Global Pride 2020 sanal olarak kutlanacak

Koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçecek olan bu yılki Onur Yürüyüşü sanal olarak gerçekleştirilecek. 27 Haziran günü LGBTI+ bireyler tüm dünyada aynı anda aynı ajandada birleşecek. Fatma Arsan ABD'den haberglobal.com.tr için yazdı

Son Güncelleme:

Bu yıl yürüyüşün en büyük düşmanı Pandemi oldu. Bu yılki Onur Haftası virtual olarak Global Pride 2020 web sitesi üzerinden herkesin katılımıyla tüm dünyada eş zamanlı etkinlikler, organizasyonlar, performanslar çerçevesinde kutlanacak. Yürüyüş etkinlikleri sanal olarak New York ajandaları ile birlikte tüm dünya ajandasında da belirlendi. 27 Haziran gününde LGBTI+ bireyleri tüm dünyada aynı anda aynı ajandada birleşecek. Etkinlik takvimine https://www.globalpride2020.org/ üzerinden ulaşılabilir. Türkiye'nin bu yıl 28. Onur Haftası teması "Ben Neredeyim" .

Siyah karanlık günler, bu hafta renklerin de katılmasıyla özgürlüklerin pekiştiği Haziran ayı Onur Yürüyüşü ile final yapacak. Bu aya yakışan en güçlü özgürlük mücadelerinden biri olacaktır. 

Onur Yürüyüşü bu herkesin olmak istediği gibi yaşama, içinde bulunduğu topluluklarda herkes gibi kendiyle gurur duyarak, kendisiyle övünerek nefes alabilme mücadelesidir.

Bu mücadelenin bayrağı ise gökkuşağıdır.

Neden gökkuşağı?

Gökkuşağı bayrağı 1978'de california'lı bir grafiker tarafıdan hazırlanmış ve bugüne kadar farklı varyasyonları da eklenetrek gelmiştir.

Renklerin anlamından bahsetmeden geçmeyelim: kırmızı renk hayatı, turuncu renk iyiliği sağlığı şifayı, sarı renk ışığı, güneş ışığını, yeşil renk tabiatı, mavi ahengi harmoniyi ve mor renkse ruhu, canlılığı temsil etmekte. Bazen başa pembe geliyor cinsiyeti temsil eden, araya turkuaz geliyor sanatı temsil eden bazı bölgelerde de en başa siyah ve kahvereni geliyor etnik kökenleri temsil eden....

Peki bu yürüyüşler ilk ne zaman başladı?

60'lı yıllara kada Amerika'da eşcinsellik yaygın bir şekilde bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Bu düşünce Avrupa'da daha da güçlü bir şekilde kabul gören bir ahlaksızlıktı. Hatta Almanya'da başlayan soykırımın pilot çalışmaları; olayın tamamı yahudilere dönmeden önce; özellikle Hollanda'daki eşcinselleri hedef alarak başlamıştır. O dönem için en büyük hastalıklardan biri de buydu çünkü. Amerika'da da bu kanı gayet güçlü bir şekilde korunuyordu. Bu tabuyu yıkan ilk eyalet 1962'de Illinois olmuştur ama ne yazık ki diğer eyaletlerin ayak uydurması 2003'e kadar devam eder. Kiliselerin ve sinagogların reformu da aynı şekilde...

Ancak ilk ses New York'taki Stonywell Inn ayaklanması ile gelmiştir. Stonywell Inn, New York'ta özellikle eşcinsellerin gittiği ve o dönemde benzer barların sürekli polis denetiminde olmasına karşın burayı koruyan bir mafya olduğu için müdavimlerin rahatlıkla gelip gittiği bir bar. Bugün tarihi bir müze olarak muhafaza edilmetedir. İlk olay 28 Haziran 1969 yılında polislerin bir şekilde mayfayı da delerek baskın gerçekleştirmesi olmuş ama bu sefer polis sağlam bir direnişle karşılaşmış, gittikçe güçlenen protestolar 3 Temmuz'a kadar süren muaazam bir ayaklanma halini almıştır. Sonrasında hemen toparlanan ve organize olmaya çalışan dönemin grupları gerçekten bunu iyi bir şekilde başararak, bu ayaklanmayı iyi bir şekilde yöneterek bugüne kadar gelen coşkulu yürüyüşlere imza atmıştır. İlk yürüyüş Stonywell Inn2in bulunduğu Greenwich Village'ten Central Parka doğru gerçekleşmiştir, 1970'te. Bu konuda California, San Francisco ve Los Angeles ile New York'a destek vermiştir. Bir sonraki yıl daha da güçlü kutlanmış, 1972'de ise Almanya ile Avrupa da katılmıştır. Türkiye'de 1993 yılında start almış olsa da aslında 1994 yılından beri coşkuyla kutlanmaktadır.

Amerika için güzel sonuçlardan biri; 1977'de San Francisco'da Belediye meclisine giren LGBT aktivisti Harvey Milk ilk eşcinsel politikacı olmuştur. Ancak bir yıl sonra bir suikaste kurban gitmiştir. Yürüyüşler durmamış her yeni yürüyüşle yeni bir adım atılmıştır. 2010'daki yürüyüş konusu eşcinsel evililiğinin onaylanması olmuş ve bu hak 2015 yılında elde edilmiştir aynı cinsiyetlerin evliliği legalleşmiştir. Özetle yarım yüzyıl içinde o güne kadar çekilen acıları birleşerek sonunda haklı bir başarıya ulaşmışlardır.

Sonraki Haber