Evden çalışma oranları artıyor, Türkiye listede yok!
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile birlikte home-office (evden çalışma) kavramı gittikçe yaygınlaşırken, 2020 yılında Avrupa ülkelerinde evden çalışma oranı yüzde 12,3 olarak kayıtlara geçti. Evden çalışma oranlarında Avrupa ülkeleri arasında lider Finlandiya oldu.
Ajans Press’in, Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) verilerinden elde ettiği bilgilere göre, ülkelere göre evden çalışma oranları belli oldu. Böylelikle 2020 yılında Avrupa ülkelerinde evden çalışma oranı yüzde 12,3 olarak kayıtlara geçti.
Evden çalışma oranı yıllar içinde daha fazla yaygınlaşırken, 2018 yılında bu oran yüzde 3,2 olurken, 2019 yılında yüzde 10,8 yükseldiği saptandı. Avrupa ülkeleri arasında evden çalışmanın en yaygın olduğu ülke ise yüzde 25,1 ile Finlandiya olurken, ikinci sıraya yüzde 23,1 ile Lüksemburg, üçüncü sıraya ise yüzde 21,5 ile İrlanda’nın yerleştiği görüldü. Bu veriler 15-64 yaş arası kişileri kapsarken, kadınların erkeklerden daha fazla evden çalıştığı gözlendi. Listenin son sırasında yüzde 4,7 ile Norveç yer alırken, Türkiye’nin listede yer almadığı kaydedildi.
Evden çalışma sözleşmesi ne getirdi, ne götürdü?
100 BİNİN ÜZERİNDE HABER ÇIKTI
Medya takip kurumu Ajans Press, evden çalışma ile alakalı medyaya yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya araştırmasına göre, 2020 yılı başından itibaren bu konuyla alakalı basına 13 bin 975, internet haber sitelerinde ise 87 bin 659 haber yansıması tespit edildi.
Türkiye’de bu kavram Kovid-19 dönemi ile birlikte iyice yaygınlaşırken, tamamen ya da kısmen eve geçmenin haber adetlerine yansıdığı gözlendi. Kurumsal yapıda birçok şirketin bu çalışma modeli ile beraber önemli ölçüde tasarruf ettiği öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Haftada 4 gün çalışmayı deneyen ilk ülke olacak!
UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ YÜZÜNDEN HER YIL 745 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ortaklaşa yaptığı araştırmada, haftalık 55 saat ve üzerinde çalışanlarda, 35 ila 40 saat aralığında çalışanlara kıyasla kalp krizi riskinin yüzde 35 daha yüksek olduğu ve yüzde 17 daha fazla kalp hastalıkları kaynaklı ölümlerin görüldüğü ortaya kondu.
Araştırmada, uzun süreli çalışma saatleri nedeniyle her yıl yüz binlerce kişinin öldüğü, 2016'da bu rakamın 745 olarak kayda geçtiği belirtildi. DSÖ uzmanlarından Frank Pega, sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamaların uygulandığı dönemlerde çalışma saatlerinin yüzde 10 arttığına dair ellerinde veriler bulunduğunu da ifade etti.
Kaynak: DHA