Hayatı 300 metrede yaşayan bu mavi arılar bal yapmıyor ama dünya onlara çok şey borçlu

Avustralya'ya özgü mavi bantlı bir arı türü olan amegilla cingulata bu ülkede gıda üretimi için kritik bir rol oynuyor.

Son Güncelleme:

Avustralya'daki tarım ürünlerinin yüzde 30'una etki eden bu mavi arılar ilk kez 1775 yılında Danimarkalı böcekbilimci Johan Christian Fabricius tarafından kayıtlara geçirildi.

Vızıltı tozlaşması denilen bir yöntemle ürünlerin yetişmesine katkıda bulunurlar.

Cingulata kelimesi arının bantlarına atıf yapıyor ve Türkçesi kemer anlamına geliyor. Amegilla cinsinin 250'den fazla ek türünü bulunuyor. Bunların çoğunu birbirinden ayırmak neredeyse imkânsız.

Görünümü diğer arılara göre çok çarpıcıdır. Bal arılarından farklı olarak karnında mavi yanar döner çizgiler bulunuyor. Erkek ve dişi arasındaki fark da bu çizgilerle anlaşılır. Erkeklerde 5, dişilerde 4 çizgi bulunur. Boyutları 10 ila 12 milimetre arasında değişir.

Bu mavi arılar Queensland, Victoria, Avustralya'nın Başkent Bölgesi ve Yeni Güney Galler'de görülür.

Amegilla cingulata da sokabilir ancak diğer arılar kadar agresif değildir. Birçok arıya göre hızlıdırlar. Erkekleri genelde geceyi bitki saplarına tutunarak geçirir. Bal arıları gibi sosyal türlerin aksine tek ya da bekar dişilerle birlikte yaşarlar.

Nektarının çoğunu mavi çiçeklerden toplar. Yiyecek arama menzili sınırlıdır ve yuvalarından 300 metre uzağa kadar giderler. Dişileri günde en az 9 kez yemek arama uçuşu yapar.

Bu tür arılar bir kez yuvar yapar. Kurumuş nehir kıyılarında, eski kil evlerde, tuğlaların arasındaki harçlarda yuva yapma eğilimindedirler. Tünel şeklindeki yuvalarının en derinine yumurta bırakırlar.

Cingulata arıları kuşlar ve kurbağalar tarafından avlanır. Bazı kuşlar, bu arıların yuvalarına zarar verir.

 

Sonraki Haber