Dünyada aşı olmayanlara karşı yaptırımlar artıyor! Sinemaya almayanlar, yemek vermeyenler...

Normalleşme için toplumsal bağışıklığa ulaşmak isteyen ülkelerin önünde "aşı olmayanlar" bir engel olarak duruyor. Bu noktada dünyanın dört bir yanında hükümetler aşıya teşvik için yaptırımlara başvuruyor. İşte ülkelerin uyguladıkları yaptırımlar ve tepkiler...

Son Güncelleme:

Tüm dünya koronavirüs ile mücadele ederken, normalleşme adımları da yavaş yavaş atılıyor. Bu adımlar esnasında ortaya çıkan Delta varyantı ise bu hamleleri tehdit etmekte. Varyantın etkilediği insanların büyük bir çoğunluğu henüz aşı olmamış veya tek doz aşı olmuş kişilerden oluşuyor.

ABD'de aşılamada düşük oranda kalan eyaletlerde Delta varyantının etkili olduğu gözlemlendi. Fransa'da ise yeni vakaların yüzde 96'sını aşısız insanların oluşturduğu tespit edildi. Benzeri örnekleri çoğaltmak mümkün...

Tüm bunların ışığında dünyada hükümetler ve özel girişimler kritik bir kararın eşiğinde: Aşı olmayanlara karşı yaptırımlar getirmeli miyiz?

FRANSA

Yaptırımlara başlayanlar var. İlk örnek Fransa'dan. Cumhurbaşkanı Macron, 15 Eylül'e kadar bütün sağlık çalışanlarının aşı olması gerektiğini söylerken, aşı olmayan Fransız vatandaşlarının 1 Ağustos'tan itibaren kamusal alanların neredeyse hiçbirine giremeyeceğini de ifade etti. Fransa'da bu kısıtlamalara karşı ciddi bir tepki oluşurken insanlar sokaklara döküldü. Macron'un politikaları aşı karşıtları tarafından eleştiriliyor.

ABD

Avrupa'da olduğu gibi ABD'de de aşı oranları bir süredir yüzde 60'lar civarında seyrediyor. Ancak ABD'de şimdilik yalnızca sağlık çalışanlarına aşı zorunluluğu getirilmiş durumda. Ülkede özel sektörde (bazı restoranlar, konser alanları ve mağazalar) aşı olmayanlara ilişkin kısıtlamalar getirilmiş durumda.

İTALYA

Koronavirüs deneyimini en acı biçimde yaşayan ülkelerden biri olan İtalya'da ise keskin bir yaptırım yolda. “Yeşil pasaport” olarak da anılan Covid sertifikasına sahip olmayanlar, 6 Ağustos'tan itibaren restoranların kapalı kısımları, stadyumlar, spor salonları, eğlence parkları, sinemalar, tiyatrolar, gösteriler ve müzelere giremeyecek.

Sertifika; en az bir doz aşı yaptıranlara, son altı ay içinde Covid 19'a yakalanıp iyileşenlere ya da (geçici olarak) son iki gün içinde yapılmış test sonucu negatif olanlara verilecek.

İtalya'da ve Fransa'da bir kesim kararları sert bir şekilde eleştirirken karardan sonra İtalya'da tüm bölgelerde aşı randevularının bir gün içinde yüzde 15 ila 200 arttığı açıklandı.

ALMANYA

Almanya'da ise yetkililer aşı olmayanlara karşı bazı yaptırımlar getirmeyi düşünüyor. 5 Temmuz'da Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, aşı randevusuna gitmeyenlere yönelik yaptırım uygulanacağı yönündeki iddiaları reddetmişti ancak bu günlerde bu iddia Alman basınına göre gerçeğe dönüşmek üzere.

Şansölye Angela Merkel'in Özel Kalem Müdürü Dr. Helge Braun, pazar günü Bild'e verdiği röportajda “Aşı olan insanlar kesinlikle aşı olmayan insanlara kıyasla daha fazla özgürlüğe sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Berlin'in ünlü gece kulüplerinin de aşı olmayanlara karşı kısıtlama uyguladığı haberlere konu olurken, görevi bırakacak olan Angela Merkel'in yerine Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) adayı olması beklenen CDU lideri Armin Laschet ise aşı olmayanlara yönelik kısıtlamaları desteklemediğinin altını çizdi.

İSRAİL

İsrail'de ise mart ayında Yeşil Pasaport uygulamasına geçmişti. Aşılanmış ya da hastalığı atlatmış kişilerin alabildiği Yeşil Pasaport'a sahip olmayanlar, restoranlara, kafelere, spor salonlarına giremiyorlar.

RUSYA

Rusya'da ise hizmet sektörü çalışanları aşı olmak zorunda. Rusya'nın yanı sıra İtalya'da ve Fransa'da mevcut kısıtlamalara ek olarak, hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlere de çalışanlarına aşı yaptırmaları zorunlu tutuluyor.

ÇİN

Çin'de ise yetkililer, birçok şehirde vatandaşlara aşı yaptırmayı şart koşuyor. Kuralın devreye girdiği şehirlerde aşı olmayanlar, hastane, okul ve müzelere giremeyecek, toplu taşıma kullanamayacak.

BAE

Dünyada aşı oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde de aşı olmayanlara yönelik kısıtlamalar gündemde. Abu Dabi medya ofisinin yaptığı resmi açıklamaya göre 20 Ağustos 2021'den itibaren bazı kamusal alanlara sadece aşı olmuş insanlar girebilecek.

Acil Durum Kriz ve Afet Komitesi; Abu Dabi'deki üniversitelere, okullara, kreşlere, spor salonlarına, alışveriş merkezlerine, otel ve resortlara, müzelere, parklara, kafe ve restoran gibi rekreasyon alanlarına erişimin 20 Ağustos'tan itibaren kısıtlanacağı ifade edildi. Kural aşıdan muaf olanları ve 15 yaş altı çocukları kapsamayacak.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: BBC, Euronews, New York Times, AA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber