Fin halkı 'partileyen' başbakan hakkında ne düşünüyor?
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in parti görüntülerinin yankısı hala sürüyor. Genç bir başbakanın parti halleri dünya medyasının pek de şahit olmadığı bir konu. Peki olayı Fin halkı nasıl karşılıyor? “Gayet normal, bir başbakan istediği gibi eğlenebilir” mi diyorlar, “Yoksa sandıkta görüşürüz" mü?
Sanna Marin, Aralık 2019'da, 34 yaşındayken dünyanın en genç başbakanı olarak göreve geldiğinden beri önceki Finlandiya başbakanlarına kıyasla daha sık dünya medyasının gündemine geliyor. Marin, Time dergisine kapak olmanın yanı sıra, tatil görüntüleriyle de İtalyan gazetelerine çıkan bir lider.
20'lerinde kasiyerlik gibi işler yapan ve mütevazı bir geçmişten gelen Marin, bugün 36 yaşında bir anne, canlı bir sosyal yaşantıya sahip ve sık sık kutlamalara gittiğini çekinmeden gösteren bir politikacı.
Finlandiya için alışılmış politik sınırların dışında bir ülke demek yanlış olmaz. Marin göreve geldiğinde sadece kendisi değil, bütün hükümeti dikkatleri üzerine toplamıştı. Marin'in Sosyal Demokratik Partisi'nin dışında, koalisyonda yer alan diğer 4 partinin liderleri de kadındı ve bu beş kadın liderin dördü 40 yaşın altındaydı.
EN YÜKSEK KAMUOYU DESTEĞİ
Fin güvenlik ve savunma uzmanı Minna Alander'a göre Marin, Finlandiya'daki seçmenin büyük çoğunluğunun desteğini alan bir lider. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Helsingin Sanomat için yapılan ankette Marin'in iki yıllık performansı ele alınmış. Anketin sonuçlarına göre, genç liderin kamuoyu güveni 2020'de yüzde 73, Covid-19 pandemisinin etkilerinin ciddi şekilde hissedildiği 2021 yılının Kasım ayında ise yüzde 48 olarak kayda geçmiş. Yüzde 48 kulağa düşük bir oran gibi gelebilir ama bu oran ülkede 2011'den bu yana bir hükümetin aldığı en yüksek kamuoyu güveni. Haziran 2022 itibarıyla ise Marin'in kamuoyu güveni yüzde 58...
Minna Alander, Finlandiya'da politikacıların ahlaki standartlarının çok yüksek olduğuna işaret ediyor ve “Haliyle 'skandal' eşikleri de çok düşük” diyor.
Olayın bu kadar büyümesinde ülkede yaklaşan seçimlerin de etkisi var tabii... Muhalefetteki Ulusal Koalisyon Partisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce de Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekleyen tek parti olma konumunu avantaja çevirmeye başladı. Muhalefet, Marin'in parti görüntülerinin sızmasından sonra Başbakan'a uyuşturucu testi yaptırması baskısı da kurmuştu.
'BİRÇOK KİŞİ İÇİN ROL MODEL'
Marin, 17 Ağustos'ta parti görüntülerinin sızmasının ardından yaptığı açıklamada, “bir gün bile çalışmazlık etmediğini” vurgulamıştı. Yle isimli kanalın siyaset yorumcusu gazetecilerinden Magnus Swanljung da “Marin, Finlandiya'da gayet iyi bir başbakan olarak görülüyor” diyor ve ekliyor:
“Sadece ülkenin pandemiyle mücadelesinde veya NATO üyeliği sürecinde değil, toplum ve sağlık alanlarında da büyük reformlar hayata geçirme konularında başarılı.”
Helsinki Üniversitesi'nden siyasal bilimler araştırmacısı Johanna Vuorelma ise, Marin'in birçok kişi için rol model olduğunun altını çiziyor. Vuorelma, Marin'in iklim değişikliği ile mücadele, eşitlik ve refah devleti gibi değerleri savunma konusunda yeni nesil liderlere dair olumlu bir imaj oluşturduğunu aktarıyor. Marin'in iş ve özel hayatı dengeleme konusunda da iyi bir örnek olduğunu düşünenler var.
Finlandiya'da gazetecilik yapan Anne-Françoise Hivert ise, gençlerin Marin'e hayran olduğunu fakat muhafazakar kesimin de Marin'i “yaramaz” olarak gördüğünü aktarıyor.
Fin yazar Marja Heinonen ise, göreve geldiği ilk günlerde pek çoklarının Marin'in başbakanlığının kısa süreli olacağını ve genç liderin sert dünya meselelerini idare edemeyeceğini düşündüğünü belirtiyor. “Selefi olan erkeklerden genç olabilir fakat oldukça yetkin ve (partide telefonların kameralarının kayıt yapması dışında) aklı başında biri. Marin, kendisine yöneltilen bütün eleştirilerin yanlış olduğunu kanıtladı” demekte.
'TAMAMEN SUÇSUZ DİYEMEYİZ'
Heinonen ayrıca, “Belki Finlandiya halkı Marin'in dansını zararsız veya yaşına uygun bulabilir ama Marin tamamen suçsuz diyemeyiz” şeklinde konuşuyor.
Söz konusu görüntülerin, herhangi bir acil durumda Marin'in müdahaleye uygun olup olmadığı konusunda soru işaretleri doğurduğuna işaret eden Heinonen, Marin'in ayrıca partide görüntülerinin alınmasına izin vererek “saflık” ettiğini söylüyor.
'MARİN KURUMUN SINIRLARINI TEST EDİYOR'
Minna Alander, özellikle genç Finlerin Marin'i diğer siyasetçilerden daha güvenilir bulduğunu belirterek, Başbakan'ın kurumun sınırlarını test ettiğine vurgu yapıyor.
Alander ayrıca, insanların bütün bu parti meselesini konuşmaktan yorulduğunu ve artık daha önemli konuları ele almak istediğini aktarıyor. Heinonen de, Marin'in uyuşturucu testi sonuçlarını açıklamak zorunda kalmak gibi işlerle zaman kaybetmek yerine bir an önce hükümet meseleleriyle ilgilenmeye başlayacağı kanaatinde.
Kaynak: Le Monde, The Guardian, CNN
Kaynak: Web Özel