'En uzun süreli başbakan' unvanını aldığı gün Abe'ye ikinci sağlık kontrolü

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2 bin 799 günlük kesintisiz görev süresine ulaşarak ülkede aralıksız en uzun süre görevde kalan başbakan oldu

Son Güncelleme:

Geçtiğimiz yıl koltukta geçirdiği 2 bin 887 günlük toplam görev süresi ile Japonya'nın toplamda en uzun süre görev yapan başbakanı unvanını elde eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bugün itibariyle yeni bir rekora imza attı. Eski Japonya Başbakanı Eisaku Sato'nun 2 bin 798 günlük kesintisiz başbakanlık rekorunu da geride bırakan Abe, 2 bin 799 gün ile ülkenin aralıksız en uzun süre görev yapan başbakanı oldu. Abe'nin toplam hizmet süresi ise, 2006'da kurduğu ilk kabineyle görev yaptığı 1 yıllık zaman dilimi de dahil edildiğinde 3 bin 165 güne ulaştı.

2006'DA GÖREVE GELDİ

İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etti. Aralık 2012'de göreve geri dönmesinden bu yana ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışan Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcadı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme geldi.

ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİ OLDU

Abe, çeşitli yolsuzluk iddiaları ile de kamuoyunun dikkatini çekti. Japonya'da devlete ait bir arazinin Başbakan Şinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağlantılı bir özel okul işletmesine çok ucuza verildiği yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrıca yüzlerce davetlinin katıldığı bir partiye kendi siyasi taraftarlarını davet ederek, yurttaşların vergilerini israf etmekle eleştirildi.

SAĞLIK SORUNLARIYLA GÜNDEMDE

Japon ekonomisini canlandırma ile deflasyonu önlemeyi amaçlayan ve "Abenomics" olarak bilinen bir dizi politikayla şimdiye dek taraftarlarının beğenisini kazanan Abe, son olarak ise Covid-19 salgınında yeteri kadar sorumluluk almamakla eleştirildi. Salgın süresince zaman zaman gözlerden uzak kalmayı tercih eden Abe'nin sağlık sorunları yaşadığı ve başbakanlık görevlerini yürütmekte zorlandığı iddia edildi.

Başbakan Abe, geçen hafta yapılan ve 7 saat süren kapsamlı sağlık kontrolü sonrası başkent Tokyo'nun Şinanomaçi semtindeki Keio Üniversitesi Hastanesi'nde ek muayenelere girdi. Yaklaşık 4 saat süren ikinci kontrol sonrası Abe, Başbakanlık Ofisi'ne girerken gazetecilerin, sağlığına ilişkin sorularına karşılık görevinin başında olduğu cevabını verdi. Geçen hafta geçtiği tarama sonrası, ek muayenelere girdiğini ve sağlığına ilişkin hastaneden detaylı brifing aldığını aktaran Abe, "Fiziksel kondisyonuma azami önem göstererek görevimi en iyi şekilde sürdüreceğim." dedi.

Abe, "Siyaset, kaç gün süreyle görevde kalındığı konusuyla değil neleri şimdiye dek başarabildiğimle alakalı. 7 yıl 8 aydır insanlara verdiğim taahhütleri gerçekleştirmeye ve sonuç üretmeye kendimi adadım. Bugüne bu birikimle ulaşabildiğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

92 AY REKORU

Hastane kaynakları, her 6 ayda bir sağlık kontrolüne giren Abe'nin, en son haziranda geçtiği rutin kontrole ilave olarak geçen hafta genel bir sağlık taramasına tabi tutulduğunu belirtti. Ağustos başında haftalık yayımlanan ulusal bir derginin haberinde, 65 yaşındaki Abe’nin geçen ay Başbakanlık Ofisi'nde kan kustuğu savunulmuştu.

Abe, Eylül 2006’da seçildiği ilk başbakanlık görevinden, ülseratif kolit rahatsızlığının nüksetmesi sebebiyle Eylül 2007’de ayrılmıştı. Görevine Aralık 2012'de yeniden seçilen Abe, yeni bir ilaçla rahatsızlığını yendiğini açıklamıştı. Abe, 1964-1972'de 92 ay bu görevde kalan Sato Eisaku'nun "Japonya'nın aralıksız en uzun süre başbakanı" unvanını dün egale etmişti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber