Gambiya'da kadın sünneti yasağı için karar

Gambiya parlamentosu, ülkedeki dini gelenekçilerin baskısına rağmen, 2015 yılında kadın sünnetine getirilen yasağa devam dedi.

Son Güncelleme:

Milletvekilleri, 2024 yılının başlarında sunulan, "kadın sünnetini" dini ve kültürel bir uygulama olarak kabul etmeyi amaçlayan tartışmalı bir yasa tasarısını reddetti.

Aylar süren hararetli tartışmaların ardından yasa koyucular, tasarının tüm maddelerini reddederek ve daha fazla oylama yapılmasını engelleyerek tasarının şansını sona erdirdi.

Ulusal Meclis Başkanı Fabakary Tombong Jatta, "Tüm maddeleri oylanarak değerlendirme aşamasından geçen Kadın (Değişiklik) Yasa Tasarısı bu vesileyle reddedilmiş sayılmaktadır" dedi ve yasama sürecinin "tükendiğini" bildirdi.

KADIN SÜNNETİ HALA YAYGIN

BM'ye göre, Müslümanların çoğunlukta olduğu Batı Afrika ülkesindeki kadınların çoğu zaten kadın sünneti geçirmiş durumda.

BM, Gambiya'da yaşları 15 ila 49 arasında değişen her dört kadından üçünün bu işlemi yaptırdığını tahmin ediyor.

Ancak aktivistler yasağın uygulanmasının zayıf olduğunu ve kadınların kesilmeye devam ettiğini, sadece iki vakanın kovuşturulduğunu söylüyor.

Dış kadın cinsel organının kısmen ya da tamamen çıkarılmasını içeren bu işlem çoğunlukla beş yaşından küçük kız çocuklarına uygulanıyor. Uygulama Afrika, Asya ve Orta Doğu'da yaygın.

BM'DEN DESTEK

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ortak açıklama yaparak karardan duyulan memnuniyeti dile getirdiler.

Açıklamada, özetle şunlara yer verildi:

"Gambiya Ulusal Meclisi tarafından yapılan oylamanın ardından, ülkenin Kadın Sünneti (FGM) yasağını sürdürme kararını takdirle karşılıyor, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kız çocukları ile kadınların sağlık ve refahının korunmasına yönelik taahhütlerini bir kez daha teyit ediyoruz.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik saldırılar, zor elde edilen kazanımların kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlamına gelmektedir. Bazı ülkelerde kız çocuklarının ve kadınların haklarına yönelik baskılar, istikrarsızlık ve çatışmalar nedeniyle ilerlemeler durmuş ya da tersine dönmüş, hizmetler ve önleme programları sekteye uğramıştır.

Bu nedenle, kadın sünnetine ilişkin yasal yasaklar, müdahaleler için çok önemli bir temel oluştursa da, tek başına kadın sünnetini sona erdiremez. Bugün, ülkede 15 ila 49 yaş arasındaki kız çocuklarının ve kadınların yüzde 73'ünden fazlası bu zararlı uygulamaya maruz kalmıştır ve birçoğu beşinci yaş gününden önce bu uygulamaya maruz kalmıştır.

Kadın sünnetine karşı mücadelede Gambiya'da hükümeti, sivil toplumu ve toplumları destekleme kararlılığımızı sürdürüyoruz."

Sonraki Haber