Ermenistan'da barbarlık! Halter Şampiyonası'nın açılışında Azerbaycan bayrağını yaktılar!

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası açılış töreninde Azerbaycan bayrağı yakıldı, barbarca eylem büyük tepki çekti. Azerbaycan'ın kararıyla Azerbaycanlı sporcular Erivan'dan ayrılarak başkent Bakü'ye döndü.

Son Güncelleme:

Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde ülke bayraklarının sahneye çıktığı bölümde sıra Azerbaycan'a geldiğinde salonda ıslıklar yükseldi. Bir izleyici sahne önüne geçerek, Azerbaycan bayrağını taşıyan kadının elinden bayrağı alarak yaktı. Görevlilerin hızlı müdahalesiyle eylemci salondan çıkarıldı ve bayrak göstericiden alındı.

Avrupa Halter Federasyonu, bu çirkin eylem karşısında Ermenistan'a ceza verip vermeyeceğini önümüzdeki günlerde açıklayacak.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SERT TEPKİ

Ermenistan'da dün düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde Azerbaycan bayrağının yakılmasına Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından sert tepki geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ermenistan'da Azerbaycan'a yönelik etnik nefretin vücut bulmuş hali olan bu eylemi şiddetle kınıyoruz. Olayı organize eden taraf olarak Ermenistan hükümeti bu tür olayları zamanında önlemeli ve uygun güvenlik önlemlerini almalıydı. Failin başlangıçta (salon görevlilerince) yakalanmasına rağmen daha sonra alkışlarla salıverilmesi ciddi bir endişe konusudur. Ermeni tarafı bu nefret suçunu işleyen kişiyi derhal adalet önüne çıkarmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Organizatörler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması çağrısında bulunuldu.

AZERBAYCAN SPORCULARINI TURNUVADAN ÇEKTİ

Olayın ardından Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Olimpiyat Komitesi ortak açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Açıklamada Erivan'da Azerbaycan bayrağının Avrupa Halter Şampiyonası'nın açılış töreninde akredite bir kişi tarafından yakıldığı belirtildi.

Ermenistan Başbakanı'nın da katıldığı törende böylesine barbarca bir eylemin yapılması, eylemi yapan kişinin Ermeni kamuoyunca onaylanması ve kahraman ilan edilmesi etnik nefretin, ırkçılığın, yabancı düşmanlığının açık bir örneğidir. Bu ülkedeki Azerbaycan düşmanlığı, sporun asıl amacı ve ilkeleriyle de çelişmektedir. Sporun siyasallaştırılması kabul edilemez.

Böyle bir nefret ortamında Azerbaycanlı sporcuların müsabakalara normal katılımı mümkün değildir. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak Azerbaycan sporcularının geri dönmesine karar verildi. Ermenistan, sporcularımızın güvenli bir şekilde ülkelerine dönüşünü sağlamalıdır.

Uluslararası toplumu ve spor kurumlarını bu barbarca eylemi şiddetle kınamaya, Avrupa Halter Federasyonu'nu da Ermenistan'a yaptırım uygulamaya davet ediyoruz.

Bu olayın Ermenistan'ın uluslararası spor müsabakası düzenleyemediğini ve sporcuların güvenliğini sağlayamadığını gösterdiğine inanıyoruz."

AZERBAYCANLI SPORCULAR BAKÜ'YE DÖNDÜ

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Erivan'daki Azerbaycanlı sporcuların Ermenistan'dan sağ salim ayrıldığını duyurdu.

Açıklamada "Ekibimiz otobüsle Ermenistan'dan ayrılarak Gürcistan'a girdi" denildi.

Akşam saatlerinde uçakla Tiflis'ten Bakü'ye yola çıkan Azerbaycanlı sporcular, Bakü’ye döndü.

PROVOKATÖR SERBEST BIRAKILDI

Saldırıyı gerçekleştiren provokatörün tasarımcı Aram Nikolyan olduğu ve olayın ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Avukatı Alexander Kochubaev, Nikolyan hakkında ceza davası açılmayacağını söyledi.

KIYAFETİ DE O HAZIRLAMIŞ!

Öte yandan APA'nın haberine göre Aram Nikolyan'ın açılış töreninde bayrağı elinden aldığı kadının üzerindeki Azerbaycan bayrağı renklerindeki kıyafeti tasarlayan kişi olduğu ve bu iş karşılığında yüksek meblağda bir ücret aldığı da belirtildi.

AZERBAYCAN'DA BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Azerbaycan'da Başsavcılık, Ermenistan'da Azerbaycan bayrağının yakılması üzerine provokatör Aram Nikolyan ve diğer sorumlularla ilgili olarak soruşturma başlattı.

AVRUPA HALTER FEDERASYONU SALDIRIYI KINADI

Avrupa Halter Federasyonu, Erivan'da Azerbaycan bayrağının yakılmasını şiddetle kınadı.

Yapılan açıklamada bu saldırıyı evrensel "Fair Play" ilkelerine saldırı olarak gördüklerini duyuran Avrupa Halter Federasyonu, Azerbaycan takımı ve Azerbaycan Halter Federasyonu ile dayanışma içinde olduklarının altını çizdi.

ERMENİ MİLLETVEKİLİ ÖZÜR DİLEDİ

Öte yandan Ermenistan Parlamentosu üyesi Hovik Agazaryan, şampiyonanın açılış töreninde Azerbaycan bayrağının yakılması olayı nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak özür diledi.

 
 
 
 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber