Dünyanın en kalabalık ülkesi değişti mi? Nüfusu eriyen Çin tahtından inmiş olabilir....
Dünya üzerinde nüfusu bir milyarı geçen sadece Çin ile Hindistan bulunuyor. Ancak Çin'in nüfusunun son bir yılda 850 bin gerilediğini açıklaması üzerine Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi haline gelmiş olabilir. Farklı kuruluşlar Hindistan nüfusunun 1 milyar 420 milyonu aştığını tahmin ediyor.
Günümüze kadar 1.4 milyarı aşan nüfusu ile Çin'in Hindistan'ın önünde dünyanın en kalabalık ülkesi olduğu biliniyordu. Ancak Çin'deki pandemi kısıtlamalarının yarattığı belirsizlik ve ekonomik zorluklar nedeniyle uzmanlar çocuk sayısında düşüş olduğunu ifade ediyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin nüfusu 1961 yılından bu yana ilk defa geriledi. Peki bu düşüşle Hindistan, Çin'in önüne geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olmuş olabilir mi?
Aslında bu değişim uzun süredir bekleniyordu. Geçtiğimiz yaz Birleşmiş Milletler, 2023'ün ortalarında Hindistan'ın Çin'i geçmesini beklediğini açıklamıştı. Kuruluş, 1 Temmuz 2023 itibarıyla Hindistan nüfusunun 1 milyar 429 milyon olmasını, Çin'in ise 1 milyar 426 milyonda kalmasını beklediğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Çin 2022 sonunda hala birinci ülke konumunda idi. Ancak geçtiğimiz gün Çin'in istatistik bürosu, ülkenin nüfusunun 850 bin düştüğünü ve nüfusun 1 milyar 412 milyona gerilediğini açıkladı.
TAHMİNLERE GÖRE HİNDİSTAN ÇİN'İ GEÇTİ
Tahmin edilenden daha büyük bu düşüş, Çin ile Hindistan'ın nüfusu arasındaki uçurumu daraltarak Hindistan'ın şimdiden Çin'i geride bırakmış olma olasılığını artırıyor. Nüfus sayımı ve demografik bilgilere odaklanan bağımsız bir kuruluş olan World Population Review'ın tahminlerine göre, Güney Asya ülkesi Hindistan'ın nüfusu 2022 sonu itibarıyla 1,417 milyar olarak gerçekleşti.
Bu, salı günü Çin tarafından bildirilen 1.412 milyarlık nüfustan 5 milyondan biraz fazla. World Population Review'e göre, 18 Ocak itibarıyla Hindistan'ın nüfusu şimdiden 1.423 milyara yükseldi. Başka bir araştırma platformu olan Macrotrends tarafından yapılan bir başka tahmin, Hindistan için en son rakamı 1.428 milyar olarak veriyor.
HİNDİSTAN'IN VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMAYABİLİYOR
Hindistan, 1,2 milyarlık nüfus bildirdiği 2011 yılından bu yana nüfus sayımı yapmadı. 2021 için bir sayım planlandı, ancak Yeni Delhi, COVID pandemisini gerekçe göstererek nüfus sayımını birkaç kez erteledi.
Hindistan'ın resmi tahmini nüfusu Birleşmiş Milletler'in tahmin ettiği kadar yüksek göstermiyor. Ülkenin Ulusal Nüfus Komisyonu'nun raporu, Mart 2022 ve Mart 2023 için sırasıyla 1,376 milyar ve 1,388 milyar nüfus öngördü. Ancak Hindistan'daki yoksul ve kırsal kesimdeki haneler genellikle yeni doğum kaydetmediğinden, bu durumun da nüfusu tahmin etmek için kullanılan verileri çarpıttığından, Hindistan'ın resmi tahminlerinin gerçek nüfusu yansıtmaması muhtemel. Nüfusunun yarısının 30 yaşın altında olduğu Hindistan'ın, önümüzdeki yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi olması bekleniyor.
DOĞUM ORANINDA REKOR DÜŞÜŞ
2007'de Çinli uzmanlar, Çin'de nüfusun 2033'te 1,5 milyarla zirve yapacağını tahmin etmişti. Pandemiden önce Birleşmiş Milletler, Hindistan'ın 2027'den önce Çin'i geçemeyeceğini tahmin ediyordu. Geçen yıl güncellenmiş tahminleri yayınladığında, kuruluş öngörülen tarihi 2023'e çekti.
Öte yandan Çin , pandemi boyunca yeni doğumlarda hızlı bir düşüş bildirdi. Çinli aileler, COVID kontrollerinden kaynaklanan aksamalar ve ekonomik belirsizlik nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteledi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu da Salı günü yeni doğumların da rekor düzeydeki en düşük seviyeye gerilediğini aktardı. Rakamları Salı günü yayınlayan Çin Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, 2022'deki doğum oranı da 2021'deki 7,52'den düştü. Geçen yıl Çin'de ilk kez ölümler de doğumları geçti. Ülke, bin kişi başına 7,37 ölüm ile1976'dan bu yana en yüksek ölüm oranını kaydetti.
Birleşmiş Milletler, 2022 ile 2050 yılları arasında küresel nüfusta öngörülen artışın yarısından fazlasının yalnızca Kongo, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya'nın olduğu sekiz ülkede yoğunlaşacağını tahmin ediyor. Bu ülkelerde nüfus artış hızının diğer ülkelerin çok üzerinde olacağı var sayılıyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığı biliniyor.
Kaynaklar: Bloomberg, Fortune, BBC
Kaynak: Web Özel