Grevlerin ortasında kalan Fransa'daki Türkler eylemlerden etkileniyor

700 bini aşkın Türk toplumunun yarısından fazlası Fransız vatandaşı olan Fransa'daki Türklerin son durumunu Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'ya sorduk. Büyükelçi, Türklerin olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. ÖZEL HABER-ŞİFA KAYMAK

Son Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve yönetiminin gündeme getirdiği emeklilik reformunu protesto etmek için başlayan eylemler halen devam ediyor. Şimdiye kadar yüz binlerce kişinin katıldığı eylemler nedeniyle Fransa'da yaşayan Türkler de bu durumdan etkilenmiş durumda. 

Peki Fransa'da yaşayan Türklerin son durumu nedir? Eylemlerden nasıl etkilendiler ve eyleme katılan Türkler var mı? Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Eylemlerin ülkedeki Türklerin de ciddi manada olumsuz yönde etkilendiğini belirten Büyükelçi İsmail Hakkı Musa "Fransa'da 700 bini aşkın nüfusu haiz Türk toplumu yaşıyor. Bunun yarısından fazlası aynı zamanda Fransız vatandaşı ve dolayısıyla emeklilik reformu projesinin kapsamına giriyor. Vatandaşlarımızdan da münferit katılımların olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sayın Büyükelçi, öncelikle haftalardır süren grevden Türk vatandaşları nasıl etkileniyor?

"TÜRKLER EYLEMLERDEN OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENİYOR"

Fransa'da Hükümetin emeklilik reformu önerisine yönelik protestolar ve grevler, 5 Aralık'tan bu yana sürüyor. İlk gün bir milyonu aşkın kişinin katıldığı, protesto gösterileri ile ulaşım, sağlık, eğitim gibi çok sayıda sektör çalışanının iş bırakması, ülkede hayatı adeta durma noktasına getirdi.

Göstericiler ile kolluk kuvvetleri arasında arbedeler; güvenlik güçlerinin orantısız müdahalede bulunduğu belirtilen durumlar yaşandı.

Nitekim 5 Aralık günü protesto gösterilerini takip etmekte olan Anadolu Ajansı kameramanı Mustafa Yalçın, güvenlik güçlerinin attığı gaz kapsülünün gözüne isabet etmesi sonucu ağır yaralandı ve tedavisi hala sürüyor.

Ülkedeki tren ve metro seferlerindeki kesintiler, Paris gibi büyük şehirlerin trafiğindeki yoğunluklar hala devam ediyor. Ayrıca, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerinde de ciddi aksamalar yaşanıyor.

Bize intikal eden ciddi boyutta şikayetler henüz bulunmamakla birlikte; Türk vatandaşları da haliyle ülkede yaşayan herkes gibi bu sorunlardan olumsuz etkileniyor.

İş yerlerine, okullarına, hastanelere gidiş-gelişlerde sıkıntı yaşıyorlar. Bir kısmının ticari faaliyetleri de haliyle olumsuz etkileniyor.

Ülke genelinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin cirolarında genel olarak yüzde 30 ila 50 kayıpların olduğunu, ulaşım güçlüğünden ve gecikmelerden kaynaklı olarak lojistik ve dolaylı maliyetlerin arttığını duyuyoruz. Tüm bu sıkıntılar, haliyle ülkedeki Türk işletmelerini de olumsuz şekilde etkiliyor.

Eylemlere katılan Türkler var mı?

"FRANSIZ VATANDAŞI TÜRKLERİN KATILIMLARI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Fransa'da 700 bini aşkın nüfusu haiz Türk toplumu yaşıyor. Bunun yarısından fazlası aynı zamanda Fransız vatandaşı ve dolayısıyla emeklilik reformu projesinin kapsamına giriyor.

Greve, ulaşım, sağlık, eğitim, posta, tarım, otomotiv ve enerji gibi çok sayıda sektör çalışanı katılıyor.

Bize intikal eden sayısal bir veri bulunmamakla birlikte, bu sektörlerde çalışan vatandaşlarımızdan da münferit katılımların olduğunu düşünüyorum.

Fransa'da çok fazla Türk yatırımcı var. Onlar nasıl etkilendi? Size yansıyan bir şey söz konusu mu?

