İngiltere'de kafe ve restoranlardaki müşterilerin hesaplarının yarısını hükümet ödeyecek

İngiltere'de koronavirüs salgını nedeni ile zor günler geçiren kafe ve restoranlara destek olmak amacı ile hükümet müşterilerin hesaplarının yarısı ödeyecek.

Son Güncelleme:

Koronavirüs salgını nedeni ile zor günler geçiren Avrupa ekonomisinde ülkeler krizden çıkış yolları arıyor. İngiltere’de salgın nedeni ile ekonomik darboğaza giren hizmet sektörüne hükümetten destek geldi.

Hükümetin, başlattığı 'Eat Out Help Out' (Yardım Etmen İçin Dışarıdan Ye) kampanyası ile ülke genelinde bulunan 72 bin kafe ve restoranda yemek yiyen vatandaşların hesabının yarısı 1 ay boyunca hükümet bütçesinden karşılanacak. Kampanya 3 Ağustos ile 31 Ağustos tarihleri arasında sadece Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri geçerli olurken, kişi başı ödenen tutar 10 Sterlini (Yaklaşık 90 Lira) geçmeyecek. Vatandaşlar 24 saat içinde istediği kadar kampanyadan yararlanırken, alkol tüketimi kampanya kapsamında değil.

Hükümet, başlattığı kampanya ile yaklaşık 2 milyon kişinin işini kaybetmesini engelleyeceğini önü sürerken, kampanyanın bütçeye maliyetinin ise 500 milyon Sterlin olması bekleniyor. İngiltere ekonomisinde bu yıl salgın nedeni ile çeyreklik bazda 1979 yılından bu yana yüzde 2,2 ile en sert daralma meydana gelmişti.

İNGİLTERE'DE TEKRAR ARTIŞ BAŞ GÖSTERDİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin kuzeyinde Kovid-19 vakalarında tekrar artış gözlendiğini belirterek, karantina önlemlerini hafifletmeye yönelik hazırladıkları planı 2 hafta ertelediklerini açıklamış, "Fren pedalını sıkma zamanı geldi" diyen Johnson, sinema, ibadet yerleri, müze ve galerilerde 8 Ağustos'tan itibaren maske kullanımının zorunlu olacağını kaydetmişti. 

İngiltere'de 23 Mart'ta başlayan kısıtlamalarda 13 Mayıs'ta kısmi gevşemeye gidilerek egzersiz için dışarı çıkışlara getirilen sınırlama kaldırılmış, inşaat ve imalat sektörü işçileri gibi evden çalışmaları mümkün olmayanların da işbaşı yapmalarına izin verilmişti. Gevşeme adımlarının ikinci aşamasında 1 Haziran itibarıyla ilkokulların açılması ve profesyonel spor müsabakalarının başlaması, 15 Haziran’da da tüm perakende mağazalarının açılması kararlaştırılmıştı. Üçüncü aşamada ise 4 Temmuz'dan itibaren restoranlar, barlar, oteller, kuaförler, sinemalar, ibadet yerleri, müzeler, kütüphaneler ve galerilerin yeniden açılacağı duyurulmuştu.

OKULLARIN AÇILMASI İKİNCİ DALGAYA SEBEP OLABİLİR

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün (Covid-19) en çok etkilediği ülkelerden birisi olan İngiltere’de sağlık uzmanları, ikinci dalgaya karşı harekete geçti. Uzmanlar, Eylül ayında okulların açılmasıyla ikinci dalganın gelebileceğini ve bunun facia ile sonuçlanabileceğini vurguladı. Sağlık uzmanları, NHS’nin test, izleme ve takip kapasitesini geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

YENİ ÖNLEMLER GETİRİLECEK

Uzmanlara göre, ikinci dalganın önlenmesi için NHS’nin koronavirüs tespit edilen hastaların temas ettiği kişilerin yüzde 68’ine ulaşması ve takip etmesi gerekiyor. İngiliz medyası, NHS’nin şu anda böyle bir kapasiteye sahip olmadığını duyururken; halihazırdaki sistemin virüslü hastaların temas ettiği kişilerin yarısına ulaşabildiği belirtiliyor. Öte yandan sağlık uzmanları, okulların açılmasıyla virüsün yayılmasını engellemek için ek ve yeni önlemlerin de getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sonraki Haber