Eşitsizlik bir kez daha ortaya çıktı: Yoksul ülkelere aşı kalmadı!
Aşılara erişimdeki adaletsizlik, ülkeler arasında mevcut ekonomik eşitsizlikleri, insani gelişmişlik farklarını derinleştirme tehlikesi taşıyor. Kasım ayınca aşıların hazır olacağı duyurulmasına karşın, yoksul ülkeler aşıya ulaşamadı...
İkili anlaşmalar nedeniyle aşılara ulaşılamaması Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) aşılara eşit şekilde ulaşabilmesini güvence altına almak için başlattığı Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programına (COVAX) aşı sağlanamamasına yol açtı.
COVAX kapsamında öncelikli olarak aşı verilmesi orta ve dar gelirli 92 ülkeye henüz tek doz dahi aşı sağlanamadı.
Koronavirüs salgının başlamasından bu yana tüm dünyada bilim insanları aşı çalışmalarına başlamış, ilk kez aşı bulunduğuna yönelik haber ise geçtiğimiz yıl Kasım ayında duyurulmuştu. Ancak ülkeler arasındaki ekonomik dağılımdaki yetersizlik, yine eşitsizliği ortaya çıkardı. Aşının bulunmasıyla birlikte, koronavirüse karşı mücadelede iyimser bir tablo oluştu, ama yoksul ülkeler ne yazık ki bu adımdan oldukça uzaktalar.
Dünyanın 142 ülkesinde henüz aşılama başlamadı. Afrika'da 53, Asya-Pasifik bölgesinde 47, Orta ve Güney Amerika'da 28, Avrupa'da 14 ülkede klinik denemeler haricinde henüz hiç kimse aşılanamadı.
Bu durum, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore gibi bazı gelişmiş ülkelerde aşıların onayına ilişkin prosedürlerin sonuçlanmamasından kaynaklanırken, ülkelerin çoğunda Kovid-19 aşılarına erişilememesi nedeniyle yaygın aşılamaya başlanamadı.
Dünyanın birçok ülkesinde henüz tek bir kişinin dahi aşılanamamış olması, Kovid-19 aşılarına erişimde adaletsizliğe işaret ediyor.
İKİLİ ANLAŞMALAR NEDENİYLE AŞI BULUNAMIYOR
Aşıların yüksek ve orta gelirli ülkeler tarafından ikili anlaşmalarla rezerve edilmesi, eşit erişime engel oluyor.
Şimdiye dek ABD, Kanada, Brezilya, Meksika, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İngiltere, Rusya, Hindistan, Pakistan, Özbekistan, Endonezya, Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mısır, Nepal, Orta Doğu Bloku ülkeleri, Latin Amerika Bloku ülkeleri, Afrika Birliği ülkeleri ve Türkiye farklı ülkelerdeki aşı üreticileriyle milyonlarca doz aşı için ön satın alma anlaşmaları yaptı.
Bu adil olmayan dağıtımdan etkilenen ülkelerin başında can kaybının dörtte birinin yaşandığı Latin Amerika ülkeleri geliyor. Arjantin, Venezuela ve Bolivya geri kalmamak için, klinik deneyleri tamamlanmadan Rus hükümetinin geliştirdiği Sputnik V aşısından sipariş etmeye başladı.
PANDEMİNİN SÜRESİ UZAYABİLİR
Bu tip örnekler nedeniyle dünyanın geri kalanı, özellikle düşük gelirli ülkelerin çoğu aşıya erişim için 2022'yi beklemek zorunda.
Çoğu düşük gelirli ülkenin 2022'ye kadar aşılanamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, pandeminin de sonunun yakın olduğunu söylemek çok mümkün görünmüyor.
Çok sayıda ülkenin aşıların sağladığı bağışıklıktan yoksun kalması, küresel boyuttaki salgının tamamen kontrol altına alınmasını olanaksız hale getirebilir. Bu durum, aşı uygulayamayan ülkelerin coğrafi olarak tecrit edilmesi tehlikesini de doğurabilir.
DSÖ'den aşı istifleyen ülkelere tepki
Kaynak: Haber Global TV