Fransa'dan skandal Libya açıklaması: Türkiye'nin müdahalesi kabul edilemez

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Türkiye'nin Libya'daki "saldırgan" müdahalesinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, BM'nin silah ambargosunu ihlal etmekle suçladığı skandal bir açıklamaya imza attı

Son Güncelleme:

Elysee Sarayı'ndan yapılan skandal açıklamada, "Türkiye, Libya açıklarında 7 gemi konuşlandırdı ve silah ambargosunu ihlal ediyor. Türkiye'nin Libya'ya müdahalesi kabul edilemez, hoş görülemez" ifadeleri kullanıldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, "Fransa buna izin veremez. Bu konuda NATO üyeleriyle de görüşmeler yapacağız" açıklamasını yaparken, AFP haber ajansının haberine göre, Türkiye'nin NATO'dan faydalandığı da belirtildi. 

Geçtiğimiz ay Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Libya konusundaki endişelerini dile getirmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Trump ve Macron, Libya'da dış müdahalelerin kötüleşmesinden duydukları endişeyi dile getirdi ve bölgede bir an önce gerginliğin azaltılması gerektiği konusunda mutabık kaldı" ifadesine yer verilmişti. 

Fransız L'Opinion gazetesinin geçtiğimiz ay "Libya: Türk ordusu Paris'in dostu Hafter'i ciddi yenilgilere uğrattı" başlıklı haberinde, Fransa tarafından desteklenen Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in son günlerde siyasi olarak zayıflatabilecek birçok yenilgi aldığı belirtilmiş, Hafter'e bağlı milislere Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) temin ettiği Rus yapımı dört Pantsir hava savunma sisteminin Türk ordusu sayesinde ele geçirildiğine veya imha edildiğine dikkati çekilen haberde, "Türkiye'nin Libya'da aralıkta başlayan askeri müdahalesi sahadaki durumu değiştirdi ve yaklaşık bir yıldır başkentin eteklerinde ayaklanan Hafter güçlerinin saldırısına son verdi." ifadeleri kullanılmıştı.

Sonraki Haber