Fransa'daki 15'inci yüzyıla ait Saint Pierre Katedrali'ni kundaklayan kişiden şaşırtan itiraf

Fransa'nın Nantes kentinde 15'inci yüzyıla ait tarihi Saint Pierre Katedrali'ni kundaklayan zanlı suçunu itiraf etti. Bu kadar büyük çapta bir yangın çıkaracağını beklemediğini itiraf eden zanlı 'pişmanım' dedi.

Son Güncelleme:

Fransa'nın başkenti Paris'te korkunç bir yangınla koca bir tarihin kaybolduğu Notre Dame Katedrali'nin ardından, geçtiğimiz ay Nantes Katedrali'nde yangın çıkmış, katedralin kısa sürede alevler içinde kaldığı görülmüştü. Sosyal medya kullanıcıları, 48 yıl önce de yangın çıkmasına hatırlatmada bulunarak, tarihin tekrarlandığı, gerekli önlemlerin alınmadığı, Fransa'nın tarihi binalarında çıkan yangınlar için yeterince önlem alınmadığı yönünde eleştiride bulundumuşlar, yangında kundaklama şüphesi üzerinde durulmuştu.

NANTES KATEDRALİ'NDE KORKUNÇ YANGIN

ŞAŞIRTAN İTİRAF

Fransa’da polis, Nantes Saint Pierre Katedrali'ne yapılan kundaklamadan sorumlu olduğunu kabul eden bir Ruandalı mülteciyi soruşturuyor. 39 yaşındaki adamın geçtiğimiz günlerde yanan 15’inci yüzyıldan kalma Saint Pierre Katedrali'nde gönüllü görevli olarak çalıştığı ifade edildi. Katedralde 18 Temmuz’da 3 noktada çıkan yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alınmıştı.

Fransız gazetesi Le Monde, Ruandalı mültecinin, dün ikinci kez savcılar tarafından sorgulandığını ve bu sabah da Katedrale yapılan kundaklamadan sorumlu olduğunu itiraf ettikten sonra resmi soruşturma başlatıldığını yazdı.

Haberde, Savcı Pierre Sennes’in, 39 yaşındaki adamın daha önce yangınla ilgisi olduğunu reddettiğini söylediği belirtildi. Ayrıca, zanlının avukatı Quentin Chabert ise yaptığı açıklamada, müvekkilinin yaptığı şeyden çok pişman olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Cathédrale Saint-Pierre olarak bilinen Nantes Katedrali, Roma Katolik kilisesidir. Fransız Kültür Bakanlığı tarafından 1862 yılından bu yana bir tarihi anıt olarak geçmekte olan Nantes Katedrali'nin inşaatı 1434'te başladı ve dört asırdan fazla süren çalışmaların başlangıcı oldu. Gotik cephesi, 15. yüzyılın sonlarında, kulelerin 1508 civarında inşa edilmesiyle tamamlandı, 1891'de katedral açıldı. Fransız Devrimi sırasında (1789-1799), katedral 1793'te Nantes Savaşı'nda askeri gözlem noktası olarak kullanıldı. 1972 yılında meydana gelen yangın sonrasında ağır hasar gören bu yapı, büyük bir restorasyon çalışmasının ardından bugünkü görünümüne kavuştu.

NOTRE DAME KATEDRALİ TÜM DÜNYAYI ÜZMÜŞTÜ

"Fransa'nın sembolü" olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 857 yıllık Notre Dame Katedrali, 15 Nisan 2019'da yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın nedeniyle 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve katedralin çatısı tamamen çöktü. Victor Hugo'nun eseriyle ünü artan katedralin bu derece zarar görmesi sadece Fransa'yı değil, tüm Avrupa'yı üzdü.

Paris Savcılığından 26 Haziran 2019'da yapılan açıklamada, iki aydan fazla süredir devam eden soruşturma kapsamında, tarihi yapıda çıkan yangının sebebini tam olarak belirleyecek bir kanıta ulaşılamadığı belirtildi.

Açıklamada, ancak yangının tarihi katedralin elektrik sistemindeki bir arızadan veya iyi söndürülmemiş bir sigaradan kaynaklanabileceği, soruşturmanın daha detaylı devam edeceği vurgulandı.

Yangına teslim olan Notre Dame Katedrali, 850 yılı aşkın tarihiyle Hristiyanlığın bu ülkedeki sembolü olarak gösteriliyor.

Victor Hugo'nun 1831 tarihli "Notre Dame’ın Kamburu" eseriyle ünü ölümsüzleştirilen katedral, özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gördü ve tarih boyunca birçok kez restore edildi.

Sonraki Haber