Gazze'de 5 günlük ateşkes iddiası: İsrail ve ABD'den art arda açıklamalar geldi

Washington Post gazetesi, Gazze'de 44 gündür kesintisiz süren saldırılara ara verilebileceğini yazdı. Habere göre İsrail, ABD ve Hamas, çatışmalara 5 gün ara verilmesini öngören anlaşmayı imzalamaya çok yakın. İddialar üzerine Katar, İsrail ve ABD'den açıklama yapıldı.

Son Güncelleme:

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, İsrail ile Hamas arasında 5 günlük ateşkes anlaşmasına varıldığını iddia etti. Gazete, anlaşmada ABD’nin arabuluculuk yaptığını yazarken, bu sayede Gazze’deki kadın ve çocukların serbest bırakılmasının amaçlandığı belirtildi.

Üzerinde çalışılan altı sayfalık taslak metne göre, imzalar atılır atılmaz Hamas 50 rehineyi serbest bırakacak.

İzleyen her 24 saatte daha fazla rehine serbest bırakılmaya devam edecek. Sahadaki birliklerin çatışmasızlık kararına uyup uymadığını ise İHA'lar denetleyecek.

Katar'daki müzakerelere Hamas doğrudan katılmadı. Filistin tarafını Katarlı diplomatlar temsil etti. 

Bu hafta bitmeden başlaması öngörülen 5 günlük ara, savaşın başından beri bir ilk olacak.

ABD VE İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

Haberin ardından İsrail ve ABD'den art arda açıklamalar geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmaya ilişkin “çok sayıda yanlış haber” çıktığını kaydederek, "şu an için bir anlaşma olmadığını" ve eğer bir anlaşma ortaya çıkarsa bunu İsrail kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da  "Anlaşma henüz sağlanmadı" denildi.

KATAR: ANLAŞMAYA ULAŞILABİLECEĞİNDEN ARTIK DAHA EMİNİZ

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'den ise "Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için çabalar sürüyor. Anlaşmaya ulaşılabileceğinden artık daha eminiz" açıklaması geldi.

Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıda yaklaşık 240 rehineyi kaçırdığı tahmin ediliyor. Savaşın başladığı günden beri ise şu ana kadar 4 rehine serbest bırakıldı.

BÖLGEDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'e kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana 59’u Gazze içerisindeki çatışmalarda 6’sı da Lübnan sınırında olmak üzere 380 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde en az 5 bini çocuk ve 3 bin 300'ü kadın olmak üzere 12 bin 300 kişi öldürüldü. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 214 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber