Hollanda, İsrail takımının maçı sonrası çıkan olayların şokunu yaşıyor

Hollanda’da İsrail futbol takımının Amsterdam’da yaptığı maç sonrasında çıkan olayların büyüyerek sürmesi üzerine gösteriler yasaklandı, polis alarma geçti.

Son Güncelleme:

Olaylar, Perşembe günü, başkentin güneydoğusundaki Johan Cruyff Arena'da Maccabi Tel Aviv ile Hollanda kulübü Ajax arasında oynanan Avrupa Ligi maçının ardından çıktı. Ancak polis, Maccabi taraftarlarının bir taksiyi tahrip ederek, Filistin bayrağını ateşe vermesinin ardından gerginliğin maçtan önceki gece başladığını bildirdi.

İnternette yayınlanan videolarda İsrailli taraftar gruplarının maç öncesinde Amsterdam'da Arap karşıtı sloganlar attıkları görülüyor. Taraftarlar, İsrail ordusuna atıfta bulunarak “Ordu kazansın ve Araplar …” şeklinde küfürlü slogan attılar.

Yaklaşık üç bin Maccabi Tel Aviv taraftarı, kulüplerinin Ajax Amsterdam ile deplasmanda oynadığı Avrupa Ligi maçına katıldı.

Maçtan bir gece önce sosyal medyada dolaşan videolarda Maccabi Tel Aviv taraftarlarının Amsterdam'daki pencerelerden Filistin bayraklarını söktüğü iddia edildi. Bir videoda, bir grup Gazze ve Filistinliler hakkında hakaret içeren bir tezahürat söylerken görülüyor.

SOKAKLARDA KOVALAMACA

Gerginlik maç sonrasında artarak sürdü ve sokaklara yayıldı. Hollandalı yetkililer yaptıkları açıklamada, aralarında scooter kullananların da bulunduğu saldırganların, başkentin sokaklarında İsrailli futbol taraftarlarını kovaladıklarını söylediler.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, yaşananları şehir için “kara bir gece” olarak nitelendirdi. Halsema düzenlediği basın toplantısında İsrailli seyircilere yönelik saldırıların “hiçbir mazereti” olmadığını söyledi.

Femke Halsema saldırıların “antisemitik vur-kaç timleri” tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Hollanda Başbakanı Dick Schoof da “İsraillilere yönelik tamamen kabul edilemez antisemit saldırıları” olarak niteledi. Schoof, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde faillerin takip edilip yargılanacağı konusunda güvence verdiğini kaydetti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıya uğrayan vatandaşlarının “emniyet ve güvenliğini sağlamak ve onları evlerine döndürmek için mümkün olan her şeyi yaptığı” belirtildi. İsrail'in ulusal havayolu şirketi El Al, Amsterdam'dan ücretsiz bir kurtarma uçuşu gerçekleştireceğini söylerken, Dışişleri Bakanlığı İsraillileri, yetkililer havaalanına güvenli geçişlerini sağlayana kadar otellerinde kalmaya çağırdı.

İsrail ordusu da tüm personelinin bir sonraki duyuruya kadar Hollanda'yı ziyaret etmesini yasakladığını açıkladı. Olaya karışan herhangi bir İsrailli asker ya da yedek asker olup olmadığı bilinmiyordu.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI?

Hollanda polisi Çarşamba gecesi şehrin değişik bölgelerinde yerel halk ile futbol taraftarları arasında “gerginlik” yaşandığını açıkladı.

Amsterdam Emniyet Müdürü Peter Holla, İsrailli seyircilerin bir taksiye zarar vermesinin ardından kolluk kuvvetlerinin Çarşamba gecesi bir kumarhaneye müdahale etmek zorunda kaldığını ve şehirdeki bazı taksi şoförlerinin harekete geçerek taraftarlarla yüzleştiğini söyledi.

Çatışma ve itiş kakışların Perşembe sabahının erken saatlerine kadar devam ettiği belirtildi. Maçta, Washington Post tarafından doğrulanan bir videoda Maccabi taraftarlarının alay ettiği ve ıslık çaldığı görülürken, stadyumun geri kalanı İspanya'nın Valencia kentinde 200'den fazla kişinin öldüğü sel felaketinin kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Holla, maçtan sonra patlak veren şiddet karşısında “şoke olduğunu” söyledi ve polisin çok sayıda saldırgan karşısında bunaldığını kaydetti.

Polis 62 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 10’unun tutuklandığını açıkladı. Olayların ardından Amsterdam’da her türlü gösteri Pazartesi gününe kadar yasaklandı. Polisi acil arama yetkisi verildi.

GAZZE SALDIRILARI VE FUTBOL

Avrupa futbolunun yönetim organı olan Avrupa Futbol Federasyonları Birliği yaptığı açıklamada, maçtan önce ve sonra yaşanan “olayları ve şiddet eylemlerini şiddetle kınadığını” ve eldeki kanıtları toplayarak atılacak adımları değerlendireceğini bildirdi.

Savaşın başlamasından bu yana İsrail takımları iç saha maçlarının çoğunu Macaristan'da oynadı.

Belçika, “Gazze'deki dramatik durumun” taraftarların ve bölge sakinlerinin güvenliğini tehlikeye atabilecek gösterilere neden olabileceğini söyleyerek Eylül ayında bir İsrail maçına ev sahipliği yapmayı reddetti.

Fransa, önümüzdeki hafta İsrail'e karşı bir ulusal lig maçına ev sahipliği yapma planlarına devam edeceğini söyledi. İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, Fransa'nın maça ev sahipliği yapmamaya karar vermesi halinde antisemitizme boyun eğmiş olacağını söyledi.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın bu yaz yayınladığı rapora göre, Avrupa'da antisemitik saldırılarda, kısmen Gazze'deki savaşın da etkisiyle bir artış yaşanıyor.

Sonraki Haber