"TÜRK İŞLETMELERİ EYLEMLERDEN ETKİLENDİ"

Fransa, Avrupa'daki başlıca ticaret ortaklarımızdan birisi. İkili ticaret hacmimiz, 15 milyar Avro seviyesinde. En fazla ihracat yaptığımız 7. ülke. Türkiye de Fransa'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 14. sırada.

Business France 2018 yılı verilerine göre, Türk girişimcilerin Avrupa'da istihdam yaratan yatırımları arasında Fransa 2. sırada yer alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım stoğu içinde yıllık bazda %5'e yaklaşan payıyla, son yıllarda ilk 10 sıradaki partnerlerimiz arasında bulunuyor.

Ülkedeki kimi küçük ve orta ölçekli Türk işletmelerin de, diğerleri gibi, ciro kayıplarından ve lojistik maliyet artışlarından etkilendiğini duyuyoruz.

Bununla birlikte, Türkiye'den firmalarımızın Fransa'ya ihracatlarında ciddi sıkıntılar yaşadıkları yönünde bir bilgi henüz bize intikal etmiş değil.

Öte yandan, Fransa, tekstil, gıda, tarım, mobilya, otomotiv gibi çok sayıda sektörde uluslararası fuarlara evsahipliği yapan bir ülke. Ülkemizden firmaların da geniş katılımını teşvik ettiğimiz bu fuarların Ocak ayı itibarıyla başlaması öngörülüyor. Bununla birlikte, eylemlerin Ocak ayında da sürmesi bekleniyor. Haliyle fuarlara katılım konusunda sıkıntılar yaşanabilir.

Türk vatandaşlarının gitmek istediği ilk ülkelerden biri de Fransa, bu durumda turizm nasıl etkilendi?

"YABANCI TURİST ORANI GERİLEDİ"

Başkenti Paris başta olmak üzere, Fransa, dünyadaki başlıca turistik güzergahlardan birisi. Keza turizm, Fransa'nın başlıca gelir ve istihdam kaynaklarından biri. Turizm geliri, GSYH'nın (gayrı safi yurtiçi hasıla) ortalama %7'sine tekabül ediyor.

Fransa'da turizm, geçen sene Kasım ayında eylemlerine başlayan ve yoğunluğu azalsa da halen devam eden Sarı Yelekliler Hareketinden bu yana yara almış durumda.

Aralık 2018'de Paris otellerindeki doluluk oranı yüzde 5,3 azalmış; kentin lüks otellerinde yüzde 30 ila yüzde 50'ye varan iptaller gözlemlenmişti. Ülkeye gelen yabancı turist oranı da 2019'un ilk çeyreğinde % 4,8 geriledi.

Devam eden protesto gösterileri ile grevden, turizm sektörünün bütünüyle olumsuz etkilendiği anlaşılıyor.

Tur operatörlerinin rezervasyonlarında %50 düşüş yaşandığı belirtiliyor. Keza, çoğu sanatsal ve kültürel etkinlikler de, ulaşımdaki aksaklıklar yüzünden iptal ediliyor.

Nitekim, Turizm Aktörleri Konfederasyonu da, Fransa'nın turistik cazibesine zarar veren bu sosyal hareketin bir an önce son bulması çağrısında bulundu.

Fransa ekonomisinin eylemler karşısında son durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?

"KAMU BORCU, GSYH'YE ORANLA %100 SEVİYESİNİ AŞARAK REKOR KIRDI"

Fransa'da kamu borcu, GSYH'ye oranla %100 seviyesini aşarak, rekor seviyeye yükselmiş ve toplam 2.4 trilyon Avro'ya ulaşmış durumda.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Çalışmalar Enstitüsü'ne (INSEE) göre, 2019'un son çeyreğinde Fransa'nın GSYH'nda %0.3 büyüme gerçekleşeceği ve eylemlerin bu büyümeyi fazla etkilemeyeceği tahmin ediliyor.

Bununla birlikte, 2020 yılı için % 1.3 olarak tahmin edilen büyüme oranı, halihazırda % 1.1 olarak revize edilmiş durumda.

