Dünya üzerindeki en yüksek sıcaklık kaydedildi

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi (Death Valley) Ulusak Parkı'nda dünya üzerinde şu ana dek kaydedilmiş en yüksel sıcaklık olabileceği belirtilen 54,4 derece sıcaklık ölçüldü

Son Güncelleme:

ABD yerel medyasında yer alan haberlere göre, doğrulanması durumunda Ölüm Vadisi’nde ölçülen 54,4 derecelik sıcaklığın dünya üzerinde şu ana dek ölçülmüş en yüksek sıcaklık olabileceği belirtildi. Sıcaklığın ABD Ulusal Hava Durumu Hizmetleri tarafından teyit edileceği ifade edildi. Ölüm Vadisi’nde kaydedilen 54,4 derecelik ölçümün, ABD’nin batı kıyılarını etkisi altına alan sıcak hava dalgası sırasında yapıldığı ve sıcak hava dalgasının etkisinin önümüzdeki günlerde de devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Mevcut sıcak hava dalgasının, Arizona'dan, Washington eyaletinde kadar uzandığı ifade edildi. Kaliforniya, Nevada, Arizona ve Utah eyaletlerindeki bölge sakinlerine dışarıda daha az zaman geçirmeleri konusunda uyarı yapıldı. Ayrıca, sıcak hava yüzünden bir elektrik santralinde arıza çıkması nedeniyle Kaliforniya’da 2 gündür elektrik kesintileri yaşandığı belirtildi.

TEMMUZ AYI, KUZEY YARIMKÜRE'DE EN SICAK AY OLARAK KAYDEDİLDİ

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), temmuz ayının Kuzey Yarımküre'de kayıtlara "en sıcak ay" olarak geçtiğini ve Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun "en düşük seviyeye" gerilediğini bildirdi.

DMÖ Sözcüsü Clare Nullis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, meteoroloji istasyonu kayıtlarına göre, Batı ve Orta Avrupa'nın geçen hafta yeni bir başka kavurucu sıcak dalgasına tanık olduğunu söyledi.

ABD Kaliforniya'daki Ölüm Vadisi'nde bulunan Furnace Creek bölgesindeki meteoroloji istasyonunun pazar günü ölçtüğü 54,4 santigrat derece (130 fahrenhayt) sıcaklığın muhtemelen geçerli olduğunu belirten Nullis, "Bu doğrulanırsa 1931'den beri Dünya üzerindeki en yüksek sıcaklık ve gezegende şimdiye kadar kaydedilmiş 3'üncü en yüksek sıcaklık olacak." ifadesini kullandı.

Nullis, Sibirya’nın Verkhoyansk kasabasında 20 Haziran'da ölçüldüğü belirtilen rekor seviyedeki 38 derece sıcaklığın ardından bölgede uzun süreli sıcak hava dalgasının hakim olduğunu, DMÖ'nün 38 derecelik sıcaklığı doğrulaması halinde bunun Kuzey Kutup Dairesi'nde kaydedilen en yüksek sıcaklık olacağını dile getirdi.

Temmuz ayının Kuzey Yarımküre'de kayıtlara en sıcak ay olarak geçtiğini aktaran Nullis, Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun ise en düşük seviyeye indiğini vurguladı.

Meteoroloji kayıtlarına göre, dünyada en yüksek sıcaklık Kaliforniya'daki Ölüm Vadisi'nde bulunan Furnace Creek'te Temmuz 1913'te 56,7 santigrat derece olarak ölçülmüştü.

Sonraki Haber