Her yıl Almanya'ya milyarlarca Euro kalıyor! İnsanlar başvuramayınca...
Almanya'da yaşlı akrabalarına bakan insanlar için ayrılan bütçenin neredeyse tamamının devlete kaldığı ortaya çıktı. Yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre yılda 12 milyar Euro devlete kalırken bunun sebepleri araştırılıyor. Hakkı olup başvurmayanlar kadar başvuramayanlar da dikkat çekmekte!
Yapılan araştırmalara göre Almanya'da neredeyse herkesin dileği kendi evinde yaşlanmak. Yalnızca yüzde 10 civarında bir kesim huzurevinde yaşlanma düşüncesinde. TÜİK'in 1 Nisan 2022'de yayınladığı Türkiye Aile Yapısı Araştırması'nda da benzer sonuçlar çıkmış, 65 yaş üstü bireylerin yüzde 10.3'ü kendine bakamayacak kadar yaşlandığında huzurevi ya da bakımevine gideceğini aktarmıştı.
Konumuz Almanya'ya dönecek olursak bu konuda yapılan çalışmalar mali açıdan ülke genelinde çarpıcı bir durum ortaya çıktığını tespit etti.
ÇOĞUNLUĞUNUN HABERİ BİLE YOK!
Yaşlılık günlerini kendi evlerinde geçiren ve akrabalarının baktığı bireylerin çok büyük çoğunluğu, devletin sunduğu bakım parasını almıyor. Büyük bir kesimin böyle bir imkandan haberi bile yok! Ülke genelinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan VdK tarafından hazırlanan çalışmaya göre yaşlı akrabalarına bakan kişiler, almaları gereken yılda yaklaşık 12 milyar Euro'yu devlet kasasında bırakıyor.
VdK tarafından yapılan araştırma bu zamana kadar bu alanda yapılan en büyük araştırma olarak öne çıkmakta. Çalışma ülke genelinde evde bakım gören 56 bin katılımcıyla yapıldı.
Almanya'da yaklaşık 4.1 milyon insan yaşlılık nedeniyle bakıma muhtaç. Bunların 3.3 milyonu kendi evinde yaşıyor ve akrabaları, arkadaşları tarafından bakılıyor. Buna rağmen destek başvurusu yapanların sayısı çok az zira büyük bir çoğunluk bürokratik bir sürece girmek istemiyor. Yardıma hak kazandıktan sonra belli bir süre içinde alınamayan paraların alım tarihi geçiyor.
Osnabrück Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi profesörleri devletin sunduğu farklı maddi desteklere yüzde 62 ile yüzde 93 oranında değişen oranlarda başvurulmadığını ve tüm bu meblağın yılda 12 milyar Euro'ya tekabül ettiğini tespit etti. Örneğin bunlardan bir tanesi 125 Euro'luk hanehalkı desteği.
Hanehalkı desteği alması gereken bireylerin yüzde 80'i buna başvurmuyor. Bu da yılda 4 milyar Euro'nun alınmadığı anlamına geliyor. “Bürokrasi” vurgusu burada öne çıkıyor zira bu hakkı elde etmek için akrabanız olan bir yaşlı bireye hizmet verdiğinizi ispat etmeniz gerekiyor. Neredeyse her eyalet bu noktada farklı düzenlemeler uygulamakta. Örneğin, Baden-Württemberg'de bu desteği almak isteyen bireyler 120 saatlik ileri bakım hizmeti eğitimi tamamlamak durumunda.
Bir diğeri ise bakıcı değiştirme durumunda verilen destek. Başvurulmayan bu alternatif seçeneğin ortaya çıkardığı fazlalık ise 3.4 milyar Euro seviyesinde. Yaşlı akrabalarının hastalığı ya da iyileşme süreçlerinde onlara kısa süreliğine bakacak olan şahısların izinli sayılmalarını da sağlayan desteğe başvurulmadığı için ise 4.6 milyar Euro daha Alman devletine kalmakta.
'BAZEN MUHASEBE BİLGİSİ GEREKİYOR!'
Bürokratik süreçleri eleştiren VdK Başkanı Verena Bentele, “Bu desteklere başvurabilmek için bazen muhasebe bilgisine sahip olmanız gerekiyor” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Bu maddi desteğe erişmek için bakım veren akrabaların uğraşması gereken koşullar bazen saçma ve uygunsuz. Evde bakım çok uzun zamandır siyasetin üvey evladı oldu. Bazı hizmetlerin bir bütçe içinde birleştirilmesi ve bakıma muhtaç bireylerin bundan kolayca yararlanabilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Ancak bu şekilde devlet ihtiyaç sahibi akrabalarına bakım veren insanların yükünü gerçekten hafifletmiş olur.”
Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin federal hükümetteki konuya ilişkin temsilcisi Claudia Moll, “Neredeyse kimse bu bürokratik evrak işleriyle ve uygulamalarla uğraşmak istemiyor” derken duruma acil bir biçimde çözüm bulmaları gerektiğini ifade ediyor. Koalisyon konuyu gündeme getireceğini aktarırken Alman Sendikalar Birliği, mevcut koalisyon hükümetinin, bir önceki hükümetin hatalarını bir an önce telafi etmesi gerektiğini dile getiriyor.
*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Die Welt'te “Pflegeleistungen von mehr als zwölf Milliarden Euro verfallen” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Haber Global TV