This browser does not support the video element.

Fransa'nın yeni ve skandal başbakanı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken genel seçimin üzerinden geçen 2 ayın ardından tepki çeken bir karara daha imza attı. Seçimin galibi sol ittifakın ortak adayını reddederek merkez sağdan eski dışişleri bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atadı. Barnier, 2021'de Azerbaycan'ın izni olmadan Karabağ'ı yasa dışı şekilde ziyaret eden isimler arasındaydı.

Son Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmannuel Macron, demokrasiye bir darbe daha indirdi! Erken genel seçim sonrası belirsizlikle geçen 2 ayın ardından, sandıktan zaferle çıkan solcu Yeni Halk Cephesi İttifakı'nın ortak adayını reddetti. Merkez sağdan eski dışişleri bakanı ve eski Avrupa Birliği Brexit başmüzakerecisi Michel Barnier’i başbakanlığa atadı.

Şimdi Barnier'in, Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te yapılacak güven oylamasından sağ çıkması gerekecek. Solcu Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nin lideri Jean-Luc Mélenchon, Macron'un "halkın egemenliğine ve sandıktan çıkan tercihe saygı duymayı reddettiğini" söyledi. Seçimin halkın elinden çalındığını söyleyerek 7 Eylül için sokağa çıkma çağrısında bulundu. Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, Barnier'nin başbakan olarak atanmasını "demokrasinin reddi" diye niteledi.

Merkez sağdaki cumhuriyetçi gelenekten gelen 73 yaşındaki Barnier, ülkenin en yaşlı başbakanı olarak tarihe geçecek. Onu "Fransız Joe Biden" diye niteleyenler var. Peki Barnier uzun ömürlü siyasi kariyeri boyunca neler yaptı?

AZERBAYCAN BARNIER'Yİ 'İSTENMEYEN KİŞİ' İLAN ETMİŞTİ

Uzun yıllar merkez sağda yer alan Barnier, 2021'de söylem değişikliğine gitti. Göç ve güvenlik konusundaki duruşunu sertleştirerek herkesi şaşırttı. Barnier aynı zamanda, Fransa'daki Ermeni lobisiyle derin bağlantıları olan ve açık açık Azerbaycan karşıtlığına soyunan bir isim. 2022'deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde skandal ve yasa dışı bir ziyarete imza attı.

Merkez Sağ Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı Valerie Pecresse ile birlikte, önce Ermenistan'ın başkenti Erivan'a hemen ardından da, Azerbaycan makamlarının izni olmaksızın Karabağ'a giden isimler arasındaydı. O dönem geçici olarak Rus barış gücünün kontrolünde olan Hankendi'de yasa dışı şekilde temaslarda bulundu. Hatta Pecresse ve beraberindekiler ziyaret sırasında, İkinci Karabağ Savaşı’nda ölen Ermeni askerlerin mezarlarına çiçek koydu!

Azerbaycan, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik eylem olarak kabul ettiği skandal ziyaret üzerine Fransa'ya nota vermiş, Pecresse ve beraberindekileri "istenmeyen kişiler" listesine dahil etmişti.

Refah Sınır Kapısı'ndaki yardım tırlarının Gazze Şeridi'ne geçişi için son hazırlıklar tamamlandı Hawaii Adası cehenneme döndü Dünyanın en yüksek dağını uçaktan böyle görüntüledi Dünya Bankası tahminleri güncellendi Hawaii'deki Kilauea Yanardağı'ndaki hareketlilik havadan görüntülendi Havada parçalanan Starship enkazı Dominik Cumhuriyeti'nde böyle kaydedildi