İngiltere'de istifa depremi: İçişleri Bakanı Suella Braverman görevi bıraktı

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, istifasını açıkladı. Bravermen, resmi bir belgeyi şahsi e-mail hesabından gönderdiği için görevini bıraktığını duyurdu. Ülkenin yeni İçişleri Bakanı Grant Shapps oldu.

Son Güncelleme:

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman istifasını açıkladı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın 43 gün önce atadığı İçişleri Bakanı olan Braverman görevini bıraktığını duyurdu.

Braverman, Twitter'dan paylaştığı istifa mektubunda, kişisel e-postasını kullanarak resmi bir belge gönderdiğini ve kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıkladı.

Braverman, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün erken saatlerde, politika katılımının bir parçası olarak ve göçle ilgili hükümetin politikasına destek toplamak amacıyla kişisel e-postamdan parlamentodaki güvenilir bir meslektaşıma resmi bir belge gönderdim. Bu teknik bir kural ihlali teşkil ediyor. Bildiğiniz gibi, belge yakında yayınlanacak göçle ilgili bir Bakanlar Kurulu yazısı taslağıydı. Büyük bir kısmıyla ilgili zaten milletvekillerine bilgi verilmişti. Yine de görevi bırakmam doğru olur."

Hatasını fark eder etmez bunu hızla resmi kanallara bildirdiğini belirten Braverman, İçişleri Bakanı olarak konumu itibarıyla yapılacak en doğru şeyin istifa etmesi olduğunu kaydetti.

Suella Braverman, "Hata yapmamış gibi davranmak, yaptığımızı herkes göremiyormuş gibi devam etmek ve her şeyin sihirli şekilde düzeleceğini ummak ciddi bir siyaset değildir. Bir hata yaptım, sorumluluğu kabul ediyorum ve istifa ediyorum." ifadesine yer verdi.

Braverman, 13 Şubat 2020'den İçişleri Bakanı olarak atandığı 6 Eylül tarihine kadar İngiltere Başsavcısı olarak görev yapmıştı.

Başbakan Truss'ın, 14 Ekim'de görevden aldığı Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng de 38 gün bu görevde kalmıştı.

“BU HÜKÜMETİN GİDİŞATI HAKKINDA ENDİŞELERİM VAR”

İstifa mektubunda hükümetin gidişatıyla ilgili endişelerini dile getiren Braverman, "Çalkantılı bir dönemden geçtiğimiz herkes tarafından aşikar. Bu hükümetin gidişatı hakkında endişelerim var. Sadece seçmenlerimize vaat edilen kilit taahhütleri kırmakla kalmadık, aynı zamanda bu hükümetin yasadışı göçü, özellikle tehlikeli küçük botların geçişini durdurmak gibi manifesto taahhütlerini yerine getirme taahhüdü konusunda ciddi endişelerim vardı" dedi.

“İŞLERİN KENDİ KENDİNE DÜZELECEĞİNİ UMMAK HİÇ CİDDİ BİR POLİTİKA DEĞİL”

Breverman, "Hata yapmamışız gibi davranmak, hata yaptığımızı kimse görmüyormuş gibi davranmaya devam etmek ve işlerin kendi kendine düzeleceğini ummak hiç ciddi bir politika değil" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığı'nda görev almanın büyük bir onur olduğunu aktaran Breverman, "Burada bulunduğum kısa süre içinde, İngiliz halkının önceliklerini yerine getirmek açısından yapılacak çok şey olduğu çok açıktı. Danışmanlarıma ve özellikle Sınır Gücü'nde görev alan herkese saygılarımı sunuyorum” dedi.

"İSTİFANIZI KABUL EDİYOR VE VERDİĞİNİZ KARARA SAYGI DUYUYORUM”

Breverman'ın istifasının ardından açıklama yapan Başbakan Truss istifa kararına saygı duyduğunu ifade ederek, “İstifanızı kabul ediyor ve verdiğiniz karara saygı duyuyorum. Bakanlık Yasasına uyulması ve kabine gizliliğine saygı gösterilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı. Truss, Breverman'a İçişleri Bakanlığı boyunca sürdürdüğü hizmetleri için teşekkür etti.

“ŞU ANDA TEK ÇÖZÜM GENEL SEÇİMDİR"

Liberal Demokrat Partisi Sözcüsü Alistair Carmichael ise yaptığı açıklamada, "Bu, kaos içindeki bir hükümet. Şu anda tek çözüm, halkın bu Muhafazakar Parti kaosundan çıkabilmesi için bir genel seçimdir" dedi.

Muhafazakar Parti tarafından 5 Eylül'de yapılan oylamada, Partygate skandalı sonrası istifa eden eski Başbakan Borsis Johnson’ın yerine Truss seçilmişti. Truss, 6 Eylül'de kabinesini belirleyerek İçişleri Bakanlığına Breverman'ı atamıştı.

YENİ İÇİŞLERİ BAKANI GRANT SHAPPS OLDU

İngiltere'de istifa eden İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın yerine, Grant Shapps getirildi.

Başbakanlık Konutu 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Shapps'in, yeni İngiltere İçişleri Bakanı olarak atandığı bildirildi.

Grant Shapps, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber