Hindistan'dan Türkiye'ye 'Keşmir' notası!

Hindistan, Türkiye Büyükelçisi Şakir Özcan Torunlar'ı ilgili bakanlığa çağırarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Keşmir'e yönelik sözlerinden duyduğunu rahatsızlığı dile getirdi.

Son Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta Pakistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren ve burada Pakistan Başbakanı İmran Han ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan ile Pakistan arasında dünya çapında krize neden olan Keşmir sorununa değinerek, açıklamada bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devletimiz ve milletimiz dün olduğu gibi bugün de büyük acılar yaşayan, muhtelif baskılara maruz kalan Keşmir halkıyla dayanışma içindedir. Eyaletteki durumun son dönemde atılan her türlü adımlara rağmen müşkül bir hal alması bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir. Türkiye, Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla ilgili Birleşmiş Milletler kararları temelinde ve Keşmirli kardeşlerimizin beklentileri gözetilerek çözülmesinden yanadır. Pakistan'ın terör ve bölgesel istikrara yönelik tehditlerle mücadeledeki büyük fedakarlıklarını takdir ettiğimizi bir kez daha dile getirmek isterim." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'yi başka ülkelerin iç işlerine karışmakla suçlayan Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raveesh Kumar, "Bu son gelişme bir kez daha Türkiye'nin diğer ülkelerin iç işlerine karıştığını gösteren bir eğilim ve bu Hindistan için kabul edilemez." açıklamasında bulunurken, ayrıca Keşmir ile ilgili sarf edilen sözlerin Hindistan - Türkiye ilişkileri konusuna olumsuz etkileri olacağı uyarısında bulundu.

CAMMU KEŞMİR'İN ÖZEL STATÜSÜNÜN KALDIRILMASI 

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayırmıştı.

Kararının ardından bölgede Hint güvenlik güçleri Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, iletişim hatlarını kesmiş, bölgedeki tüm yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı. 

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu. 

ABD Başkanı Trump, Pakistan Başbakanı İmran Han'ı Beyaz Saray'da kabulünde Keşmir konusunda iki ülke arasında arabulucu olabileceğini söylemiş ancak sonrasında herhangi bir somut adım atmamıştı.

Sonraki Haber