Ayrıca, eylemler ile grevin esas etkilerinin, özellikle büyük şehirlerde ticaret, otel ve restorasyon alanlarında yaşandığı, bu sektörlerdeki tüm işletmelerin faaliyetlerinin geçen yıla kıyasla % 10 ila 15 oranında azaldığı kaydediliyor.

Fransa hükümeti bu işin üstesinden gelmeyi nasıl planlıyor? Sizce eylemler ne zaman son bulur?

"MEVCUT TABLODA EYLEMLER 9 OCAK'A KADAR SÜREBİLİR"

Fransa Hükümeti süreci sosyal ortaklarla (sendikalar ve işveren örgütleri) diyalog içinde bir çözüme kavuşturmak istiyor. Ancak halihazırda bunu başarabilmiş değil.

Başbakan Edouard Philippe'in, geçen hafta sosyal ortaklarla yaptığı görüşmelerde de sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması mümkün olmadı.

Sendikaların çoğunluğu, emeklilik reformuna toptan karşı çıkıyor ve reform projesinin tamamen geri çekilmesini istiyor.

En çok itiraz edilen konular, farklı emeklilik rejimlerinin sadeleştirilerek teke indirilmesi ve emeklilik yaşının uzatılması.

Çalışanlar, emeklilik yaşının 62'den 64'e uzatılmasını istemiyorlar. Hükümet ise yaşam süresinin uzamasını dikkate alarak, bu kararından geri adım atmak istemiyor.

Reformun getirmesi öngörülen bir diğer önemli değişiklik de, 42 farklı emeklilik rejimi bulunan Fransa'da tek bir sistem ihdas etmek. Demiryolları çalışanları gibi kazanılmış haklarından vazgeçmek istemeyen kesimler de bu hususa karşı çıkıyor.

Hükümet, sosyal ortaklarla sürdürülen fakat Noel tatili nedeniyle bir süre için ara verilen görüşmeleri Ocak ayı içinde devam ettireceğini duyurdu. Ayrıca Noel tatilinde ailelerini  ziyaret etmeyi planlayanların mağdur olmaması için sendikalara greve ara vermeleri çağrısında bulundu. Ancak bu talep kabul görmüş değil. Ulaşım sektöründeki grev, aralıksız olarak devam ediyor. Birçok sendika da 9 Ocak günü için yeni bir genel grev çağrısında bulundu.

Halihazırda ilan ettiği takvime göre, Hükümet, emeklilik sistemi reformu projesini Ocak ayı sonuna kadar Bakanlar Kuruluna sunmayı ve Şubat ayı içinde de Parlamentoya götürmeyi planlıyor.

Mevcut tabloda eylemlerin 9 Ocak'a kadar sürdürülmesi öngörülüyor. Hükümeti Ocak ayında zorlu bir diyalog süreci bekliyor. Eylemlerin seyrini, Ocak ayında Hükümet ile sosyal ortaklar arasında yapılacak görüşmeler belirleyecek. Tarafların şuan ki tutumlarını korumaları ve karşılıklı tavizler verilmemesi halinde, eylemlerin uzunca bir süre daha sürdürüleceği tahmin ediliyor.

Fransa'yı ziyaret edecek olan Türk vatandaşlarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Dışişleri Bakanlığımız 6 Aralık'ta Fransa için bir seyahat uyarısı yayınladı. Aradan geçen dönemde kayda değer bir değişim yaşanmadı. Ulaşım ve kamu hizmetlerindeki kesinti ve aksamaların, grev ve protesto gösterilerinin de devamıyla birlikte sürmesi söz konusu.

Bu nedenle, başta Paris olmak üzere, Fransa'da bulunan veya bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza;

-Fransa'ya yapmaları gereken seyahatlerde, mevcut olumsuz koşulları dikkate almaları ve seyahatlerini buna göre düzenlemeleri,

-Protesto gösterileri sırasında müteyakkız olmaları ve olası gösteri alanları ile yakın çevreden uzak durmaları,

-Muhtemel olayların gelişimini yerel makamlar ile basın-yayın kuruluşlarından düzenli şekilde takip etmeleri,

-Dışişleri Bakanlığımız, Paris Büyükelçiliğimiz ve Fransa'daki Başkonsolosluklarımızın yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmelerini tavsiye ediyorum.

ŞİFA KAYMAK

HABER GLOBAL

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber