G7'den Kuzey Kore'ye casus uydulu roket kınaması

Kuzey Kore, dün gerçekleştiği roket atışı ile yörüngeye "Malligyong-1" isimli casus uydusunu başarılı bir şekilde yerleştirdiğini açıkladı. G7 yayımladığı açıklamada roket fırlatılmasını kınadı.

Son Güncelleme:

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan roket fırlatmasını şiddetle kınadı.

G7 Dışişleri Bakanları, Kuzey Kore'nin "Malligyong-1" isimli casus uyduyu taşıyan roket fırlatmasına ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, bu eylemin, bölgenin barış ve istikrarı için ciddi tehdit oluşturduğu belirtilerek, "Balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılan her türlü fırlatma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık ve bariz ihlalidir." ifadesi kullanıldı.

Pyongyang yönetimine nükleer programlardan vazgeçmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silah sahibi devlet statüsüne "asla sahip olamayacağı" vurgulandı.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan bir roket fırlatması şiddetle kınanarak, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasının önemine işaret edildi.

Ayrıca, Kuzey Kore'ye "nükleer ya da balistik füzelere ilişkin teknolojilerin gönderilmesi ihtimalinden derin endişe duyulduğu" ifade edilen açıklamada, "Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah sağlaması" da şiddetle kınandı.

Kuzey Kore yetkilileri, "Malligyong-1" uydusunun dün başarıyla yörüngeye yerleştiğini açıklamıştı.

YÖRÜNGEYE YERLEŞTİ

Yonhap'ın Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'na (KCNA) dayandırdığı haberine göre, Kuzey Kore yetkilileri yaptıkları yazılı açıklamada, "Malligyong-1" uydusunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini bildirdi.

Açıklamada, fırlatılışı "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından takip edilen" uydunun, rakiplerinin düşmanca askeri hamlelerine karşılık olarak ülkenin savaş hazırlığı kapasitesini artıracağı belirtildi.

Öte yandan açıklamada, "daha fazla uydunun erken bir tarihte fırlatılacağı" duyuruldu.

CASUS UYDU FIRLATMA GİRİŞİMLERİ

Kuzey Kore, 31 Mayıs'ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulunmuş, deneme, taşıyıcı roket sistemindeki arıza nedeniyle başarısız olmuştu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yılın ilk yarısındaki "en ciddi hata" olarak tanımlamıştı.

Kuzey Kore, uluslararası kınamalara rağmen kısa sürede uydunun yeniden "doğru şekilde" fırlatılacağını duyurmuştu.

Pyongyang yönetimi, 23 Ağustos'ta da ikinci casus uydu fırlatma denemesi gerçekleştirmiş ancak bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore, bu başarısız girişimin ardından ekimde yeniden deneme yapılacağını bildirmişti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber