En uzun süre tahtta kalan kim?

Bütün dünya İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in tahttaki 70'inci yılını konuşuyor. Bugüne kadar ülkesine en uzun süre hükmeden kişi Fransa Kralı 14. Louis oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nda ise rekor 46 yıl ile Kanuni Sultan Süleyman'da.

Son Güncelleme:

İngiltere kısa bir süre önce "Platinium Jubilee" adı verilen etkinlikle kraliçeleri II. Elizabeth'in tahttaki 70. yılını kutladı. 1952'den bu yana tahtta olan II. Elizabeth, Birleşik Krallık tahtında en uzun süre oturan hükümdar konumunda.

Kraliçe Elizabeth'in ardından en uzun süre Birleşik Krallık tahtında oturan hükümdar ise meşhur "Viktorya Dönemi"ne isim veren Kraliçe Viktorya. Kraliçe giydiği elbiselerle resmen döneminin moda ikonu olmuştu. Kabarık kollar, dekolte yakalar, beyaz gelinlikler, peçeli şapkalar, broş takma, yelpaze ya da şemsiye taşıma gibi moda trendleri Viktorya döneminde başladı. 64 yıl tahtta kalan Kraliçe Viktorya, 1837-1901 yılları arasında hüküm sürdü.

'GÜNEŞ KRAL' EN UZUN SÜRE TAHTTA KALAN HÜKÜMDAR 

Her ne kadar kraliçeliğinde 70 yılı devirse de II. Elizabeth dünyada en uzun süre tahtta oturan hükümdar değil (ikinci sırada). "Güneş Kral" olarak da bilinen Fransa Kralı XIV. Louis, tam 72 sene Fransa'yı yönetti. 4 yaşında 1643 yılında tahta çıkan XIV. Louis, 1715 yılına kadar tam 72 sene Fransa Kralı olarak iktidarda kaldı. Döneminde günümüz Avrupa Birliği'nin atası kabul edilen Vestfalya Anlaşması imzalanırken, Fransızların ünlü Versay Sarayı inşa edildi ve XIV. Louis tahtı Paris'ten Versay'a taşıdı.

Louis'nin, Versay'daki dönemi "Le Grand Siècle" (Muhteşem Yüzyıl) olarak anıldı. Ayrıca kral, Molière gibi yazarları destekleyerek sanatın sadık bir hamisi oldu.

En uzun hüküm süren 3. hükümdar ise, 1946'dan 2016'daki ölümüne kadar yaklaşık 70 yıl tahtta kalan Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej. 9'uncu Rama olarak da bilinen kral, az bir farkla II. Elizabeth'in arkasında. 1966 yılında TIME dergisine kapak olan Kral Bhumibol, bir multi milyarderdi ve dünyanın en zengin monarklarından biri olarak biliniyordu.

Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej, 2016'da hayatını kaybetti. Kaynak: Reuters

II. Johann ise, Kasım 1858'de Lihtenştayn Prensi oldu ve Şubat 1929'daki ölümüne kadar bu küçük Avrupa ülkesini yönetti. II. Johann, az bir farkla en uzun hüküm süren dördüncü hükümdar konumunda. İçine kapanık bir hükümdar olarak bilinen II. Johann, sosyal olaylara karışmak konusunda isteksiz biri olarak biliniyordu. Hiç evlenmeyen prensin çocuğu da olmadı.

Kʼinich Janaab Pakal da Kuzey Amerika'daki uygarlıklardan Mayaların şehir devletlerinden Palenque'de 68 yıl hüküm sürerek tahtta en uzun kalan 5. hükümdar. Milattan sonra 615'te tahta çıkan Pakal, 693 yılında ölümüne kadar iktidarda kaldı.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NI BAŞLATAN HÜKÜMDAR

Franz Joseph, uzun süre hüküm süren bir başka önemli hükümdar. Avusturya'yı 1848'den 1916'ya kadar yaklaşık 68 yıl yönetti. I. Dünya Savaşı'nın ortasında vefat etti. Saltanatı sırasında Avusturya ve Macaristan ortak bir imparatorluk haline geldi. 1914'te Avusturya Veliaht Prensi Ferdinand'ın Saraybosna'da bir Sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesi üzerine Sırbistan'a savaş ilan ederek Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasına ön ayak oldu.

Avusturya Veliaht Prensi Ferdinand'ın öldürüldüğü anı gösteren bir resim. Kaynak: History

Avrupa'da her ne kadar tahttan çekilen kral ve kraliçeler görülse de ilerlemiş yaşına karşın Kraliçe II.  Elizabeth'in tahttan çekilmesi beklenmiyor. 2014 yılında İspanya Kralı Juan Carlos, Madrid'deki sarayda patlak veren mali skandalların ardından tahtını 39 yıl sonra oğlu Altıncı Felipe'ye devretmişti. Son olarak geçtiğimiz yıllarda Hollanda kraliçesi Beatrix, tahtı oğluna devretmişti.

TAHTTAN ÇEKİLECEK Mİ?

Ancak Birleşik Krallık için durum diğer Avrupa ülkelerinden farklı. Diğer Avrupa ülkelerinde saray artık laikleşmiş bir kurum haline gelmişken, Birleşik Krallık'ta saray hala dini vasıflarını koruyor. Bu yüzden tahta çıkan İngiliz hükümdarları halkta hala "tanrının sureti" olarak görüldüğünden tahtı bırakamıyorlar.

Tek istisna sadece 1936 yılında 11 ay tahtta kalan Kral Sekizinci Edward. İkinci Elizabeth'in amcası Kral Edward, Amerikalı bir film aktristi Wallis Simpson ile evlenebilmek için daha birinci yılını doldurmadan tahttan feragat etmişti. Ancak Kral Edward ile ilgili çeşitli iddialar da mevcut. İngiliz ailesinin Alman kökenli olduğu bilinen bir gerçek. Kral Edward'ın Nazi sempatizanı olduğu ve Hitler'i desteklediği, bu yüzden İngiliz gizli servisi tarafından yaklaşan II. Dünya Savaşı öncesi tahttan indirildiği iddialar arasında.

KANUNİ OSMANLI'YI 46 SENE YÖNETTİ

623 yıllık ömre sahip Osmanlı İmparatorluğu'nda en uzun hükmeden hükümdar ise Kanuni Sultan Süleyman. 1520 - 1566 yılları arasında hüküm süren Kanuni, 46 sene boyunca imparatorluğu yönetti.

Kaynaklar: Time, Sky History, Daily Mail

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber