'III. Charles ne kadar zengin olduğunu bilmiyor...' İngiltere kralının kaç parası var?

6 Mayıs'ta taç giyme töreni düzenlenecek olan İngiltere Kralı III. Charles, kişisel varlığıyla gündemde. Kraliyet ailesine yakın kaynaklar, "Kral'ın servetinin tutarının farkında olmadığını" söylüyor.

Son Güncelleme:

Kraliçe II. Elizabeth'in 70 senelik hükümdarlığının ardından İngiltere Kraliyeti'nin başına Kral III. Charles geçti. Kral'ın taç giyme töreni 6 Mayıs'ta gerçekleşecek.

Kadife kaplı, değerli taşlarla süslenmiş, som altından yapılmış taç, yeryüzündeki en kıymetli taçlardan biri. 361 yaşındaki bu tacı Charles ilerleyen günlerde görkemli bir törenle başına takacak. Charles daha sonra mücevherlerle süslenmiş asaları, kılıçları, yüzüğü ve küreyi alacak, altın at arabasıyla Londra sokaklarını gezecek.

Görkemli taç giyme töreni, kraliyet geçişini meşrulaştırmak ve “kraliyet markasını” gözler önüne sermek için önemli bir etkinlik. Fakat bu etkinliğin İngiliz vergi mükelleflerine milyonlarca sterline mal olacağı öngörülüyor. Taç giyme göreni, İngiltere'de kraliyet ailesinin varlığının, Charles'ın sorumluluğunun ve halkın kraliyet ailesine ne kadar maddi katkıda bulunduğunun yeniden sorgulanmasına neden olmakta.

Son yapılan anketlere göre, İngilizlerin çoğunluğu monarşiyi destekliyor ve her ne kadar annesi kadar popüler olmasa da Charles'a sıcak yaklaşıyor.

KRAL NE KADAR ZENGİN?

Kralın ne kadar zengin olduğuna dair açıklanan resmi bir tutar yok. Sunday Times'ın Zenginler Listesi'nde Charles'ın kişisel net varlığının 600 milyon sterlin (yaklaşık 750 milyon dolar) olduğu belirtiliyor. The Guardian ise, 9 kişiden oluşan bir ekip kurarak Kral'ın varlığın araştırdı. Ekibin elde ettiği bilgilere göre, Kral'ın kişisel varlığı 1,8 milyar sterlin. Kral'ın kişisel servetine nelerin dahil olduğuna gelirsek: Balmoral Kalesi, Sandringham Mülkü, Dali ve Monet tabloları, Rolls-Royces araç, mücevherat, çeşitli arabalar, yarış atları, on yıllardır süren yatırımlar ve birikimler...

Taç giyme töreninde Kral'ı taşıyacak olan altın at arabası. Fotoğraf: Reuters

Buckingham Sarayı, The Guardian'ın hesaplamasını “spekülasyon, varsayım ve hataların karışımından oluşan oldukça yaratıcı bir hesap” olarak yorumladı.

Fakat Kraliyet ailesine yakın çevrelerden yapılan yorumlarda “Windsorların varlıklarının değerinin ya da tam olarak nelere sahip olduklarının farkında olmayabilecekleri” söyleniyor. İngiltere hükümetinden bir yetkili “Açıkçası birçok farklı yerde saklanan bu kadar paha biçilemez şeyin Kral'ın bile farkında olduğunu sanmıyorum” diyerek, Kraliyet ailesinde nesiller boyu aktarılanların resmi bir kaydının olmadığını vurguluyor. Yetkili, “Bunlar Kraliyet ailesine mi ait yoksa tüm ulusa mı, bugün bile bilmiyoruz” diyor.

Annesi ölmeden önce Galler Prensi ve tahtın varisi olan Charles, Cornwall Dükalığı'ndan yıllık gelir elde ediyordu. 1337'de Kral III. Edward'ın oğlunu desteklemek için kurduğu Cornwall Dükalığı, İngiltere'deki iki kraliyet dükalığından biri. Dükalığın 20 ülke, Güney İngiltere ve Galler'de 130 bin dönüm büyüklüğünde mülkü mevcut. Charles, Galler Prensi olduğu süre içinde bu varlığı 1 milyon sterlin değerinde dev bir emlak portföyüne dönüştürdü. Buna çiftlikler, Londra'da bir kritet sahası dahil olmak üzere ağaçlık alanlar, ofisler, tatil ve yerleşim yerleri dahil, ancak Kraliyet'e ait varlıklar dahil değil...

Kral Charles ve eşi Camilla. Fotoğraf: Reuters

TEPKİLER NE YÖNDE?

Birçok kişi, turtistlerin ülkeye gelmesini sağladığından kraliyet ailesinin ülkeleri için bir gelir kaynağı olduğunu düşünüyor. Diğer bir kesim de monarşiyi İngiliz mirasının bir sembolü olarak gördüğünden kraliyetten gurur duyuyor. Fakat Kraliyet'in “pahalı bir yadigar” olduğunu düşünenler de hiç az değil. Kraliçe II. Elizabeth'in annesinin biyografisini yazan William Shawcross, “Faydaları düşünüldüğünde aslında hiç de pahalı değil” diyor monarşi için. Gençlerin eleştirileri ise tam aksi yönde...

Eleştirilerin çoğu, demokratik bir toplumun sadece sembolik görevi olan bir kişiyi desteklemek için neden para ödemek zorunda olduğunu sorguluyor. Bu eleştirileri yönlendirenler, Kral Charles'ın geçen yıl annesinden miras kalan milyarlarca dolar değerindeki varlıklar için hiç vergi ödememesinden ama kendilerinin yüzde 40 “miras vergisi” ödemek zorunda olmasından hoşnut değil.

Kraliyet ailesi, Birleşik Krallıktaki arazilerin yüzde birine sahip ya da bunlardan kar elde ediyor (ABD'deki en çok 10 toprak sahibinin elinde bulundurduğu toplam oran yüzde 0,7). Böylesi büyük bir varlık, İngiltere'de artan hayat pahalılığı karşısında bazılarının “canını sıkıyor”.

Kaynaklar: The Washington Post, The Guardian, Haber Global

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber