Hollanda tepkiler üzerine vazgeçti

Hollanda hükümeti, Amerikalı ve Avrupalı yetkililerden gelen tepkiler üzerine Amsterdam Schiphol Havalimanında 2024 yazında kapasite kesintisine gitme planından vazgeçti. 

Son Güncelleme:

Hollanda'nın en önemli havalimanı ve Avrupa'nın en işlek merkezlerinden biri olan Schiphol'e önümüzdeki yaz iniş ve kalkış uçuş sayısını sınırlama planının temelinde gürültü ve hava kirliliğini azaltma isteği yatıyordu. 

Yaz sezonu boyunca uçuş sayısının yaklaşık 450 binle sınırlandırılması hem çevreciler hem de yerel sakinler tarafından memnuniyetle karşılanmış ve bu hamlenin karbondioksit ve nitrojen emisyonlarının yanı sıra gürültü kirliliğinin de azaltılması için gerekli olduğunu savunmuşlardı. 

Teklif edilen üst sınır, 2019 yılında havalimanındaki faaliyetlerin yüzde 10 altına düşmesini sağlayacaktı. 

Havalimanı, teklifi geri çevirme kararını "acı bir ilaç” olarak nitelendirdi.   

Karar, kapasite kesintilerinden etkilenecek olan birçok taşıyıcı da dahil olmak üzere havayolu sektöründeki birçok kişi tarafından açık ve kesin bir zafer olarak görülüyor.

Aralarında Air France-KLM, Delta Air Lines ve JetBlue'nun da bulunduğu operatörlerin tümü sınırlamaya karşı çıkmış, JetBlue ABD Ulaştırma Bakanlığına resmî şikayette bulunmuş ve ABD makamlarının KLM'nin, misilleme olarak, New York JFK Havalimanını kullanmasını yasaklamasını talep etmişti.

Bu yılın başlarında Amsterdam'dan New York ve Boston'a seferlere başlayan JetBlue, Schiphol'e nispeten yeni gelen bir şirket. 

Çıkan öfkenin bir sonucu olarak, ABD hükümeti, 3 Kasım 2023 tarihinde, Hollandalıların plana devam etmesi halinde misilleme tehdidinde bulundu. ABD Ulaştırma Bakanlığı planı "mantıksız" olarak nitelendirdi ve ABD-AB Hava Taşımacılığı Anlaşmasını ihlal ettiğini ifade etti.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber