İnsani krizde yürek burkan görüntüler! Dakikalarca ağladı

Faslı göçmenlerin 17 Mayıs'tan itibaren başlattıkları ve Fas yönetiminin göz yumduğu düzensiz göç akınıyla Ceuta kentinin kuzey ve güney sınırlarından yüzerek ya da yürüyerek iki günde 8 binden fazla kişi İspanya'ya geçmişti. Senegalli bir göçmenin Kızılhaç görevlisine sarılıp ağlaması herkesi üzdü

Son Güncelleme:

Faslı göçmenlerin 17 Mayıs'ta saat 02.00'den itibaren başlattıkları ve Fas yönetiminin göz yumduğu düzensiz göç akınıyla Ceuta kentinin kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sınırlarından yüzerek ya da yürüyerek iki günde 8 binden fazla kişi İspanya'ya geçmişti. İspanya İçişleri Bakanlığı ise 19 Mayıs'taki açıklamasında, Ceuta'ya giriş yapan 8 bin kadar düzensiz göçmenin yaklaşık 5 bin 600'ünün geri gönderildiğini veya gönüllü olarak dönüş yaptığını belirtmişti. Göçmenlerin bazıları ise Ceuta'da Fas sınırı yakınındaki barınaklarda kalıyor.

Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginliklere sahne olan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali'yi, yakalandığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.

Fas yönetimi, halkının ticari mal kaçakçılığı yaparak geçimini sağladığı Fnideg kenti ile İspanya idaresindeki Ceuta kenti arasındaki sınır kapısını Aralık 2019'da kapatmıştı. Bu tarihten itibaren sosyal ve ekonomik kriz yaşayan kent sakinleri, şubat ayında yaşam koşullarını protesto etmek için gösteriler düzenlemişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Aralık 2020'de Fas'ın Batı Sahra'daki egemenliğini tanıdığını açıklamıştı. Bu gelişmeyle İspanya ve Fas arasındaki ilişkilerde gerginlik başlayıp şubat ayında yapılması öngörülen İspanya-Fas hükümetler arası zirve iptal edilmişti.

İki ülke arasındaki diplomatik kriz, Polisario Cehpesi lideri Gali'nin İspanya'ya gelişi ve ardından Fas'tan İspanya'ya doğru düzensiz göçmen akınıyla daha da derinleşmişti.

Avrupa Birliğinin (AB) desteğini arkasına alan İspanya, Fas ile yaşadığı sorunları diplomatik yollarla çözmeye çaba gösterirken ABD'nin desteğini yanında hisseden Fas ise Batı Sahra'daki egemenliğini sağlamlaştırmaya çalışıyor.

YILIN FOTOĞRAFI

Fas'tan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya ulaşan binlerce sığınmacıdan biri olan Senegalli bir göçmen sahilde yardım için bulunan Kızılhaç görevlisine sarılarak dakikalarca ağladı.

Ancak yaşam savaşı veren sığınmacıyı sarılarak teselli eden Kızıl Haç gönüllüsü Luna Reyes, bu hareketinden ötürü aşırı sağcıların cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarına maruz kaldı. Fotoğraf, İspanya'nın aşırı sağcı Vox partisi ve çeşitli sağcı grupların hedefi haline geldi. Ancak Luna'ya destek mesajları da yağdı. İspanyol Ekonomi Bakanı Nadia Calvino "Toplumumuzdaki en iyi değerleri temsil ettiğin için #GraciasLuna" mesajını paylaştı.

Sosyal medyada bu an için 'Yılın Fotoğrafı' yorumları yapıldı.

Zaman zaman güvenlik güçleriyle gerginliğin yaşandığı görülürken, beline bağladığı plastik şişelerle yüzen göçmen çocuğun görüntüleri yürek burktu. Göçmen çocuğun İspanya-Fas sınırını geçtikten sonra 19 Mayıs Çarşamba günü İspanya'nın Ceuta kentine geldiği ifade edildi.

'ŞANTAJ YAPMAKLA' SUÇLADI

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, ülkesinin Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta sınırında yaşanan rekor düzeydeki düzensiz göçmen akınından dolayı Fas'a "şantaj yapmak ve çocukları kullanmak" suçlamasında bulundu. 

Fas'ın Ceuta sınırında "çocukların da aralarında olduğu vatandaşlarını denize atarak uluslararası hukuk kurallarını çiğnediğini" söyleyen Robles, "İspanyol hükümeti bu konuda net bir kararlılık göstermiştir. İspanya ile oyun oynanmaz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber