Eğitimde ABD'nin yerini Çin mi alıyor?
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ABD başta olmak üzere batılı üniversiteler ilk 100'de çoğunluğu oluşturuyor. Ancak son zamanlarda bu listede Çinli eğitim kurumu sayısı artmaya başladı. Çin'deki bilimsel makale sayısı da ABD'yi geçmiş durumda.
ABD ve Birleşik Krallık üniversiteleri genellikle dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk 10'u paylaşıyor, ilk yüzde de bariz bir ABD üniversiteleri üstünlüğü göze çarpıyordu. Yayınlanan yeni bir listede ise ABD ve Birleşik Krallık yine ilk 10'daki üstünlüğünü kaptırmadı. Times Higher Education isimli İngiliz bir kuruluş, geçtiğimiz günlerde 2023 yılı için en iyi üniversiteler sıralamasını yayınladı.
Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi 7 yıl üst üste birinci seçilirken, ikinci sırada ABD'deki Harvard, üçüncü sırada da yine Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi yer aldı. İlk 10'da yedi ABD, üç de Birleşik Krallık üniversitesi olması dikkat çekti.
Ancak araştırmada dikkat çeken başka bir ayrıntı ise ABD'nin dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasındaki üstünlüğünün azalması oldu. Çin üniversiteleri ise her zamankinden daha fazla miktarda ve daha yüksek kalitede araştırma üreterek yükselişte. İlk 100'de yer alan ABD üniversitelerinin sayısı 2018 yılında 43 iken bu yıl bu sayı 34'e geriledi. İlk 100'de yer alan Çinli üniversite sayısı ise 2018'de 2 iken bu yıl 7'ye çıktı. Sıralamada Çin'den Tsinghua Üniversitesi 16'ncı, Pekin Üniversitesi de 17'inci sırada yer aldı.
ÇİN BİLİMSEL MAKALE SAYISINDA ABD'Yİ GEÇTİ
En iyi 100 üniversite arasında Çinli üniversitelerin artması, son yıllarda artan bilimsel makale yayınları ile açıklanabiliyor. Çin'deki üniversitelerde yapılan bilimsel yayınların sayısı 90'ların ortalarından beri istikrarlı bir şekilde artıyor. Ancak yakın bir zamana kadar batı akademik camiasında, Çin üniversitelerinin bilimsel araştırma kalitesinin hala batılı üniversitelerin gerisinde kaldığına inanılıyordu.
Bilim ve bilimsel araştırmanın nicel özelliklerini inceleyen Scientometrics dergisinde yayınlanan bir makale ise, Çin'in bilimsel araştırma yayınlarında dünya lideri olarak ABD'yi geride bıraktığını ortaya koydu.
Çin, sadece bilimsel yayın sayısında ABD'yi geçmekle kalmadı. Ayrıca Çin'in bilimsel araştırma yayınları, en çok alıntı yapılan makalelerin de arasındaydı. Çin, yüksek kaliteli araştırmalarda 2015'te Avrupa'yı ve 2019'da ABD'yi geride bıraktı. Son raporlara göre, Çin 2019'da 407 bin 181 bilimsel makale yayınlayarak, 293 bin 434 makale yayınlayan ABD'nin önüne geçti. En çok alıntı yapılan ilk yüzde 10'luk makale diliminde de Çin yayınları yüzde 26'lık, ABD'de ise yüzde 21'lik kısmı oluşturuyor.
ÇİN ÜNİVERSİTELERİ NEDEN YÜKSELİŞTE?
Eğitim Danışmanı ve Psikolog Salim Ünsal, son zamanlarda Çin'in genellikle ekonominin canlı olduğu bölgeleri ile Hong Kong ve Singapur'da akademik eğitimin daha da öne çıktığını söylüyor. Pisa gibi testlerde o bölgedeki üniversitelerin ve öğrencilerin klasmanda batılı öğrencilere göre daha iyi sonuçlar aldığını söyleyen Ünsal, "Tabi o bölgelerdeki eğitime bakış açısının büyük bir payı var. Özellikle o bölgede Uzak Doğu kültürünün de eğitim üzerinde etkisi olabilir" diyor. Ünsal, Çin ve Singapur gibi ülkelerde eskisine oranla eğitime daha çok bütçe ve kaynak ayrıldığını da belirtiyor.
Eğitim Danışmanı Salim Ünsal sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Son yıllarda ABD ve İngiltere gibi ülkelerde eğitimde pandemi gibi trend kaybına yol açan bazı etmenler oldu. Eğitimin genetiği de artık yavaş yavaş değişiyor. Özellikle ABD ve Avrupa'daki dünyaca ünlü üniversitelerin de bu anlamdaki dönüşüme belki de tam olarak ayak uyduramadığını görüyoruz"
TÜRKİYE'DEKİ ÜNİVERSİTELERİN DURUMU
Dünya'nın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 400'de Türk üniversiteleri bulunmuyor. 400 ile 1000'inci sıralar arasında ise Türkiye'den tam 11 üniversite bulunuyor. "Bugün dünya klasmanı üniversitelere girebilmeniz için bilime daha çok sermaye ve emek ayırmanız gerekiyor" diyen Ünsal sözlerine şu şekilde devam ediyor:
"Ne yazık ki ülkemiz üniversitelerinde dünya bilimini destekleyecek çalışmaları göremiyoruz. Önceden ilk 500'e giren üniversitelerin oradaki pozisyonlarını koruyamadıklarını görüyoruz. Dünya üniversitelerinin trendini maalesef Türkiye üniversiteleri yakalayabilmiş değil."
Ek kaynaklar: Wall Street Journal, Asia Nikkei
Kaynak: Web Özel