Hindistan hükümetinin önemli sorunu: Tuvaletler
Hindistan'da pek çok hanede evin içinde tuvalet olmaması önemli bir sorun. Bazı kadınlar güvenlik endişeleri ile evin dışındaki tuvalete geç saatlerde gitmeye çekinirken, hükümet tuvalet sorununa 100 milyon tuvalet projesi ile çözüm bulmaya çalışıyor.
İklim değişikliği ile sıcakların yükselmesi nedeniyle uzmanlar sıvı tüketimini artırılmasını, hatta günde en az 2 litre su içilmesini öneriyor. Ancak bu öneriyi dikkate almayan, hatta tersine sıvı tüketmemek için uğraş veren bir kesim var. Hindistan'da kadınlar ülkenin tuvalet yetersizliği nedeniyle sıvı tüketmekten kaçınıyorlar. Üstelik idrarlarını da tutmak zorunda kalıyorlar.
Hindistan'ın en büyük kenti Mumbai'de bir çok evde tuvalet bulunmuyor. Birçok ev, inşa sırasında herhangi bir foseptik çukuruna veya kanalizasyon sistemine bağlanmamış. Mumbai'deki Subhash Naga mahallesinde olduğu gibi çoğu Hint, mahallelerindeki umumi tuvaletleri kullanmak zorunda. Ancak 9 bin nüfuslu Subhash Naga mahallesinde 6'sı kadınlar, 6'sı da erkekler için olmak üzere sadece 12 tuvalet bulunuyor.
Doğal olarak, aşırı kullanım nedeniyle tuvaletlerde önemli ölçüde hijyen sıkıntısı ortaya çıkıyor. Bu tesisler nadiren temizleniyor. Kadınlar için hijyen konusunun yanında başka bir sorun ise güvenlik endişesi... Kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırı haberleri ile gündeme gelen Hindistan'da kadınlar, hava karardıktan sonra tuvalete gitmemek için su tüketimini sınırlandırıyor.
Mahallenin sakinlerinden 31 yaşındaki Kalawati Yadav da akşam vakti tuvalete gitmemek için idrarını tuttuğunu ve sıvı tüketmediğini söylüyor. “Bugün daha fazla sıvı tüketmeyeceğiz. Eğer bir şeyler içersek, akşamın ilerleyen saatlerinde tuvalete gitme ihtiyacı duyarız" diyen Yadav, "Dışarı çıkmak için güvenli bir saat değil" diye ekliyor.
Ancak uzmanlar, sıvı tüketmemenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağını ifade ediyor. Böbrekler ve diğer organlar için sıvı tüketmemenin çok zararlı olduğunu aktaran uzmanlar, dışkıyı tutmanın ise kabızlık ve mide ağrıları şikayetlerine yol açabileceğini belirtiyor.
Mumbai'de yaşayan jinekolog Suchitra Dalvie, sık idrara çıkmanın bakterileri temizlemeye yardımcı olarak, idrar yolu enfeksiyonu riskini azalttığını söylüyor. İdrarını tutan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun sıkça yaşandığının altını çizen Dalvie, "Bu tür davranış değişiklikleri sağlığı olumsuz etkileyebilir" diyor.
HALKIN BİR BÖLÜMÜ AÇIK ALANLARI KULLANIYOR
1.4 milyar nüfusa sahip Hindistan'da tuvalet eksikliği ciddi bir sorun. Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Hindu'da yayımlanan bir araştırmaya göre, 2013 yılında nüfusun neredeyse yarısı tuvalet ihtiyaçlarını tarlalarda, su kenarlarında ya da diğer açık alanlarında gideriyordu. Kanalizasyon sistemi ile su ve temizlik ürünlerinin eksikliği, patojenlerin kolayca yayılıp ciddi sağlık sorunlarına neden olmasına yol açıyor.
2014'te Başbakan Narendra Modi, yaklaşık 100 milyon tuvalet inşasını hedefleyen 'Temiz Hindistan Görevi'ni başlattı. Dünya Bankası'na göre; bugün ülke nüfusunun sadece yüzde 15'i büyük tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor.
Umumi tuvaletlerin durumu ve azlığı, sadece tuvalet yetersizliğini değil, sosyal adaletsizlik ile cinsiyet eşitsizliğini de gözler önüne seriyor. Açık alanda tuvalet ihtiyacını giderenlerin genellikle erkek olduğu belirtiliyor. Her ne kadar hükümet umumi tuvaletlerin ücretsiz olacağını söylese de pratikte ücret alınıyor. Bu durum, yoksul kişilerin umumi tuvaletleri kullanamaması anlamına geliyor. Öte yandan, erkekler tuvalet ihtiyaçlarını istedikleri yerde giderebilirken, kadınlar umumi tuvaletlere ödeme yapmak zorunda.
Sadece Hindistan'da değil, dünyanın öbür ucunda da benzer bir problem mevcut. ABD'nin 8.4 milyon nüfusa sahip New York kentinde de - Hindistan'daki kadar olmasa da- tuvalet sorunu gündemde. Şehirde bulunan bin 103 tuvalet, şehri senede ortalama 60 milyon turistin ziyaret ettiği göz önüne alındığında yeterli gelmiyor. Bu durum, şehir meclisini on yıllar sonra yeni tuvalet inşa etmeye itti.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü, The Atlantic'de 'Some Indian Women Have No Choice but to Hold It In' başlığıyla yayınlanan makaleden alınmıştır.
Ek Kaynak: New York Times