Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, "komünist güçlerden" ülkeyi korumak amacıyla sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu. Ordu, siyasi partilerin ve parlamentonun faaliyetlerini, kamusal protestoları yasakladı. Öte yandan, parlamentoda yapılan oylamada sıkıyönetim kararının geçersiz olduğun karar verildi. Beyaz Saray'dan gelen açıklamada ise gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Son Güncelleme:

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bugün televizyonda gerçekleştirdiği bir açıklamada, muhalefeti suçlayarak ülkede bir sonraki emre kadar sıkıyönetim ilan etti.

Güney Kore'deki özgür ve anayasal düzeni muhafaza etmek için böyle bir önleme başvurmak dışında başka bir seçiminin olmadığını iddia eden Devlet Başkanı, muhalefet partilerini de ülkeyi krize sürüklemek için parlamento sürecini 'rehin almakla' suçladı. Yoon, açıklamasında, "Özgür Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Koreli komünist güçlerin tehdidinden korumak, halkımızın özgürlüğünü ve mutluluğunu yağmalayan aşağılık Kuzey Kore yanlısı, devlet karşıtı güçleri bertaraf etmek ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum" ifadelerini kıllandı. 

Güney Kore parlamentosuna erişim, cumhurbaşkanının sıkıyönetim ilan etmesinin ardından engellendi, üyeler içeri giremedi.

MECLİS FAALİYETLERİ YASAKLANDI

Sıkıyönetim kararı sonrası Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verildi ve teyakkuzda olunması çağrısı yapıldı. 

Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada, meclisteki faaliyetlerin ve siyasi partilerin yasaklanacağı belirtildi. Güney Kore Sıkıyönetim Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada da tüm medya ve yayıncıların komutanlığın kontrolü altına alınacağı, pratisyenler de dahil olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının 48 saat içinde iş başına dönmelerinin gerektiği ve sıkıyönetimi ihlal edenlerin emir çıkarılmaksızın gözaltına alınacağı kaydedildi. 

MUHALEFET LİDERİNDEN İLK AÇIKLAMA

Demokratik Parti lideri Lee Jae-Myung,  Yoon'un sıkıyönetim ilanının 'anayasaya aykırı' olduğunu belirtti. Lee, parlamentonun Yoon'un sıkıyönetim ilanının yok hükmünde olmasını sağlamaya çalışacağını ancak ordunun milletvekillerini gözaltına almaya çalışabileceğini söyledi. Yoon'un hiçbir sebep olmaksızın sıkıyönetim ilan ettiğini belirten Lee, "Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler kısa süre içinde ülkeyi kontrol edecek" dedi. 

1980'DEN BU YANA İLK

Muhalefeti sık sık 'parlamentoyu kontrol etmek, Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla' suçlayan Yoon, 2022'de göreve geldiğinden beri muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi gündemini kabul ettirmekte zorlanıyordu. Yoon'un ilan ettiği sıkıyönetim, 1980'den bu yana Güney Kore'de ilan edilen ilk sıkıyönetim oldu.

GENELKURMAY BAŞKANI SIKIYÖNETİM KOMUTANI OLARAK ATANDI

Güney Kore'de Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi. Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim komutanı olarak atanan General Park tarafından yayımlanan talimatnameye göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı.

SIKIYÖNETİM KARARLARINI İHLAL EDENLER TUTUKLANABİLECEK

Yerel saatle 23.00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, "Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır." ifadesine yer verildi. Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi. Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.

PARLAMENTO SIKI YÖNETİMİN GEÇERSİZ OLDUĞUNA KARAR VERDİ

Güney Kore'de parlamento oylamasında sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verildi.

Güney Kore'de parlamento, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ilan ettiği sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti.

Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etmek üzere Ulusal Meclis'te acil oturum düzenlendi. Meclisin 300 üyesinden 190'ının katılabildiği kurulda sunulan önerge, oybirliğiyle kabul edildi.

Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetimin yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiği belirtildi.

Anayasa uyarınca sıkıyönetimin parlamento çoğunluğunun talebiyle kaldırılması gerekiyor.

Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Woo Won-Shik, yaptığı açıklamada, "Meclisin ana binasına giren tüm askerler tamamen ayrıldı." ifadesini kullandı.

Sonraki Haber