleşik Krallık'ta sağlık sistemi tam bir krizin içine düşmüş durumda. Acil tıp eğitimini ve hizmet standartlarını denetleyen bağımsız kuruluş Kraliyet Acil Tıp Koleji (RCEM), özellikle acil servislerde yaşanan kriz ve bu sebeple meydana gelen gecikmeler nedeniyle her hafta kurtarılabilecek 300 ila 500 hastanın yaşamını yitirdiğini açıkladı. RCEM, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) bu açıdan tarihinin en kötü kışını geçirdiğini dile getirdi. Bütün ülke bu skandalla çalkalanırken böylesi bir krizin neden yaşandığı sorusu da akıllara geldi.
NHS Strateji Başkanı Chris Hopson, sağlık hizmetlerinin ciddi bir baskı altında olduğunu dile getirirken, hastaların bu sebeple normalden daha uzun süreler beklemek zorunda kaldığını aktarıyor. Hopson, krizin muhtemel sebeplerini de sıralıyor. Beş madde üzerinde duran Hopson,
*Son altı hafta içinde acil servise başvuraların sayısında yüzde 18'lik artış görülmesi
*Yeni Covid vakalarında birkaç hafta öncesine göre ciddi bir artış görülmesi ve yeni vaka sayısının yaklaşık 9 bin 500 seviyelerine çıkması
*Grip vakalarının bir ay öncesine göre yaklaşık 7 kat artması
*Taburcu edilmesi gereken 12 bin hastanın sosyal bakım hizmetlerinden yetersizlik nedeniyle bir türlü taburcu edilememesi
*Kötüleşen yaşam koşulları
ifadeleriyle krizi temellendiriyor. Tüm bunlara ek olarak, Hopson 9 bin 500 sağlık çalışanının hastalık izninde olduğunu da dile getirirken ülkede kamuoyu daha derin bir krize işaret ediyor ve oklarını iktidardaki Muhafazakar Parti'ye döndürüyor. 2022'nin son günlerinde hemşireler ve ambulans çalışanları enflasyon oranında ücret artışı için greve giderken İngiltere'nin kuzeydoğusundaki ambulans hizmetlerinden sorumlu yetkili Stephen Segasby, hayati tehlike arz etmeyen durumlarda acil servisin aranmamasını tavsiye etmişti.
HEMŞİRELERDEN 106 YIL SONRA İLK GREV
Bununla birlikte hemşirelerin 106 yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiği grev, kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un araştırmasına göre halktan yüzde 66 oranında destek buldu. Ambulans çalışanlarının grevinde ise destek oranı yüzde 63 olarak tespit edilmişti.
Krizin bir yansıması olarak bazı hastanelerde aşırı talep nedeniyle hizmetin normal işleyişte devam edememesi anlamına gelen “olağanüstü durum” ilan edilirken, BBC'nin aktardığına göre bazı hastaneler ise vatandaşlara “ölümcül bir durum yoksa acile gelmeyin” uyarısında bulunmakta.
The Times koridorlarda yatan hastaların görüntülerini paylaşırken RCEM Başkan Yardımcısı Dr. Ian Higginson, BBC'ye şunları söylüyordu:
“Kalp krizi ya da inme yaşayan birine ambulans gidemiyorsa, bazı hastaların bundan zarar göreceği ve yaşamlarını yitirebilecekleri ortada. Ayrıca, zayıf, yaşlı ve hassas durumdaki hastalara, koridorlara konan sedyelerde müdahale etmeye çalıştığımızda, onlara en iyi hizmeti veremeyeceğimiz de açık.”
Uzmanlar ve NHS yetkilileri ayrıca sağlık sektöründe 133 bin civarında kadro açığı olduğunu dile getiriyor. Aynı zamanda grevler de devam etmekte. Hükümet sağlık hizmetlerindeki zorlukları gördüğünü ifade ediyor ve gelecek iki yıl içinde sağlık ve sosyal hizmetler sektörüne 14.1 milyar sterlin ek fon ayırdığını belirtiyor. Aynı zamanda taburcu edilemeyen hastalar için de 500 milyon sterlin ayrıldığı vurgulanıyor.
HÜKÜMETE TEPKİLER BÜYÜYOR
Ancak sınır ve gümrük görevlileri, havalimanı çalışanları da grevler yapıyor ve yakın tarihinin en ciddi enflasyon kriziyle karşı karşıya olan Birleşik Krallık'ta tüm bunlar hükümeti de sallıyor. Daily Mirror, 4 Ocak tarihli manşetinde mevcut başbakan Rishi Sunak da dahil olmak üzere son beş Muhafazakar Parti başbakanını kapağına taşıdı ve “NHS'imizi onlar bozdu” ifadelerini kullandı ve şunları ekledi:
“Covid'i suçladılar, gribi suçladılar, emeklileri suçladılar, pratisyen hekimleri suçladılar, hemşireleri suçladılar ama biliyoruz ki suç bu partinin 13 yılında.”
İngiliz Tabipler Birliği (BMA) de “Pandemi boyunca yaptığımız gibi, bu sorunlarla başa çıkmak için NHS'ye ihtiyaç duyduğu finansmanı sağladığımızdan eminiz” diyen Başbakan Sunak'ın “sanrılar gördüğünü” dile getirmekte. BMA Danışmanlar Komitesi Başkanı Dr. Vishal Sharma bu açıklamaya ilişkin verdiği sert yanıtta şöyle diyordu:
“Aileler yakınlarının evde acı içinde ya da hastane koridorlarında sedyelerde kaldığını görürken, hükümetin NHS'in ihtiyaç duyduğu tüm finansmanı aldığından emin oldukları konusunda bize güvence vermeye çalışması, halkı aptal yerine koymaktır.”
Kaynaklar: The Times, BBC, The Guardian, Daily Mirror
Kaynak: Web Özel