Rusya'nın Ukrayna'yı işgali varken Güney Osetya'da 'referandum' seslerinden ne anlamalıyız?

Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya katılacağı gerekçesiyle önce Luhansk ve Donetsk'in bağımsızlığını tanıdı. Ardından Ukrayna'yı işgal etti. Rus kuvvetleri Kiev'den çekilirken Kafkaslar'dan gelen başka bir referandum haberi dikkatleri çekiyor.

Son Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken ilginç bir gelişme daha yaşandı. Gürcistan'dan 2008 yılındaki savaş sonrası tek taraflı bağımsızlığı ilan eden ney Osetya bölgesinin lideri Anatoliy Bibilov, Rusya'ya katılmak için 10 Nisan'daki başkanlık seçimlerinden hemen sonra referanduma gitmek istediklerini açıkladı.

Karar Gürcistan tarafında tepki ile karşılandı. Bu 1992 ve 2006'dan sonra Güney Osetya'nın düzenlediği 3. referandum olacak. Yapılacak oylamayı diğerlerinden ayıran bir özellik var. Gürcistan'dan ayrılıp Rusya tarafındaki Kuzey Osetya ile birleşmek isteyen Güney Osetya'yı bu sefer - resmi olarak olmasa da - Rusya da destekler bir tavır içinde. 

İKİ OSETYA 1922'DEN BERİ AYRI 

Güney Osetya ve Gürcistan arasındaki sorun çok daha eskiye dayanıyor. 1918'de Bolşevik ihtilalini fırsat bilen Gürcistan, Rusya'dan bağımsızlığını ilan ederken, Osetya topraklarına da girdi. Ancak Sovyetler Birliği Kafkasya'da kontrolü 1922'de sağlayınca Güney Osetya'yı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlarken Kuzey Osetya da Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde kaldı.

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Güney Osetya, tek taraflı bağımsızlığını ilan ettiğini açıklayınca çatışmalar yeniden başladı. Gürcistan'daki bir diğer özerk bölge olan Abhazya'nın da katıldığı savaş 1992 yılına kadar sürdü. Taraflar Soçi'de barış anlaşması imzalasa da çatışmalar ara ara devam etti. 

2008'DEKİ GÜRCİSTAN - RUSYA SAVAŞI 

2006'daki Güney Osetya'nın bağımsızlık referandumu sonrası Gürcistan ile çatışmalar yeniden alevlendi. Çatışmalar sırasında 12 Rus barış gücü askerinin ölmesini bahane eden Rusya, 8 Ağustos 2008 yılında bölgede askeri operasyon başlattı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin arabuluculuğu ile 13 Ağustos'ta bir ateşkes anlaşması imzalandı. 26 Ağustos 2008 tarihinde Rusya (ardından 4 ülke daha), hem Güney Osetya’nın hem de Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı. Bu karar Gürcistan'ın büyük tepkisini çekti.

RUSYA'NIN GÜRCİSTAN İLE BİRLEŞME İHTİMALİ KALKINCA...

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu, Güney Osetya'nın referanduma gitme düşüncesiyle ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Güney Osetya'nın daha önce Gürcistan'dan ayrılmak için referandumlar yaptığını hatırlatan Askeroğlu, "Güney Osetya çoktandır Rusya'ya katılmak istiyordu. 2008'e kadar Rusya bunu kabul etmedi" dedi ve ekledi: "2008 öncesine kadar Rusya, Gürcistan ile tekrardan birleşme ihtimalini düşünüyordu ancak bu ihtimal kalkınca Rusya stratejisini değiştirdi. Rusya, 2008 savaşı sonrası oradaki üssünü güçlendirdi ve Güney Osetya ile askeri müttefiklik anlaşmaları yaptı."

Tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın Lideri Anatoliy Bibilov, Kaynak: Reuters

Askeroğlu ayrılık referandumunu iktidardaki Birleşik Rusya partisinin de desteklediğini söylüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov hükümet olarak herhangi bir değerlendirmelerinin henüz olmadığını, halkın kararına saygı duyacaklarını söyledi. 

UKRAYNA GÜNEY OSETYA'DAN FARKLI 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kamer Kasım, Güney Osetya'nın referandum sonucunu Gürcistan'ı tanımayacağını ancak sadece tepki göstermekle yetineceğini söyledi. Referandum sonrası Gürcistan'ın NATO'ya katılmasını da beklemediğini söyleyen Kasım, "NATO'nun Ukrayna ve Gürcistan'ı birliğe alma niyeti olsaydı, 2008 eylem planına bu ülkeleri de eklerdi" dedi.

Ukrayna'nın durumunun Güney Osetya'dan farklı olduğunu söyleyen Kasım, Putin'in Ukrayna rejimini değiştirmek istediğini ifade ederken AB'nin katı tutumu sonrası Kiev'den çekildiğinin altını çizdi. Güney Osetya'nın Ukrayna gibi stratejik bir önemi olmadığını aktaran Kasım, "Nüfusu az küçük bir bölge. Rusya içindeki Kuzey Osetya ile birleşirse ne meydan okuyabilir ne de elini güçlendirebilir" dedi. 

Rusya'nın son dönemlerdeki yayılmacı politikaları konusunda ise Kasım şunları söyledi: "Rusya'nın Sovyetler Birliği'ni oluşturması zor. Daha önce Belarus ile birleşme denemesi başarılı olmadı. Şimdi de Ukrayna Rusya'yı istemiyor."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber