Etiyopya'da aktivist şarkıcının öldürülmesiyle başlayan protestolarda 3 kişi öldü

Etiyopya'da siyasi içerikli şarkılarıyla bilinen Hachalu Hundessa'nın vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda 3 kişinin öldüğü, çok sayıda da yaralının olduğu aktarıldı.

Son Güncelleme:

Etiyopya’da siyasi içerikli şarkılarıyla oldukça popüler olan ve sevilen şarkıcı, 34 yaşındaki Hachalu Hundessa, Pazartesi günü ülkenin başkenti Addis Ababa’da vurularak öldürüldü. Hundessa’nın ölümünün ardından bugün sabah saatlerinde toplanan eylemciler, popüler şarkıcının ölümünü protesto etti. Trafik akışını engelleyen ve yolları kapatan eylemcilere güvenlik güçleri müdahale etti.

PROTESTOLARDA 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkenin başkentinin güneydoğusunda yer alan Adama kentinde ise güvenlik güçlerinin ateş açtığı aktarıldı. Adama Hastanesi cerrahı Dr. Desalegn Fekadu, kurşun yarasıyla gelen 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve sağlık durumu kritik olan kişilerin de bulunduğunu aktardı. Öte yandan, 10 kişinin yanık ile hastaneye geldiğini, bu kişilerin evlerini kundaklandığını belirttiği ifade edildi.

HUNDESSA’NIN ÖLÜMÜ

Pazartesi günü başkentte popüler şarkıcı Hachalu Hundessa’nın neden öldürüldüğü konusunda henüz bir bilgi paylaşılmadı. Cinayetin ardından birkaç kişinin gözaltına alındığı; ancak bu konuda da herhangi bir açıklama yapılmadığı ifade edildi.

Başkent Addis Ababa’da silahlı saldırıya uğrayan Oromolu sanatçı kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Başbakan Abiy Ahmed, Twitter hesabı üzerinden yayımladığı taziye mesajında, şarkıcı için "Muhteşem bir sanatçıydı." ifadelerini kullandı.

Ülkede 2018 ortalarına kadar süren muhalif gösteriler sırasında Oromo etnik grubunun seslerinden biri olan sanatçıyı kimlerin hedef aldığı henüz tespit edilemedi.

Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Oromolular, ayrımcılığa ve hak ihlallerine uğradıkları gerekçesiyle 2015 ile 2018 yılları arasında geniş kapsamlı gösteriler düzenlemişti.

2018’de Abiy Ahmed hükümetinin göreve gelmesiyle bölgedeki tansiyon azalmıştı.

TANSİYON YÜKSELİNCE HÜKÜMET ÖNLEMLER ALDI

Yerel medya organlarının kısıtlı yayın yapabildiği ülkede, dün geceden bu yana internete erişim sağlanamıyor.

Ülkenin doğusundaki Harar kentinde, 19. yüzyılda kentin yöneticiliğini yapan ve İmparator Haile Selassie'nin babası olan Ras Makonnen'in heykelinin yıkıldığı da gelen ilk bilgiler arasında yer aldı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, sembolik öneme sahip ve şehrin en merkezi yerinde duran heykelin parçalanarak ayaklar altında ezildiği görülüyor.

Sonraki Haber