Endonezya'da Merapi Yanardağı'nda hareketlilik! Halka uyarı yapıldı
Endonezya'nın Cava Adası'ndaki Yogyakarta kentinde yer alan Merapi Yanardağı eteklerinde yaşayan halk zorlu yaşam mücadelesi sürmesine rağmen bölgeden ayrılmak istemiyor
Endonezya Jeofizik Merkezi, Cava Adası'ndaki Yogyakarta kentinde yer alan Merapi Yanardağı’nda volkanik hareketlilik nedeniyle halkın tetikte olmasını gerektiğini belirtti.
Geçen yıl volkanik hareketliliğin artmasıyla turuncu alarm seviyesindeki yanardağın 5 kilometrelik çevresinde faaliyette bulunulmaması uyarısının sürekli yinelelendiği söylenirken, yanardağa en yakın yerleşim alanının yanardağın güneybatı yönünde 6 kilometre uzaklıkta yer aldığı, şu anki yanardağ hareketliliğine göre herkesin güvende olduğunu ancak bölgedeki halkın tedbiri elden bırakmaması gerektiği vurgulandı.
Endonezya'nın Cava Adası'ndaki Merapi Yanardağı'nda meydana gelen patlamaların ardından Tegal Mulyo, Kemalang ve Klaten kasabaları kül altında kaldı. Merapi Yanardağı'ndaki volkanik hareketlilik nedeniyle bölgedeki kum ocaklarına güvenlik uyarısı yapıldı.
Bazı kum ocaklarının yanardağdaki hareketliliğe karşın çalışmaya deva ettiği aktarılırken, kum ocağı çalışanlarının kurallara uyması ve yaşamlarını tehlikeye atmamaları istendi.
230 KEZ LAV PÜSKÜRMESİ GÖZLEMLENDİ
Öte yandan Jeolojik Afet Teknoloji ve Araştırma Merkezinden (BPPTKG) yapılan açıklamada, 22-28 Ocak'ta yanardağdan 230 kez lav püskürmesi kaydedildiği ifade edildi. 5 Kasım 2020’den bu yana "turuncu" alarm seviyesinde, yanardağın çevresinde 5 kilometreye kadar faaliyette bulunulmaması uyarısı yapılıyor.
Cava Adası'nda bulunan 2 bin 968 metre yüksekliğe sahip Merapi Yanardağı'nın 2010'da lav püskürtmesi sonucu 347 kişi hayatını kaybetmişti.
Endonezya'da yanardağ alarm sistemi, "yeşil", "sarı", "turuncu" ve en üst seviyede "kırmızı" olmak üzere 4 aşamadan oluşuyor.
Endonezya'nın Cava Adası'ndaki Yogyakarta kentinde yer alan Merapi Yanardağı eteklerinde çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, yanardağ tehlikesine rağmen başka seçenekleri olmadığından yerlerinden ayrılamıyor.
17 yıldır yanardağ civarında yaşadığını söyleyen 34 yaşındaki Suranto ise şunları kaydetti: "Yanardağda hareketlilik olduğunda panik olunmamalı. Aksi takdirde çocukları panik içine sokarsınız ve nereye gideceğinizi şaşırırsınız. 1994, 1996 ve 2010 yılı olmak üzere 3 büyük patlamaya şahit oldum. 2010’daki patlamanın gece olması nedeniyle diğer patlamalara göre daha fazla korktum. Çünkü karanlıkta nereye gideceğinizi bilemiyorsunuz. Yetkililerden ilk etapta bilgilendirme de almadık. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Kaliurang Ulusal Parkı’ndaki işimden ayrılmak zorunda kaldım. Ama burada yaşamayı seviyorum ve yanardağ tehlikesi olsa da başka bir yere taşınmak istemiyorum."
Kaynak: AA