Gazze halkı açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor! DSÖ: Hastanelerin çok azı kısmen faaliyette BM: Halk aç ve çaresiz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in yoğun bombardımanı altında olan Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kısmen faaliyette olduğunu duyurdu. Yaralıların tedavi edilebileceği hastanenin kalmadığı bölgede halk, bir yandan da açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor.

Son Güncelleme:

DSÖ, tarafından insani krizin her geçen gün derinleştiği Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin durumuna ilişkin açıklama yaptı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kısmen faaliyette olduğu duyuruldu.

İsrail Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’de başlattığı saldırılara aralıksız devam ediyor. Bölgede can kaybı 21 bin 672’ye ulaşırken, hayatta kalan Filistinlilerin yokluk içinde yaşama tutunma çabaları dünya tarafından görmezden geliniyor. Yakıt eksikliği nedeniyle bölgedeki hastanelerin çoğu faaliyetlerini durdururken, kısmen faaliyet gösteren hastane sayısı giderek azalıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kısmen faaliyette olduğu belirtildi.

Açıklamada, kuzeydeki hastanelerde uzman ve beyin cerrahları ile yoğun bakım personeli de dahil tıbbi personel eksikliğinin olduğu vurgulanırken, anestezi, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar gibi tıbbi malzeme eksikliğinin de bulunduğu aktarıldı. Güneydeki hastanelerin ise kapasitesinin 3 katı dolulukta olduğunu bildirilen açıklamada, temel malzeme ve yakıt konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı ifade edildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde doluluk oranı, yataklı servislerde yüzde 206’ya, yoğun bakım ünitelerinde ise yüzde 250’ye ulaştı.

352 BM OKULU HASAR GÖRDÜ

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde bulunan BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) ait 352 okul hasar gördü. Hasar nedeniyle 400 bin 700 öğrencinin etkilendiği belirtilirken, hasarın yüzde 74’ünün Gazze, Han Yunus ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinde meydana geldiği ifade edildi.

Bölgedeki sivil toplum kuruluşları, okul binalarının yaklaşık yüzde 90’ının yerinden edilmiş Filistinliler tarafından barınak olarak kullanıldığını söylüyor.

BM: GAZZE HALKI AÇ VE YİYECEK TEMİN ETME KONUSUNDA ÇARESİZ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze halkının aç ve yiyecek temin etme konusunda çaresiz olduğunu belirtti.

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, X sosyal medya platformu hesabında, UNRWA'ya ait insani yardım konvoyunun önünde toplanan yüzlerce Filistinlinin olduğu bir video paylaştı.

HALKIN YÜZDE 40'I AÇLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Gazze halkının aç ve yiyecek temin etme konusunda çaresiz olduğunu ifade eden White, bölgedeki Filistinlilerin yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

White, Gazze'de hayatta kalma mücadelesi verildiğini kaydederek, "Gazze'nin kuzeyi de dahil olmak üzere tüm bölgede güvenli ve sürdürülebilir insani yardımlar için daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu" vurguladı. (İHA-AA)

Sonraki Haber