İngiltere'de yapılan araştırmada korkutan sonuç: Taburcu edilen koronavirüs hastalarının 8'de 1'i hayatını kaybetti
Koronavirüs tedavisi gören hastalarla ilgili bugüne kadar yapılan en korkutucu sonuç açıklandı. İngiliz bilim insanları tarafından incelenen 48 bin kişinin kayıtlarına göre, bu hastaların sekizde birinin taburcu edildikten sonra hayatını kaybettiği ortaya çıktı
İngiltere aşılamada artışın yaşanmasıyla kısıtlamaları hafifletmeye başlarken, London College Üniversitesi, İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi ve Leicester Üniversitesi'ndeki İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırma korkunç sonucu ortaya çıkardı.
Koronavirüs tedavisi gören ve 31 Ağustos 2020'ye kadar taburcu edilen yaklaşık 48 bin kişinin kayıtları incelendiğinde, hastanede yatan hastaların yaklaşık üçte birinin taburcu edildikten sonraki dört ay içinde ileri tedavi için yeniden kabul edildiği ve aynı dönemde hastaların sekizde birinin öldüğü anlaşıldı. Kayıtlar, bir dizi solunum, kalp, böbrek, karaciğer ve diyabet gibi metabolik hastalıklar için yeniden kabul, ölüm ve teşhis oranlarını izlemek için kullanıldı.
NTV'nin haberine göre, uzmanlar bu sonuçla birlikte, koronavirüsün iyi huylu bir hastalık olmadığını kanıtladığını ifade ederek, taburcu olan hastaların yakından takip edilmesi konusunda uyardı.
Koronavirüsün ciddi solunum problemlerine neden olduğu yaygın olarak bilindiği, ancak hastalığın kalp, karaciğer ve böbrekler gibi diğer organları ciddi bir şekilde zarar verdiği bilinse de, uzun vadeli etkileri hala araştırılmaya devam ediyor. Doktorlar organ hasarının erken belirtilerini ve virüsün neden olduğu diğer komplikasyonları tespit etmek için eski koronavirüs hastalarını takip etmeye yöneldi.
140 GÜNÜN ARDINDAN TABURCU OLAN HASTALARIN ÜÇTE BİRİ HASTANEYE YENİDEN BAŞVURDU
Sonuçlara göre, ortalama 140 günlük bir takip süresinin ardından hastaneden taburcu edilen hastaların yaklaşık üçte birinin yeniden hastaneye kaldırıldığı, sekizde birinin ise öldüğü görüldü. Bu oranların kontrol grubunda görünenden çok daha yüksek olduğu belirtildi.
London College Üniversitesi Sağlık Bilişimi Enstitüsü'nden Dr. Amitava Banerjee, "Bu çok ciddi bir durum. Burada kesin olarak Covid-19’un iyi huylu bir hastalıktan çok uzak olduğunu gösteriyoruz. Organ bozukluğunu erken teşhis edebilmemiz için Covid-19 sonrası hastaları izlememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
70 YAŞIN ALTINDAKİLERDE RİSK DAHA YÜKSEK
Kontrol grubuna kıyasla eski Covid hastalarında yeni solunum ve kalp hastalıkları, diyabet teşhisi ve birden fazla organın işleviyle ilgili sorunlar ortaya çıktı. Taburcu olduktan sonra çoklu organ işlev bozukluğu ayrıca 70 yaşın altındaki hastalarda daha yüksek olduğu belirtildi.
Diğer taraftan çalışma, kalp hastalığı, diyabet ve solunum hastalıkları gibi mevcut durumların insanları ciddi Covid-19 hastalığı riskine sokarken, enfeksiyonun kendisinin bu tür tıbbi sorunlara neden olabileceğini ortaya koydu.
Banarjee, "Şimdiye kadar kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve diyabeti Covid hastaları için risk faktörleri olarak düşünme eğilimindeydik, ancak bunlar aynı zamanda Covid'in de komplikasyonlarıdır," dedi.
SEMPTOM GÖSTERENLERİN YALNIZCA YÜZDE 18'İ TEST YAPTIRIYOR
İngiltere Halk Sağlığı (PHE) uzmanları, Kovid-19 araştırmaları kapsamında virüs görülen 53 bin 880 kişinin katıldığı bir anket yaptı. Ankette, Kovid-19 semptomları bulunanlardan sadece yüzde 18'inin test yaptırmak için sağlık kuruluşlarına başvurduğu ortaya çıktı.
Kovid-19 görülenlerden yüzde 52'sinin öksürük, yüksek ateş, tat ve koku kaybı gibi belirtilerin farkına varabildiği kaydedildi.
Virüse yakalananlardan yüzde 48'inin karantinaya girdiği belirtilirken, karantina kurallarına erkekler, gençler, çocuklu aileler ve mali sıkıntı içerisinde bulunanların daha az uyduklarına dikkat çekildi.
Karantina kurallarının ihlal edilmesindeki en yaygın gerekçeler ise işe, alışverişe ve tedavi için sağlık kuruluşlarına gidilmesi gösterildi. Öte yandan, İngiltere'de 4 milyon 345 bin olarak açıklanan Kovid-19 vaka sayısının gerçek vaka sayılarını yansıtmayabileceği iddia ediliyor. Araştırmanın sonuçları, İngiliz Tabipler Birliğinin (BMJ) haftalık hakemli dergisinde yayımlandı.