Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan tepki çekecek 'Doğu Akdeniz' açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Akdeniz'deki askeri varlığını geçici olarak genişletme kararı aldığını açıklayarak "Türkiye'nin tek taraflı sondaj kararı yeni gerilim dalgasına yol açtı." dedi.

Son Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin sismik araştırma ve sondaj gemisi Oruç Reis için Akdeniz’de Navtex ilan etmesiyle ilgili açıklama yaptı. 

Macron, resmi Twitter’den yaptığı açıklamada, “Doğu Akdeniz’deki durum endişe uyandırıyor. Türkiye’nin tek taraflı sondaj kararı yeni gerilim dalgasına yol açtı. Türkiye, komşu ve NATO müttefiki ülkeler arasında barışçıl diyaloga geçmek için bu tür kararlara son vermeli” diye konuştu.

MACRON'DAN 'DOĞU AKDENİZ' HAMLESİ 

Macron ayrıca “uluslararası hukuka uyulması gerektiğini göstermek” amacıyla Fransa’nın Akdeniz’deki askeri varlığını geçici olarak genişletme kararı aldıklarını belirtti.

DOĞU AKDENİZ'DE YAŞANAN GELİŞMELER 

Türkiye, Akdeniz'de araştırma çalışmaları yürütecek Oruç Reis gemisi için 23 Ağustos'a kadar Navtex ilan etti.

Cuhmurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada "Türkiye'nin hiç kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında, denizinde, meşru çıkarlarında gözü yoktur. Bizim tek talebimiz bize de aynı anlayışla yaklaşılmasıdır. Türkiye gibi 780 bin kilometrekarelik dev bir toprak parçasını görmezden gelip birkaç kilometrekarelik adalar üzerinden bizi sahillerimize hapsetme girişimine elbette rıza göstermeyeceğiz. Dünyada hiçbir ülke böyle saçma ve temelsiz bir talebe boyun eğmez. Gelin Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan bir takım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor."  dedi. 

Türkiye'nin Navtex ilanına 10 Ağustos'ta Yunanistan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise "Akdeniz'de gerginliği arttıran taraf Türkiye değil, Yunanistan'dır. Asırlar boyunca Türk hakimiyetinde bulunan Akdeniz'den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin haddine değildir" diyerek Yunanistan'a cevap verdi. 

Doğu Akdeniz'deki duruma ilişkin 10 Ağustos'ta açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefik dayanışması ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmeli" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritayı 11 Ağustos'ta paylaştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sismik araştırma gemilerimizi gönderdik, kimseye taviz veremeyiz, kimse bize 'siz kötü niyetlisiniz' diyemez. Karşımızda kötü niyetli bir ülke var, birini suçlayacaklarsa Yunanistan'ı suçlasınlar." dedi.

Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili olarak panikte olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, 11 Ağustos'ta Oruç Reis gemisinde görevli personeli uluslararası tutuklama emri ile Türkiye'yi tehdit etti.

Milli Savunma Bakanlığı da Oruç Reis'in TSK tarafından korunduğuna dair görüntüleri paylaşarak "Mavi Vatanımızdaki her türlü hak, alaka ve menfaatimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar korumakta kararlıyız, buna muktediriz. Mîsâkımız Mavi Vatanımızdır." açıklaması yaptı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Andreas Papandreou Hava Üssü’ne inen iki Fransız savaş uçağının Akdeniz'de uçuş gerçekleştirmesine izin verdi. İsrail'e ait 4 savaş helikopteri de Rum Milli Muhafız Ordusu ile ortak tatbikata katıldı.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar da "Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti adına Fransa ile böyle bir anlaşma imzalayamaz. Kıbrıs'ta üç garantör vardır, biri Türkiye, biri İngiltere biri de Yunanistan. Bu üç garantör ülke dışında bir ülke ile askeri anlaşma yapmak uluslararası hukuka aykırıdır. Fransa ve Kıbrıs Rum tarafı kabul edilemez, hukuk dışı davranışlardan bir an önce vazgeçmelidir." diyerek tepki gösterdi. 
 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber