Fransız web sitelerine benzeri görülmemiş saldırı

Fransız hükümeti, bakanlıklara ait web sitelerinin birçoğunu felce uğratan benzeri görülmemiş bir siber saldırı dalgasıyla mücadele ediyor.

Son Güncelleme:

Pazar gecesi başlayan saldırılar yaygın bir kesintiye neden oldu ve çevrimiçi hizmetlerin yeniden sağlanması için özel bir kriz merkezinin faaliyete geçmesini zorunlu kıldı. Hükümet hedefler ya da hasarın boyutları hakkında ayrıntılı bilgi vermezken, Anonymous Sudan olarak bilinen bir grup saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Fransız hükümetinden yapılan açıklamada bazı hizmetlerinin "benzeri görülmemiş yoğunlukta" siber saldırılara hedef olduğunu duyurdu. Çevrimiçi hizmetlerin yeniden sağlanması için özel bir kriz merkezi devreye sokuldu.

ETKİLENEN ÇOK SAYIDA BAKANLIK VAR

Başbakan Gabriel Attal'ın ofisinden yapılan açıklamada saldırıların Pazar gecesi başladığı ve çok sayıda bakanlığı etkilediği belirtildi. Ancak, etkilenen bakanlıklara ilişkin ayrıntılar verilmedi.

Pazartesi öğleden sonra hükümet, saldırıların etkisinin çoğu hizmet için azaltıldığını ve devlet web sitelerine erişimin yeniden sağlandığını bildirdi.

SUÇU ONLAR ÜSTLENDİ

"Anonymous Sudan" olarak bilinen ve siber güvenlik uzmanları tarafından Rusya yanlısı olarak değerlendirilen bir hacker grubu, çevrimiçi paylaşımlarında saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Ancak Fransa Başbakanlık Ofisi ve Dijital Güvenlik Ajansı bu iddia hakkında yorum yapmayı ya da belirli hedefler veya neden olunan potansiyel hasar hakkında ayrıntı vermeyi reddetti.

Bir Fransız yetkili saldırıların, bir web sitesinin işlevselliğini bozmak ve çevrimdışı olmasına neden olmak için verilerle boğulmasını içeren yaygın bir siber saldırı biçimi olan hizmet reddi (DoS) saldırıları olduğunu açıkladı.

Fransız hükümeti bu yaz yapılacak Paris Olimpiyatlarına hazırlık olarak siber savunmasını aktif bir şekilde güçlendiriyor. Bu çaba, 2021'de hastaneleri hedef alanlar da dahil olmak üzere son yıllarda bir dizi zarar verici fidye yazılımı saldırısının ardından geldi.

RUSYA'YA YÖNELİK SUÇLAMALAR

Fransız hükümeti Rusya'yı Ukrayna'nın Batılı destekçilerine karşı uzun vadeli bir online manipülasyon kampanyası yürütmekle suçladı. Bu kampanya, diğer taktiklerin yanı sıra Fransız Dışişleri Bakanlığı web sitesinin yansıtılmasını da içeriyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından başlatılan ve Ukrayna'da devam eden savaşa ve Moskova'ya karşı giderek daha sert bir tutum benimsiyor.

Sonraki Haber