Fransa ile savaş uçağı için imza atan Yunanistan Avrupa'daki ilk ülke oldu
Mali krizin eşiğindeki Yunanistan, Fransa'dan 2,3 milyar euro karşılığında satın alacağı 18 Rafale savaş uçağı için anlaşma imzaladı.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, temaslarda bulunmak üzere geldiği Atina'da, Yunan mevkidaşı Nikos Panayiotopulos ile Yunanistan Savunma Bakanlığında bir araya geldi. Yunanistan'ın Fransa'dan almaya karar verdiği 18 Rafale savaş uçağı için resmi anlaşmaya imza atan ikili, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Panayiotopulos, Rafale savaş uçaklarının alımıyla Yunan hava kuvvetlerinin önemli ölçüde güçleneceğini savunarak, bu anlaşmanın iki ülkenin savunma iş birliğinin derinleştirilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.
Anlaşmanın, "ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını savunmakla görevli Yunan hava kuvvetleri ve silahlı kuvvetlerinin kapasitesini ve caydırıcı gücünü artırmasına katkı sağlayacağını savunan Panayiotopulos, "karmaşık ve büyük bir silahlanma programıyla ilgili müzakerelerin ilk kez bu kadar hızlı ve düzenli şekilde geliştiğini" kaydetti.
2,5 milyar euroluk anlaşma, Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıkta Türkiye'ye mesaj olarak değerlendiriliyor. Yunan Bakan Panagiotopulos, imza töreninde yaptığı konuşmada, "anlaşmanın çeşitli yönlere açık bir mesaj gönderdiğini" söyledi.
Fransa Savunma Bakanı Parly de Yunanistan ile "stratejik işbirliği" içinde olduklarını belirterek "Yunanistan'ın Akdeniz'de güçlü bir aktör olarak kalması için" fırkateyn satışı gibi başka tekliflerin de gündemde olduğunu" kaydetti.
YUNANİSTAN 'RAFALE' ALAN AVRUPA'DAKİ İLK ÜLKE OLDU
Parly ise Yunanistan'ın Avrupa'da bu uçakları satın alan ilk ülke olduğunu, Atina ve Paris'in birçok konuda ortak noktaları paylaştığını belirtti.
Yunan deniz kuvvetlerinin yenilenmesinde Fransız savaş gemilerinin de yer alması ümidini dile getiren Parly, çok yakında bu konuyla ilgili teklifin de Atina'ya sunulacağını aktardı.
FRANSIZ UÇAK GEMİSİ DOĞU AKDENİZ'E GELECEK
Parly, Fransa'nın nisanda Yunanistan ile düzenleyeceği iki ortak tatbikata 8 Rafale uçağıyla katılacağını belirterek, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'un şubat sonunda bir Yunan fırkateyni eşliğinde Doğu Akdeniz'e geleceğini de ifade etti.
Fransız bakan, Panayiotopulos ile görüşmesinin ardından Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından Maksimu Sarayı'nda kabul edildi.
İLGİLİ KANUN TASARISI YUNANİSTAN PARLAMENTOSU'NDAN GEÇMİŞTİ
Yunanistan Parlamentosu, Fransa'dan 18 Rafale savaş uçağı alımını öngören yasa tasarısını 14 Ocak 2021'de onaylamıştı. Atina hükümeti, 6'sı yeni, 12'si ikinci el Rafale savaş uçağının Fransa'dan 2,3 milyar euro karşılığında satın alınacağını duyurmuştu. Fransa'dan ilk teslimatın temmuzda alınacağı, 18 uçağın tamamının ülkeye gelmesinin 2023 yılı ortasını bulacağı belirtilmişti.
SİLAHLANMAYA AYRILAN PAY 5 KAT ARTMIŞTI
Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerilimin gölgesinde Atina yönetimi, yıllardır içinde olduğu mali zorluklar, kemer sıkma politikaları ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteği sayesinde zorlukla ayakta durabilen ekonomik tablosuna rağmen 2021 için bütçeden silahlanmaya ayırdığı payı 5 kat artırma yoluna gitmişti.
Savunmaya 2021 için 5,49 milyar euro, savunma harcamalarındaki silahlanma kalemlerine ise 2,5 milyar euro pay ayırdığını açıklayan Atina'nın, askeri harcama planı "son 11 yılın en yüksek düzeyine" ulaşmıştı.
Ülkenin bütçe projeksiyonuna göre, 2020'de Yunanistan ekonomisinin yüzde 10,5 daraldığı tahmin ediliyor.
TARİHİ ESERLER 50 YILLIĞINA KİRALANACAK
Ekonomik krizden çıkış arayan Yunanistan, limanlarını özelleştirmesinin ardından geçtiğimiz hafta ülkedeki müzelerde yer alan Antik ve Modern çağa ait tarihi eserleri 50 yıllığına kiralanmasına öngören yasayı mecliste oylamıştı. Yunanistan Kültür Bakanlığı, ülkedeki müzelerden taşınabilir anıtları 25 yıllığına ödünç verme olanağı sağlayan ve bu süreci 25 yıl daha uzatma opsiyonu sunan tasarının, Yunan sanat ve kültürünün küresel ölçekte yansıtılmasına imkanı tanıyacağını belirtmişti.
Kaynak: AA