G7 zirvesi öncesi Fransa'nın güneybatısında 17 gözaltı, 4 yaralı

Fransa'nın güneybatısındaki Biarritz kentinde yapılacak G7 Zirvesi öncesinde Urrugne'de yapılan protestolarda 17 kişi gözaltına alındı, 4 polis hafif yaralandı.

Son Güncelleme:

Fransız basınında yer alan haberlerde Biarritz'e yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Urrugne'de G7 karşıtı bir grubun yolda blokaj eylemi yaptığı sırada protestocularla polis arasında çıkan olaylarda 17 kişinin gözaltına alındığı ve 4 polisin hafif yaralandığı belirtildi. 

Polisin, çeşitli maddeler atan eylemcilere biber gazıyla müdahale ettiği kaydedildi. 

G7 karşıtı grupların zirve sırasında Biarritz çevresinde birçok gösteri düzenleyeceği ifade edildi. Biarritz'e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Hendaye'de bugün yapılacak eyleme yaklaşık 20 bin kişinin katılması bekleniyor. İspanya'nın Fransa sınırındaki Irun şehrinde de gösteri düzenlenecek. 

45. G7 Zirvesi, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un G7 ülkelerin liderlerin onuruna vereceği akşam yemeğiyle başlayacak. ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'nın liderlerinin bir araya geleceği zirvenin ana teması eşitsizlikle mücadele olarak belirlendi. 

Öte yandan zirvede yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Özellikle terör saldırısı ihtimaline karşı zirve boyunca 13 bin 200 polis ve jandarmanın yanı sıra 450 itfaiye eri görev yapacak.

Fransa'da G7 Liderleri Zirvesi'nin güvenliğini sağlayacak jandarma ekiplerine karşı sosyal medyadan saldırı çağrısında bulunan 5 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da 24-26 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'nin güvenliğini sağlamak için ülkenin Güney batısında bulunan Biarritz şehrine gelen jandarma ekipleri sosyal medyada hedef haline geldi. Bunun üzerine jandarma ekiplerine karşı sosyal medyadan saldırı çağrısında bulunan 5 kişi gözaltına alındı.  

SARI YELEKLİLERE DESTEK
G7 Liderleri Zirvesi'nin düzenleneceği Biarritz şehirine yakın Hendaye ve İrun'da 80 kadar Sivil Toplum Kuruluşu zirve karşıtı faaliyetler düzenleniyor. Göstericiler, dünya liderlerinin politikaları nedeniyle zengin-fakir arasındaki farkın gittikçe arttığını öne sürüyor. Protestolara katılan STK liderlerinin birçoğu, G7 karşıtlarının temelde 'sarı yelekliler'le çok benzediklerini ve benzer şeyleri talep ettiklerini öne sürüyor.  G7 Alternatifleri'nin Sözcüsü Sebastien Bailleul, "G7 toplantılarındaki yaklaşımlar, eşitsizliği etkinliğin ana teması yaptı. Fakat eşitsizliği ortaya çıkaran ve güçlendiren, bu 'zengin ülkelerin' politikalarının çoğu" dedi. G7 Zirvesi'nde sarı yeleklilerin varlığının gerekli olduğunu belirten Dünyanın Dostları'nın Sözcüsü Malika Peyraut, "Çok yönlü bir hareket olan sarı yeleklilerle aramızda köprüler inşa ediyoruz. Buna dahil olanlar, sosyal ve iklimsel meselelerin birbirleriyle sıkı bir şekilde bağlı olduklarını çok iyi anlıyor" dedi. 

G7 Zirvesi'ne katılan dünyanın en zengin ülkeleri arasında Almanya, Büyük Britanya, İtalya, Japonya, Kanada, ABD ve Fransa bulunuyor. Zirve'de ana konu eşitsizliklerle mücadele olacak. 

MERKEL VE MACRON'UN AMAZON GÜNDEMİ
Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Amazonlardaki yangının da G7 Zirvesi'nde görüşülmesini istedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brezilya'da Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangının bu hafta sonu G7 Zirvesi'nde görüşülmesi gereken uluslararası bir kriz olduğunu açıkladı. 

Macron, Amazonlar'da devam eden yangının uluslararası bir mesele olduğu konusunda uyardı. "Evimiz yanıyor. Kelimenin tam anlamıyla. Amazon, gezegenimizin oksijeninin yüzde 20'sini üreten ciğerleridir. Ciğerlerimiz yanıyor" tweet'ini attı. Fransız Cumhurbaşkanı daha sonra yaptığı açıklamada, "Bu uluslararası bir kriz. G7 Zirvesi'nin üyeleri, bu acil durumu tartışalım" diyerek çağrıda bulundu. 

Almanya Başbakanı Merkel de yangınları "şok edici ve tehdit edici" olarak nitelendirdi. Konunun G7'nin gündeminde olması gerektiğine ikna olduğunu söyledi. Merkel, Amazonlardaki yangın için "akut acil durum"un gündemde olduğunu söyleyerek, Macron'un "evimiz yanıyor" tweet'ine destek verdi. 

Çevre grupları ise yangınların Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun inkar ettiği çevre politikalarıyla bağlantılı olduğunu iddia etti. 

BREZİLYA DEVLET BAŞKANI'NDAN AMAZON YANITI: 21'İNCİ YÜZYILA AİT OLMAYAN SÖMÜRGECİ ZİHNİYET
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise Macron'u siyasi kazanç için Amazonlar'da devam eden yangını kullanmakla suçladı. Bolsonaro, Macron'un Brezilya'nın katılmadığı G7 Zirvesi'nde yangınları görüşmek için çağrıda bulunmasını, "Yanlış akıllara yerleştirilmiş sömürgeci bir zihniyet" diyerek eleştirdi. Bolsonaro, "Fransa cumhurbaşkanının Amazonlarla ilgili olarak bölge ülkelerinin katılımı olmadan G7'de tartışılması yönündeki önerisi, 21'inci yüzyıla ait olmayan yanlış bir sömürgeci zihniyet uyandırıyor" ifadelerini kullandı.  

Dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon, küresel ısınmanın hızını yavaşlatan hayati bir karbon deposu konumunda. Aynı zamanda, yaklaşık üç milyon bitki ve hayvan türü ile bir milyon yerli insana da ev sahipliği yapmakta. 

Orman yangınları Brezilya'daki genellikle kurak mevsimde yaşanır. Ancak aynı dönemde sığır çiftlikleri için yasa dışı olarak ormanları tahrip etme çabaları da yine bu dönemde başlar. Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü'nden (INPE) araştırmacı Alberto Setzer, "Kuru mevsim yangının çıkması ve yayılması için elverişli koşullar oluşturuyor. Ancak yangının başlaması, kasıtlı olarak veya kazayla insanların sorumluluğudur" dedi.  

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) Amazon Programı Başkanı Ricardo Mello, yangınların son dönemlerde görülen ormansızlaşma artışının bir sonucu olduğunu söyledi. 

AJANSLAR


Sonraki Haber