Ermenistan, Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki otoritesini kabul etti

Çekya'nın başkenti Prag'da dün Azerbaycan, Ermenistan, Fransa ve AB liderleri arasında dörtlü görüşme yapıldı. Zirve Azerbaycan'ın diplomatik zaferiyle sonuçlandı. Ermenistan, Azerbaycan'ın egemenliğini tanıdı ve Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki otoritesini kabul etti.

Son Güncelleme:

2. Karabağ Savaş'ında tarihi zafer kazanan Azerbaycan, aynı başarıyı masada da gösterdi. Prag'da yapılan dörtlü zirve, Azerbaycan'ın diplomasi başarılarına yenisini ekledi.

Ermenistan, Azerbaycan'ın egemenliğini tanıdı ve Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki otoritesini kabul etti.

Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Birliği Başkanı Charles Michel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katıldı.

Fransa'nın geleneksel olarak Ermenistan'a destek veren bir ülke olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Azerbaycan'a karşı tuzak ve hilelerin hazırlanmış olabileceği var sayıldı. Zaten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dörtlü zirveden her fırsatta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a güç vermeye çalıştı.

Eylül ayında Ermenistan'ın provokasyonları sonucu sınır bölgesinde yaşanan çatışmalardan sonra, AB ve Fransa'nın Azerbaycan'a baskı yapabileceği de öne sürülüyordu ama tüm varsayımlar haksız çıktı.

Aliyev'in kararlılığı, Paşinyan ve destekçisi Macron'un planlarını suya düşürdü. 5 saatten fazla süren ve 2 bölümden oluşan zirvede, Azerbaycan'a yönelik her türlü baskının önüne geçildi.

Toplantı sonunda kabul edilen açıklamada önemli noktalar var.

Prag deklarasyonuna göre Azerbaycan ve Ermenistan birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdı. Bu konuda BM şartı baz alındı. Bu, Karabağ'ın Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunun teyit edildiği anlamına geliyor. Yani Ermenistan, Azerbaycan'ın egemenliğini tanıyarak Karabağ üzerindeki otoritesini de kabul etti. Aliyev, "Her geçen gün daha barışa yaklaşıyoruz" dedi.

Aliyev konuya ilişkin olarak "Her seferinde barışa daha da yaklaşıyoruz. Bu görüşmenin de barış anlaşmasına varılması açısından önemli olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

İki ülkeden sınır belirleme konusuyla ilgili komisyonlar ay sonunda Brüksel'de toplanacak. AB destek olmak için bölgeye geçici süreli sivil misyon gönderecek. Çalışmaların en fazla 2 ay sürmesi planlanıyor.

Aliyev ve Paşinyan gelecek ay yine AB arabuluculuğunda Brüksel'de bir araya gelecek. Öncesinde dışişleri bakanlarının buluşup barış anlaşması için hazırlık yapması bekleniyor.

Kaynak: Haber Global TV

Almanya'da aşırı sağcı partilerin oylarındaki artış Türkleri tedirgin ediyor Alman polisinden tepki çeken müdahale Çin'de yeni meslek: Boşanma fotoğrafçısı Çin'de "panda köpek" şoku! Almanya'da hükümete protesto: Çevreci gruplar ayaklandı Ukrayna için direnişin sembolü haline gelmişti! Savunulmaya devam ediyor