Görevine veda edecek olan Merkel son kez soruları yanıtladı: İnce bir buz tabakası üzerinde yürüyoruz!

16 yıldır sürdürdüğü görevine 26 Eylül'de veda etmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, son kez Federal Meclis'te soruları yanıtladı.

Son Güncelleme:

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 16 yıldır sürdürdüğü görevine 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerin ardından veda etmeye hazırlanıyor. Federal Meclis dün bir kez daha Başbakan Merkel liderliğinde toplanırken, Merkel federal milletvekillerin ulusal ve uluslararası konular hakkındaki sorularını son kez cevapladı.

Federal Meclis’teki konuşmasına koronavirüs (Covid-19) salgını hakkında bilgi vererek başlayan Başbakan Merkel, salgına karşı Alman halkının verdiği ortak mücadele sonucunda haftalık insidans rakamlarının tek hanelere indiğini söyledi. Salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarına teşekkür eden Merkel, koronavirüsün Delta mutasyonu ile ilgili endişelerini dile getirerek, "Salgına karşı en önemli önlem aşı olmaktır" dedi.

Alman halkının yarısına en az bir doz aşı yapıldığını ve önümüzdeki sonbaharın ilk haftalarına kadar ülkede aşılamanın tamamlanmasını beklediklerini belirten Merkel, "Salgının üçüncü dalgası etkileyici bir şekilde kırıldı. Şu an sahip olduğumuz değerler cesaret verici ve iyi bir yaz için umut veriyor ama salgın henüz bitmedi. İnce bir buz tabakası üzerinde yürüyoruz. Delta mutasyonunun diğer ülkelerde yayılması endişe verici" ifadelerini kullandı.

Angela Merkel ne zaman göreve veda edecek?

Angela Merkel, 1954’te Almanya'nın doğusunda dünyaya geldi. Merkel, 2000-2018 yılları arasında Hristiyan Demokrat Partisi’ne (CDU) liderlik yaptı. Almanya'nın 1871’de geçirdiği değişimin ardından ülkeyi yöneten ilk kadın Şansölye olan Merkel, 2005 yılından bu yana Başbakanlık koltuğunda oturuyor. Angela Merkel 26 Eylül 2021 tarihinde görevinden ayrılacak. 

"LİBYA HALKI GELECEĞİNE KENDİ KARAR VERSİN"

Şansölye Merkel, Libya konulu İkinci Berlin Konferansı’na katılmak için Almanya’nın başkentinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti.

Görüşme öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Blinken’ın konferansa katılmasının önemli olduğunu belirterek, "Libya’ya yönelik ortak bir sinyal göndermemiz önemli. Libya halkının, gelecekleri hakkında kendilerinin karar vermesini istiyoruz." dedi.

Merkel, ayrıca uluslararası ortakların da bu yolda Libya’ya eşlik etmelerinin önemine işaret ederek, "Hem Afrika açısından hem de Afrika-Avrupa ilişkileri açısından Libya'daki durumun stratejik önemini hepimiz biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşmede transatlantik gündemini de ele alacaklarını anlatan Merkel, ABD Başkanı Joe Biden ile G7 ve NATO zirvelerinde bir araya gelme fırsatını bulduğunu anımsattı.

Merkel, Biden ile bu toplantılarda sadece dünyadaki zorlukları tanımlamadıklarını aynı zamanda ortak bir yaklaşım konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Biden’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeyi de Blinken ile ele alacakları bilgisini paylaşan Merkel, Biden-Putin görüşmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Merkel, "Tüm görüş ayrılıklarına rağmen her zaman konuşma kanalları açık tutulmalı, tutumlarımız ve çıkarlarımız açıkça belirtilmeli ve ardından çözüm koridorlarının nerede olduğuna bakmalıyız." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken de Libya’nın istikrar, güvenlik ve birlik yoluna girmesini ümit ettiğini belirtti.

Almanya ve ABD'nin birlikte çalışmaları gerektiğini ifade eden Blinken, karşılaşılan tüm zorluklar göz önüne alındığında hiçbir ülkenin tek başına hareket edemeyeceğini, bundan dolayı iş birliğinin önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber