Hz. İsa Katolik sayılır mı? Hıristiyan dünyasında bitmeyen tartışma

Yapay zekanın hayatımıza girişiyle birlikte Hıristiyanlık dünyasının en büyük tartışmalarından biri de yeniden gündeme geldi.

Son Güncelleme:

Hz. İsa döneminde Hıristiyanlık henüz mezheplere ayrılmamıştı. Yani ne Katoliklik ne Ortodoksluk ne de Protestanlık vardı.

Bu yüzden onun hangi mezhebin mensubu olarak görüleceği konusu yanıt bulamamıştı.

ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka uygulamalarını kullananlar bu soruyu her iki yapay zekaya sordu.

İki AI uygulaması da varsayımsal olarak Hz. İsa'nın Katolik sayılıp sayılmayacağı sorusuna yanıt verdi.

ChatGPT'ye göre sorunun cevabı şöyle: "Hz. İsa, modern anlamda Katolik değildi. Çünkü bir Hıristiyan mezhebi olarak Katoliklik onun yaşamı boyunca mevcut değildi. Hz. İsa Yahudiydi ve misyonu Yahudi inancının reformu ve yenilenmesine odaklanmıştı."

Gemini ise biraz daha farklı bir yanıt verdi.

Gemini'ın soruya yanıtı şöyle: "Hz. İsa Katolik olmasa da öğretileri ve kurduğu topluluk daha sonra Hıristiyanlığa ve sonunda Katolikliğe dönüşecek olanın temelini attı."

Bu yanıtlar Hz. İsa'nın dini kimliğinin ölümünden sonra ortaya çıkan terimlerle etiketlenemeyeceğini gösterirken Hz. İsa'nın Katolik yaşam biçimini uygulamas da hayatının ve öngörülerinin du mezhebin oluşumunda etkili olduğunun altını çiziyor.

Hz. İsa bir peygamber olarak dini mezhepleri aşan bir figürdür ve mirası hangi Hıristiyan mezhebinden olursa olsun insanlara ilham vermeye devam etmekte.

Sonraki Haber