'Geniş çaplı savaş' riski hiç olmadığı kadar yakın mı? Peş peşe açıklamalar geliyor

ABD’nin sürdürdüğü ateşkes görüşmelerine rağmen Gazze’de başlayan çatışmaların geniş çaplı bir savaşa dönüşme riski artıyor.

Son Güncelleme:

Hamas lideri Yahya Sinvar, Yemen'deki Husi isyancı grubunu İsrail'e yönelik füze saldırısından dolayı kutladı ve düşmanlarına bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Yemen'in kuzeyini kontrol eden İran müttefiki Husiler Pazar günü ilk kez bir roketle İsrail'in merkezine ulaştı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in onlara “ağır bir bedel” ödeteceğini söyledi.

Husilere ait Al-Massirah TV’nin haberine göre, Sinvar, Husi lideri Abdülmelik el Husi'ye yazdığı mektupta “Düşman varlığın derinliğine ulaşma başarınızdan dolayı sizi kutluyorum” dedi.

Hamas lideri, İsrail'in militan grubu etkisiz hale getirme planlarının başarısız olduğunu da belirterek, “Sizi temin ederim ki direniş iyi durumda. Kendimizi uzun bir yıpratma savaşına hazırladık” ifadesini kullandı.

"GENİŞ ÇAPLI SAVAŞ"

İsrail hükümetinden yapılan açıklamalara göre İsrail ile Lübnanlı Şii milis gücü Hizbullah arasında daha geniş çaplı bir savaş yaklaşıyor olabilir.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li arabulucu Amos Hochstein ile yaptığı görüşmede, Hizbullah'ın Hamas hareketine “bağlanmaya” devam etmesi ve çatışmayı sona erdirmeyi reddetmesi nedeniyle bir anlaşma olasılığının azaldığını söyledi. Gallant, “Bu nedenle İsrail'in kuzeyindeki toplulukların evlerine dönmelerini sağlamanın tek yolu askeri harekât olacaktır” dedi.

Bu yorumlar İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Hochstein'a söylediklerinden sonra geldi. Netanyahu, “Kuzeydeki güvenlik durumunda köklü bir değişiklik olmadan sakinlerimizin geri dönmesi mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

REVİZE EDİLMİŞ GAZZE ATEŞKES ÖNERİSİ

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Joe Biden yönetiinin Gazze savaşında ateşkes için revize edilmiş bir teklif üzerinde arabulucular Mısır ve Katar ile çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Miller'a göre Washington arabulucularla teklifin neleri içereceği üzerinde çalışıyor ve “tarafları nihai bir anlaşmaya götürebilecek bir teklif” olduğundan emin oluyor.

ABD'li yetkililer anlaşmanın büyük bir kısmı üzerinde mutabık kalındığını ancak müzakerelerin iki büyük engelle karşılaşmaya devam ettiğini söylüyor. Sorunlu konular İsrail'in Gazze ile Mısır arasında bir tampon oluşturmak için güçlerini Philadelphi koridorunda tutma talebi ve İsrail'in elindeki Filistinli mahkumlarla ilgili ayrıntılar.

Miller bu iki konunun ana engel olmaya devam ettiğini teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antoni Blinken de görüşmelerde bulunmak üzere bugün Mısır’a gidiyor.

Sonraki Haber